21 Eylül 2024 Cumartesi

'Kobanê düşmedi ama dava düşecek'

Mardin'de Kobanê davası için yapılan basın açıklamada, davanın tam bir kumpas örneği olduğu vurgulanarak tutsak siyasetçilerin serbest bırakılması çağrısı yapıldı.

Mardin'de Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri İnisiyatifi tarafından 16 Mayıs'ta karar duruşması görülecek olan Kobanê davası için basın açıklaması gerçekleştirdi. Karayolları Parkı'nda gerçekleşen açıklamada, "Kobanê kumpas davasına karşı demokratik siyaseti savunuyoruz" pankartı açıldı.

DEM Parti İl Eşbaşkanı Mehdi Tunç, DAİŞ'in Kobanê'ye saldırdığı süreçte iktidarın "Kobanê düştü düşecek" söylemlerini hatırlatarak, "Kobanê düşmedi ama bu dava düşecek. Seçimle kazanamayan iktidar bu dava ile kazanmaya çalışıyor. Yargılanan tüm arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması gerekiyor. Dün KCK bugün ise Kobanê davası adı altında siyasetçi arkadaşlarımız yargılanıyor" dedi. 

DEM Parti milletvekili Kamuran Tanhan, AİHM'in Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararlarını hatırlattı ve davada yargıyla siyasetin iç içe geçtiğini söyledi. "Bir çete örgütüne mensup kişilerce yapılan yargılama ile arkadaşlarımız yargılanmak istendi. Kobanê kumpas davası HDP'nin kapatılması için kurulan tarihin en büyük kumpaslarından biridir" diyen Tanhan, iktidarın bu davayla HDP'nin kapatma davasına delil oluşturmaya çalıştığını söyledi.

Tanhan, şöyle devam etti: "Bu davanın kararı adliye saraylarında değil Erdoğan'ın sarayında verilmiştir, yargılama da orada yapılmıştır. Saray rejiminin mahkum olacağı bir karar çıkacak. Tüm tutsak arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması çağrısında bulunuyorum. 6-8 Ekim Kobanê eylemleri Sayın Abdullah Öcalan'ın çağrısıyla son bulmuştur. Çatışmaların son bulması için tek muhattap Sayın Abdullah Öcalan'dır. Barışın yolunun açılması hepimizin temel talebidir" diye belirtti. 

Açıklama, "Bîjî berxwedana zindanan" sloganları ile son buldu.