23 Eylül 2024 Pazartesi

Kobanê'de Ekim Devrimi paneli düzenlendi

TKŞ, Kobanê'de "Ekim'den Rojava'ya yaşasın devrim yaşasın sosyalizm" başlığıyla panel düzenledi.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), 1917 Ekim Devrimi'nin 104. yıldönümü dolayısıyla Kobanê'de panel düzenlendi.

"Ekim'den Rojava'ya yaşasın devrim yaşasın sosyalizm" başlığıyla düzenlenen panel saygı duruşuyla başladı. Panel alanına Ekim devrimine önderlik eden komünistlerin fotoğrafları ile "Ekim devrimi dünya devriminin kapısını açtı", "Ekim devrimi ezilen ulusların devrimidir" ve "Ekim devrimi kadınların devrimidir" yazılı dövizler asıldı.

Panelde yapılan konuşmalarda, Ekim devrimini hazırlayan süreç ile Rusya'da işçi, köylü ve kadınların yaşam koşullarına dikkat çekildi.

Halklar hapishanesine dönüşen Rusya'da çarlık rejimine karşı mücadelelerin yıllar boyu sürdüğüne dikkat çekilen panelde, Lenin önderliğinde Bolşevik Partinin öncü rolü üzerinde duruldu.

Panelde "Ekim devrimi ile birlikte tarihteki ilk işçi devleti kuruldu, proletarya diktatörlüğü tarih sahnesine çıktı. Ekim devrimi dünya devriminin kapısını araladığı gibi bugün de Rojava devrimi Ortadoğu devriminin kapısını açtı. Rojava devriminin gelişmesi sosyalizme doğru ilerlemesiyle mümkün" denildi. Panelde, sosyalizm için mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı.

PAnelde JKŞ adına yapılan konuşmada ise Ekim deviminde kadın özgürleşmesi başlığı üzerinde duruldu. Çarlık rejimi döneminde kadınların köleliğe mahkum edildiğine işaret edilen konuşmada, Ekim devrimiyle birlikte kadınları özgürleştiren adımlar atıldığı dile getirildi, kadın kazanımları vurgulandı. Binlerce kadın devrimcinin öne çıkarak devrimin ilerletilmesinde rol oynadığı vurgulanan konuşmada, Rojava devriminin bugünkü ihtiyaçlarına dikkat çekildi.

Konuşmada, "Birlikte hareket ederek kadın iradesini güçlendirmeliyiz. Kadın özgürlüğü, devrimin gelişiminin de güvencesi olacaktır" denildi.