6 Ekim 2024 Pazar

Kobanê davası: Silahlar altında savunma

Kobanê davasının ikinci duruşmasının üçüncü oturumunda avukatlar, mahkeme heyetinin çekilmesini istedi. Esasa geçmeden, tanık ifadelerinin alınarak UYAP sistemine geçmesine itiraz eden avukatlar, "Silahlar altında savunma yapıyoruz" sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MYK üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê davasının 2'nci duruşmasının 3'üncü oturumu devam ediyor. Duruşmaya HDP milletvekillerinin yanı sıra, avukatlar katıldı. Çok sayıda avukat da bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Duruşmayı, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu'ndan uzmanlar ile AB üyesi ülkelerin diplomatik temsilciliklerinden isimler de takip ediyor.
 
Selahattin Demirtaş ve DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mazeret bildirerek duruşmaya katılmazken, Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Ali Ürküt, Nazmi Gür, yerine kayyum atanan Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Gülser Yıldırım, Zeynep Ölbeci, Cihan Erdal, Can Memiş, Meryem Adıbelli tutuklu bulundukları hapishanelerden, tutuksuz yargılanan Sırrı Süreyya Önder ve Altan Tan bulundukları kentlerden SEGBİS ile duruşmaya bağlandı. Diğer tutsaklar ise duruşma salonunda hazır bulundu. 

'MAHKEMEDEN ÇEKİLİN'
Duruşma, avukatların reddi hakim taleplerinin gerekçelerini açıklamasıyla başladı. Avukat Cemile Turhallı Balsak, tutsak HDP'li siyasetçilerin reddi hakim taleplerinin karara bağlanmasını istedi, mahkeme heyetine çekilme çağrısında bulundu. Avukat Balsak, "Çekilmeyecekseniz, dosyanın üst mahkemeye gönderilmesini talep ediyoruz" dedi.

Adil bir karar verme yönünde talepleri olmadığını vurgulayan Balsak, "Fakat sizin adil yargılanma hakkı için dürüst yargılamanın bütün koşullarını oluşturmanız gerekiyor. Tarafsız bir yargılamanın yapılması, adil yargılama açısından olmazsa olmaz bir koşul. Mahkemeniz bu davaya tarafsız yaklaşmıyor. Tarafsız olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Ama bunun için bizleri ve kamuoyunu objektif bir yargılama yapıp yapmadığınızla ilgili ikna etmeniz lazım. Biz bu konuda ikna değiliz" şeklinde konuştu.

Balsak ilk duruşmada yaşanan usulsüzlüklere değindi, AİHM'in HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararı hatırlattı.

AVUKATLAR OLMADAN TANIK İFADELERİ ALINDI
Avukat Nuray Özdoğan da esasa ilişkin savunmaya geçmeden, UYAP'a tanık ifadelerinin düştüğüne dikkat çekti. Özdoğan, avukatların olmadığı bir duruşmada tanık ifadelerinin alınmasının usule aykırı olduğunu vurguladı.

'SİLAHLAR ALTINDA SAVUNMA YAPIYORUZ'
HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın avukatı Ruken Gülağacı da ilk duruşmada SEGBİS kaydının sağlıklı tutulmaması, müvekkillerinin sesinin kısılması gibi yaşanan usulsüzleri anlattı, bu usulsüzlüklerin adil yargılama hakkının ihlali olduğunu belirtti.

Gülağacı, "Tensip, kovuşturma sürecine yön veren bir ara karardır. Ama siz tensipte, 'Beni AİHM kararı bağlamaz' dediniz ve burada tavrınızı gösterdiniz. 'AYM'nin 90'ıncı maddesini tanımıyorum AİHM kararını tanımıyorum' dediniz. Adil bir yargılama olmayacağını bize daha duruşma başlamadan, Ocak ayında göstermiş oldunuz. Bu yargılama, hukuki bir dava olmasının yanında, bir organizasyon olmasından dolayı problemlidir. Bir Ceza İnfaz Kurumunda yargılama görüyoruz" dedi.

Duruşmanın hapishane kampüsündeki duruşma salonunda yapılmasına tepki gösteren Gülağacı, "Siz görmüyor olabilirsiniz ama biz burada silahlar altında savunma yapıyoruz, aramalardan geçiyoruz. Çevik kuvvet ile müştekiler bizim yanımızda silahlarla oturuyorlar. Bakın burada müvekkillerimizle görüşemiyoruz aramızda jandarma var" dedi.

'IŞİD'LİLERE DAİR EVRAK SAVCININ ODASINDAN ÇIKTI'
HDP MYK üyesi Berfin Özgül Köse ve eski milletvekili Emine Beyza Üstün'ün avukatı Nuray Özdoğan, dava dosyasında yer alan bazı evraklara erişimlerinin olmadığını hatırlattı ve şunları söyledi: "Evraklar UYAP'ta yok 'odamda dolapta' diyorsunuz. Ankara katliamı yargılamasından 5 yıl sonra IŞİD'lilerin katliamın hazırlığını nasıl yaptıklarına dair evrak savcının odasından çıktı. Bir başka savcı koşarak tutanak tuttu, 5 yıl sonra sanıkların birçoğu hakkında karar verilmişti. 'Klasörler odamda' diyorsunuz, benim ulaşmadığım dosyalara müvekkilim nasıl ulaşsın da delilleri karartsın."

'İKTİDAR SÖZCÜLERİ TALİMAT VERDİ'
HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile tüm tutukluların avukatı Hadi Cin, davanın duruşmasının görüldüğü ilk gün iktidar sözcülerinin yaptıkları açıklamalarla mahkeme heyetine talimat verdiklerini söyledi.