6 Ekim 2024 Pazar

Kışanak ve Tuncel yine tahliye edilmedi

Kışanak ve Tuncel'in yeniden yargılandığı davanın 11. duruşması görüldü. Kışanak ve Tuncel savunmalarında kendilerine yöneltilen suçlamaların senaryo gibi olduğunun altını çizerken, avukatlar Google'dan arama yapılıp, konuşmalar bulup suçlama olarak dosyaya konulduğuna dikkat çekti. Av. Aydın, "Cübbelerinize, işinize ayıptır" dedi. 

Yerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) geçmiş dönem Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) geçmiş dönem Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel hakkında verilen hükmün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi'nin 18. Dairesi tarafından bozulması üzerine yeniden başlayan yargılamanın 11. duruşması Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Kışanak, Kandıra Hapishanesi'nden, Tuncel ise Sincan Hapishanesi'nden avukatları Mehmet Emin Aktar, Mesut Beştaş ve Cihan Aydın Diyarbakır Adliyesi'nden, Avukat Hasan Doğan Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.

KIŞANAK: YÖNELTİLEN SUÇLAMALAR SENARYO GİBİDİR
İlk olarak konuşan Gültan Kışanak mahkemenin yönelttiği Sarmaşık Derneği sorusuna yönelik, "Kobane dosyasıyla birleştirme talep edildi ve bizden savunma istiyorsunuz bu hukuki değil. Ayrıca Sarmaşık Derneği'ne ilişkin bana yöneltilen suçlamalar senaryo gibidir. AKP yardım edince sorun olmuyor ben yapınca terörist oluyor. Yoksul yoksuldur bunun ayrımı mı var" diyerek tepki gösterdi.

Avukatlar da Ankara 22'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyanın birleştirilmesine ilişkin kararın eklenilmesi talebinde bulundu.

Savcılık önceki mütalaasını tekrar ettiklerini, Ankara 22'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen müzekkereye cevap verilmesini beklemelerini, kaçma şüphesi bulunmasından ve suçun vasıf ve mahiyeti bakımından tutukluluğun devamı talebinde bulundu.

TUNCEL: İŞİNİZ DOSYAYI ANKARA'YA GÖNDERMEK DEĞİL BURADA KAPATMAKTI
Sebahat Tuncel de Ankara'da görülen Kobanê dosyasına işaret etti. Tuncel, "Ortaya çıktı ki Kürt siyasetçilerine yönelik ciddi bir kumpas var. İşiniz dosyayı Ankara'ya göndermek değil burada kapatmaktı ama Kürt sorunundaki çözümsüzlük devam ettiği için dosya sonuçlanmayıp gönderiliyor. Bu yapılan İnsan hakları açısından, demokratikleşme açısından utanç vericidir. Devlet hukuk mekanizmasını ortadan kaldırmıştır. Hukuk gücün ve iktidarın denetiminde olmuş bir sistem haline gelmiş. Düşünün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkımızda sürekli soruşturma açıyor. Fakat günlerdir Süleyman Soylu ve çete arasındaki ilişkiyi milyonlar izliyor, Türkiye çalkalanıyor tek bir savcı kalkıp işlem dahi yapmıyor. Fakat söz konusu Kürtler olunca anında harekete geçiliyor" dedi.

Hukukun olmadığını belirten Tuncel, devletin parasını yiyenlere herhangi bir işlem yapılmadığını fakat Kürtler söz konusu olunca anında terörist dendiğini söyledi. Tuncel, "Bizim dosyalar önünüzde ve ne yapıp yapmadığımız içinde yer alıyor. Buna artık el insaf denilir. Mesela önünüzde bulunan dosyalarda devleti eleştirmekten, hakkımızı istemekten başka ne var? Amaç Kürtleri kriminalize etmektir. Ayrıca birleştirme talep edilen bu dosyaya utanç davası deyip Ankara'ya göndermenize bile gerek yoktu" diye konuştu.

‘REZİL BİR DURUMUN İÇİNE SÜRÜKLENDİK'
Son olarak avukatlar adına konuşan Avukat Cihan Aydın şu ifadelere yer verdi: "Şu an içine sürüklendiğimiz rezil durumu anlatmak istiyorum. Ankara'da sözüm ona bir yargılamanın içine çekildik. İçinde ahlak olmayan bir iddianamenin içine sürüklendik. Üç gündür orada bir mizansenin içinde yaşıyoruz. Daha önce sizin mahkemenizde müvekkiller ayrı yerde biz ayrı mahkeme ayrı yerde dedik. Her birimiz bir yerden SEGBİS ile katılıyoruz. Gidip onları ziyaret etmemiz zor oluyor. Şimdi ise salgından kaynaklı ziyarete gidemiyoruz. Sizler dört buçuk yıldır yargılama yapıyorsunuz her memleketten, her ilçeden hatta her köyden suçlama iddiaları var. Ankara'da Cumhuriyet Başsavcısı çıktı oradan buradan aldığı konuşmalardan suç toplayıp iddianame hazırladı. Yanınızda oturan kaçıncı Cumhuriyet Başsavcısı bilmiyorum ama konforlu iş yapıyor. Dediği tek şey şu evrak beklensin ve tutukluluk halinin devamını… Bir CBS'nin görevi bu mudur? Madem öyle araştırın, neden araştırmıyorsunuz bu işi, neden bu kadar lakayt şekilde yapıyorsunuz bu hukuki bir tavır değildir. Bu düşman hukukunun da yapabileceği bir şey değil.

‘GOOGLE'DAN ARAMA YAPILIP SUÇLAMA DİYE ÖNÜMÜZE GETİRİLİYOR'
Her seferinde önümüze suçlar ve deliller çıkarmayın kaç tane dosya iddianame birleşti bilmiyorum. Önüne gelen googleden arama yapıp, konuşmalar bulup suçlama olarak önümüze getiriyor. Bu yaptığınız işinize, giydiğiniz cübbenize ayıptır. Size dört buçuk yıldır o duruşma salonunda demediğimiz laf, vermediğimiz belge kalmadı. Afakî afakî de konuşmuyoruz mahkeme ve AİHM kararıyla konuşuyoruz. Sizin tahliye etme yetkiniz yok ona kanaat getirdik bu kadar baskı altında iken. Her gün İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı, devletin tamamı müvekkillerimize ‘terörist' damgası yapıştırırken hepsi ölü taklidi yapıyor. Bir CBS demiyor ki senin yaptığın anayasaya aykırıdır."

Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından Ankara 22'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine, söz konusu suçlamalarda olan Sarmaşık Derneği'ne ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak soruşturma olup olmamasına ilişkin bilgi verilmesinin istenmesine ve tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşma 22 Temmuz'a ertelendi.