20 Eylül 2024 Cuma

Kırşehir'de fluorit madeninde göçük: Bir işçi hayatını kaybetti

Kırşehir'in Kaman ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçük altında kalan 3 işçiden biri hayatını kaybetti. Diğer iki işçi kendi imkanlarıyla ocaktan çıktı.
Kırşehir’in Kaman ilçesine bağlı Yeniyapan köyündeki özel bir şirkete ait fluorit madeni bulunan ocaktaki tünel çalışması sırasında göçük oluştu. Göçük altında kalan 3 işçiden 2’si kendi imkanlarıyla ocaktan çıktı.
 
Olay yerine AFAD ve sağlık ekipleri sevk edildi. Maden ocağına ulaşan AFAD ekiplerinin çalışması sonucunda göçük altında kalan işçinin cenazesine ulaşıldı.
 
Abdullah Arslan’a (42) ait olduğu belirlenen cenaze, ekiplerin çalışmasıyla bulunduğu yerden çıkartıldı.
 
FLUORIT NEDİR?
 
Fluorit, (CaF2) Kalsiyum florür bileşiminde olup, saf olduğunda yüzde 51.3 Kalsiyum, yüzde 48.7 fluor içerir.
 
Fluorit ocakları, MTA'nın sitesinde verilen bilgiye göre, fluorit yataklarının genellikle yüzeye dik ve paralel olarak uzanan damarlar şeklinde olması nedeniyle işletme önce açık olarak yapılmakta ve sonraki aşamalarda yeraltı madenciliği şeklinde yapılmaktadır. Damar madenciliği genellikle sağlam duvar oluşturabilen yantaşların olduğu yerlerde, çeşitli dilimleme metotlarıyla yapılırken, iyi yataklanmış (bedded), stratiform ya da tabakalı fluorit yataklarında, tavan koşulları uygunsa, oda-topuk metodu ile işletme yapılmaktadır.
 
Bu yaşananlar da akıllara yeraltı madenciliğine geçişin gereğinden erken yapılıp yapılmadığı sorusunu getiriyor.