25 Eylül 2024 Çarşamba

Kırkpınar mahallesi halkı ağaçlar için direniyor

Sapanca'nın Kırkpınar mahallesini talan edecek ve 25 yıl süreli yap-işlet-devret modeliyle teleferik projesi yapılacak. Proje kapsamında bölgedeki ağaçlar katledilecek ve betonlaşma artacak. Aylardır direnişte olan çoğu yaşlı bölge sakini, "ağaçlar sökülürken içim söküldü, canımın çıktığını hissettim" dedi.

Sapanca'nın Kırkpınar mahallesinde, yapılmak istenen teleferik projesine karşı aylardır mücadele sürüyor. Teleferiğin üst istasyonunun olduğu bölgede 30 bungalov, kır restoranı ve kır kahvesi gibi tesisler yer alacak. Bu tesisleri projeyi hazırlayan şirket yapacak ve 25 yıl da işletecek. Alt istasyona bir de otopark yapılacak.

Cumhuriyet'in haberine göre Sapanca Belediyesi teleferik projesi için 2018 yılının ağustos ayında ihaleye çıktı. Kırkpınar Mahallesi'nden başlayan Teleferik Projesi 25 yıl süreli yap-işlet-devret modeliyle Bursa Teleferik AŞ tarafından alındı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü projeyi "Çevresel Etki Değerlendirmesi" sürecinden kapsam dışı bırakılmış.

Bölge de yaşayan halk projeye karşı aylar önce direnişe başladı. Ağaçların kesileceğini duyan sakinler yaşadıkları duyguyu "canımın çıktığını hissettim, bir ağaç 20 senede anca yetişiyor" diye tanımladı.

'AĞAÇLAR SÖKÜLÜRKEN İÇİM SÖKÜLDÜ'
Çoğu 70 yaşının üzerinde olan bölge halkı, ağaçlar için yaşam alanları için direneceklerini vurguladı. Doğma büyüme Kırkpınarlı olan Hidayet Ceylan, şu ifadeleri kullandı: "Bizi göçebe gibi oradan buraya sürüyorlar bu yaşta. İçim söküldü ağaçlar sökülürken. Fenalaştım, ilaç içtim, geldim. Üzülüyoruz. Şimdi 3 ağaç söküldü. Yarın diğerleri sökülünce ne olacak? Bize gelince biz dağa çıkıp bir çalı kesemiyoruz şu ormanda. Çalı sürpürgesi yapmak için bir çalı kessek bizi yakalıyorlar."

Projenin asla anlatıldığı gibi masum olmadığının altını çizen Alper Kesen, "Burada oluşacak tahribat bahsedildiği gibi masum değil. 508 ağacın söküleceği de bize gerçekci gelmiyor. Ayrıca teleferik alanları direkleri dikileceği zaman sadece ayaklardaki ağaçlar kesilecek deniyor. 2009 yılında kablolu taşıyıcılar yönetmeliğine göre teleferik ve bunun gibi kablolu taşıyıcıların geçeceği alanın muhakkak ulaşılabilir bir alan olması gerekiyor. Hepsi dikkate alındığında bu ağaçların kesilmeden bunun yapılabilmesi eşyanın tabiatına aykırı" ifadesini kullandı.

'BÖLGE İMARA AÇILACAK, BETONLAŞMA ARTACAK'
TMMOB bileşenleri adına Makina Mühendisleri Odası Sakarya İl Temsilcisi Salim Aydın projeye ilişkin hazırladıkları teknik raporu açıkladı. Aydın özetle, "Projenin ÇED raporu (olumlu/olumsuz) bulunmamaktadır. Hal böyle iken inşaat ruhsatı verilmesi ve inşaata başlanması yasalar önünde suçtur. İlk etapta bin 400 metre olarak 'sadece teleferik hattı' hesaplanan alanda yaklaşık 5 bin adet karaçam, sarıçam, kayın, kestane ve gürgen türlerinden oluşan orman ağaçlarının kesimi yapılacaktır. Yapılacak olan konaklama yerleri, turistik tesisler, kumanda merkezleri ile birlikte bu kıyım 20 bin adede kadar çıkabilecek, ilerleyen yıllarda Sapanca'nın diğer bölgelerinde olduğu gibi bölge imara açılarak betonlaşma bir kat daha artacak" dedi.

BELEDİYE BAŞKANI PROJEYİ SAVUNDU
Ancak Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen ise projeyi savundu. Özen, "Anlaşmaya göre şirketin 25 yıl süreyle kullanım hakkı olacak. Ayrıca Sapanca Belediyesi'ne yıllık en az 800 bin lira zarar etse dahi şirket para ödeyecek. 25 yıl şirkette kalacak. 25 yıl işletilecek. 25 yıl süre sonra alanı işletebilecek halde bize teslim edecek. Sapancamıza aslında teleferiğin yapılması turizm etkinliği açısından çok iyi bir şey" dedi. Özen, mesire alanında 508 ağacın sökülerek, ormanın içinde başka yere ekileceğini öne sürdü. Teleferik ayakları için kesilecek ağaçların sayısına yönelik soruya ise Özen "Sadece 2 ayak için ağaç kesilecek, o da çok cüzi" yanıtını verdi. Teleferik ayakları için 14 ağacın kesileceğini iddia etti.