21 Eylül 2024 Cumartesi

Kırbayır'ın akıbeti polis tehditlerine rağmen soruldu

Cumartesi Anneleri 703. haftasında Cemil Kırbayır'ın akıbeti sordu. Kırbayır'ın 38 yıldır kayıp olduğu aktarılan eylemde, "Berfo Kırbayır'ın bıraktığı yerden Cemil Kırbayır'ı aramaktan vazgeçmeyeceğiz" denildi.
Cumartesi Anneleri'nin her hafta Galatasaray'da gerçekleştirdiği eyleme polis izin vermedi. 703.'sünün gerçekleştiği bu hafta da İnsan Hakları Derneği (İHD) önünde polis tacizleri eşliğinde 1980 yılında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın akıbeti soruldu.
 
SUSMAYACAĞIZ
 
Kayıp yakınlarının boyunlarına kayıpların fotoğraflarının taktığı eyleme HDP Milletvekilleri Ali Kenanoğlu, Saruhan Oruç, Zeynel Özen ve ESP MYK üyesi Suat Çorlu katıldı. Eylemde basın açıklamasını kayıp yakını Maside Ocak okudu. 4 haftadır Galatasaray'a çıkışlarının engellendiğini hatırlatan Ocak, bu yasağın anayasal güvence altında olan toplantı ve gösteri hakkının engellenmesi olduğunu vurguladı. 699 haftadır kamu düzeninin bozulduğunu ve katılımcıların şiddete başvurduğunu gösteren hiçbir şeyin olmadığına dikkat çeken Ocak, "Hakikate ve adalete ulaşma hakkımıza yönelik bu ağır saldırı karşısında susmayacağız; gözaltında kayıp dosyalarındaki hakikatleri anlatmaya devam edeceğiz" dedi.
 
Bu hafta 38 yıldır cezasız bırakılan Cemil Kırbayır'ın akibetini sorduklarını kaydeden Ocak, "Kars Eğitim Enstitüsü öğrencisi Kırbayır; 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından 13 Eylül 1980 tarihinde Göle/ Okçu köyündeki evinden gözaltına alındı. Kars Askeri Gözetim Evi'ne getirilen Cemil'i işkencede koma halinde gören çok sayıda tanık vardı ama ailesine 'Firar etti, bir daha bize sormayın' denildi" diye aktardı.
 
CEMİL KIRBAYIR'I SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ
 
2011 yılında dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın talimatıyla kurulan TBMM İnsan Hakları Komisyonu hazırladığı raporda; Cemil Kırbayır'ın gözaltında işkenceyle öldürüldüğü ve bedeninin bilinmeyen bir şekilde yok edildiği tespitini yapıldığını anımsatan Ocak, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kars Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu. Suç duyurusunun üzerinden 7 yıl geçmesine rağmen sorumlular hakkında dava açılmadı. İç hukuktan sonuç alamayan Kırbayır ailesi, İHD avukatları aracılığıyla davayı AİHM'e taşıdı. İktidar, hukukun üstünlüğü ilkesini esas alarak cezasızlık politikasına son vermeli; Cemil Kırbayır'ın akıbetini açıklayacak, TBMM Raporu'nda isimleri geçen fail ve sorumluların yargılanmasını sağlayacak siyasi iradeyi göstermelidir. Biz Berfo Kırbayır'ın bıraktığı yerden Cemil Kırbayır'ı aramaktan vazgeçmeyeceğiz! Kayıplarımızla buluşma mekânımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz!"
 
Polisin müdahale tehditlerine Cumartesi Anneleri'nden Hanife Yıldız tepki gösterdi.