23 Eylül 2024 Pazartesi

Kiel'de devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anıldı

Kiel'de devrim şehitleri anıldı. Anmada yapılan konuşmalarda, kentlerde ve kırlarda süren mücadelenin faşizmi yıkacağı vurgulandı.

Almanya'nın Kiel kentinde "Ölümsüzlerimizin izinde direnişten zafere" şiarıyla devrim ve sosyalizm mücadelesinde ölümsüzleşenler anıldı.

Anmanın yapıldığı salona Marks, Engels, Lenin ve Stalin'in fotoğraflarının yanı sıra devrim şehitlerinin fotoğrafları asıldı. Saygı duruşu ile başlayan anmada, komünist gençler salona pankartları, bayrakları ve sloganlarıyla geldi. KGÖ'lüler yaptıkları kısa konuşmada geceyi selamlayıp, MLKP'ye bağlılıklarını ifade ettiler.

Gecede ilk sahne alan Grup Cemre türküleriyle ezilenlerin isyanlarını ve acılarını dile getirdi.

Ardından gösterilen ve MLKP tarihini anlatan sinevizyon ilgiyle izlendi. MLKP ve KKÖ adına kitleyi selamlayan temsilcisi, sömürgeci faşist diktatörlüğün komünistlere, devrimcilere, Kürt Özgürlük Hareketi'ne ve muhalif tüm kesimlere karşı sürdürdüğü saldırılarına karşı ısrarla kentlerde ve kırlarda süren mücadelenin faşizmin heveslerini kursağında bıraktığı vurgulandı.

Döneme dair siyasal analizler yapan temsilci, birleşik mücadelenin önemine değinerek, ölümsüzlerin izinde faşizmi yıkarak devrim ve sosyalizm kavgasını zafere ulaştıracakarına olan kararlılığı vurguladı.

Mavi Düşler Şiir Grubunun okuduğu şiirlerin ardından konuşma yapan Tutsakların Sesi Platformu (TSP) temsilcisi, faşist Türk devletinin devrim savaşımını bitirmek için esir aldığı tutsaklara uyguladığı tecrit, işkence ve hak gasplarına rağmen, tutsakların direndiğini belirterek, tutsakların sahiplenilmesi çağrısı yaptı.

Konuşmaların ardından ölümsüzlerin ve tutsakların yakınları sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Kürdistan Şehit Aileleri Kurumu adına yapılan konuşmada şehitlere bağlılık vurgulandı. MLKP'li şehit ve tutsaklar adına yapılan konuşmada, şehit ve tutsakların asla unutulmayacağı belirtildi. Kitle konuşmaları "Şehit namirin" ve "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla yanıtladı.

Sahneye çıkan Ozan Emekçi, kitleyi 1970'li yıllardan bugüne söylenen marşlarıyla ve son dönemde bestelediği türküleriyle buluşturdu. Devletin Aleviler üzerindeki oyunlarına, Kürtlere ve gerillaya yönelik saldırılarına karşı gerillanın sahiplenilmesinin önemine vurgu yapan Ozan Emekçi, Alevilerin devletin oyununa gelmemesi gerektiğini belirtti.

Sürgünde olan HDP Milletvekili Nihat Akdoğan ise devletin Türkiye ve Kürdistan'daki saldırılarına karşı süren mücadeleyi, HDP'ye yönelik gözaltı ve tutuklama saldırılarına karşı HDP'nin sürdürdüğü mücadeleyi anlattı. Akdoğan, şehit ve tutsakların sahiplenilmesinde böylesi etkinliklerin önemine dikkat çekti.

Anma gecesi Ali Meyman'ın söylediği türküler eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.