30 Eylül 2024 Pazartesi

Kerestecioğlu sordu: İkinci dalgayı önleme planı var mı?

HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, koronavirüs vakalarının arttığına dikkat çekerek, "İkinci dalganın önlenmesine ilişkin herhangi bir planlama mevcut mudur" diye sordu.

Koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi ve 'yeni normal' adıyla yapılan açıklamalara rağmen birçok ilde yeni karantina haberleri geliyor. 

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a soru önergesi veren HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "kısıtlamaların esnetilmesi kararının kim tarafından alındığı"nı sordu.

"Cumhurbaşkanının geçtiğimiz hafta 'içine sinmediğini' ifade ederek haftasonu için açıklanan sokağa çıkma yasağını iptal etmesi, Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın kabine toplantısı devam ederken sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ve toplantı sonrasında tedbirlerin esnetileceğinin açıklanması, bilimsel veriler doğrultusunda karar alınmadığı eleştirilerine neden olmuştur" ifadeleri kullanan Kerestecioğlu,  "Kararlar, Cumhurbaşkanı tarafından mı Bilim Kurulu tarafından mı alınmaktadır?" diye sordu.

"Sıfır yeni vaka durumuna ulaşmanın çok uzağında olduğumuz görülmektedir" değerlendirmesi yapan Kerestecioğlu, "Tüm dünya ikinci dalga tehlikesini konuşurken ülkemizde ikinci bir dalganın önlenmesine ilişkin herhangi bir planlama mevcut mudur?" dedi.

Kerestecioğlu ayrı şu soruları yöneltti:

"-Bilim Kurulu karar alma süreçlerine nasıl dahil edilmektedir? Alınan kararlar öncesi Bilim Kurulu hangi tavsiyelerde bulunmuştur? Bilim kurulu üyelerinin ikinci dalga tehlikesine ilişkin uyarıları dikkate alınmakta mıdır?

- Her gün 1000’e yakın yeni vaka tespit edildiği açıklanmaktadır. Sayılarda azalma olmamasına rağmen neden salgının kontrol altına alındığı yönünde açıklamalar yapılmakta ve tedbirler kontrollü bir biçimde esnetilmemektedir?

-Kişilerin Covid-19 geçirip bağışıklık kazanıp kazanmadığını gösteren antikor testlerinin pazartesi gününden itibaren 153 bin kişiye yapılacağı açıklanmıştır. Bu testler neden daha önce yapılıp sonuca göre serbestleşme adımları atılmamıştır?"