22 Eylül 2024 Pazar

Kerbela'da İran öfkesi: 3 kişi öldürüldü

Irak'ta ekonomik kriz ve yoksulluğa karşı başlayan eylemler sürüyor. Dün gece de Kerbela'da, İran Konsolosluğu'nun önünde eylem yapıldı. Eyleme yönelik saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi.
 

Irak'ta geçtiğimiz ayın başından beri yoksulluk ve yolsuzluğa karşı başlayan eylemler sürüyor. Başkent Bağdat'ta güvenlik güçlerinin eylemcilere gerçek mermilerle ateş etmesi sonucu en az 5 kişinin öldüğü kaydedildi.

Bu arada Şiilerin kutsal kenti Kerbela'da ise dün gece eylemler yapıldı. Kerbela'daki eylem sırasında, "İran dışarı, Kerbela özgürdür" sloganlarını atan kitle, İran Konsolosluğu'nun önünde toplanarak ateşler yaktı. Kitleye yönelik saldırıda, 3 kişi öldürüldü.

Irak'ta 1 Ekim'den beri düzenlenen eylemde işsizlik, kamu hizmetlerinin yetersizliği ve yolsuzluk protesto ediliyor. Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde 250'den fazla kişi yaşamını yitirdi, 8 binden fazla kişi de yaralandı.

Irak Başbakanı Abdulmehdi ise dün gece eylemlerin durdurulması çağrısı yaparak, eylemlerin hedefine ulaştığını ve artık ekonomiye zarar verilmekte olduğun savundu. Abdulmehdi, politikacıların kendisinin yerine geçecek kişiyi belirlemesi ve reform sözü vermeleri durumunda istifa edeceğini de ekledi. Ancak eylemciler, bunun yeterli olmadığını ve bütün siyasi sınıfın temizlenmesi gerektiğini dile getirdi.