21 Eylül 2024 Cumartesi

Kemalbay: Hasta tutsaklar serbest bırakılsın

Menemen ve Kırıklar Hapishanelerini ziyaret eden HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, yaşanan hak ihlallerine dikkat çekerek, hasta tutukluların serbest bırakılmasını istedi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Zindanlarla Dayanışma İnisiyatifi Sözcüsü Selma Altan, Avukat Şükran Öztürk, Kırıklar F1, F2 ve Menemen R Tipi Hapishanelerinde dün gerçekleştirdikleri ziyaret sonrası basın toplantısı düzenlendi.
 
GÖZALTI VE TUTUKLAMALAR KINANDI
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Kemalbay, tutuklular ile yaptıkları görüşmelerde tespit ettikleri hak ihlallerine dikkat çekti. Siyasi, ekonomik ve hukuki krizin cezaevlerinde daha fazla yansıdığını belirten Kemalbay, cezaevlerinin dolup taştığını vurguladı. Haksız tutuklamaların gerçekleştirildiğini dile getiren Kemalbay, Dev Yapı-İş Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut'un tutuklanması ve Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi Eş Genel Başkanı Ahmet Kaya'nın gözaltına alınmasını kınadı.
 
'TUTSAKLAR TEDAVİ EDİLMİYOR'
 
Hapishanelerde OHAL'in en ağır şartlarda devam ettiğine dikkat çeken Kemalbay, sık sık yapılan aramalarla mobbing uygulandığını, baskı ve tacizlerin arttığını, hastaneye gidiş ve gelişlerde çift kelepçe takıldığını muayenelerde kelepçelerin çıkarılmadığı bilgisini paylaştı. Tutukluların kelepçeli muayene olmak istemedikleri için tedavi edilmediklerini hatırlatan Kemalbay, ağır hastalıkların tedavi edilmediğini ifade etti. Tutsakların ring araçlarında onur kırıcı bir şekilde sevk istemediklerini belirten Kemalbay, yönetim tarafından satılan radyoların gece yapılan baskınlarla toplatıldığın aktardı. Tutukluların ayakta sayım dayatması ile karşı karşıya olduğunu da aktaran Kemalbay, direnç gösterenlerin ise ceza aldığını ve 3 kez tekrarlanan cezalarda infaz yakma durumunun söz konusu olduğunu söyledi.
 
'AĞIR HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'
 
Ağır hasta tutukluların derhal serbest bırakılmasını isteyen Kemalbay, Menemen R Tipi Hapishanesi'nde bulunan Ahmet Hemi ile Ergin Aktaş'la görüştüğünü aktardı. Kemalbay, şöyle devam etti: "Ergin Aktaş iki eli olmayan bir tutsak ve uzun bir süre tek başına hücrede kaldı. 4 aydır herhangi bir sağlığa erişemediğini söyledi. Yine Ahmet Hemi engelli bir tutsaktır. Hastaneye sevki 1 yıldır yapılamıyor. Sağlığa erişim tutuklar üzerinde bir ayrı bir işkence olmuş durumda. R tipi cezaevinde tutulmalarına rağmen cezaevinin amacı zaten tedavi olması gerekirken tedaviyi engelledikleri için bu iki tutuklunun sağlığı son derece kötü durumda. Mehmet Sait Yıldırım'ın kronik hastalığı olduğu için ağır bir tecrit altında ve hukuk ihlal edilerek hücrede kalamaz raporuna rağmen tek kişilik hücrede uzun bir süre bulundu. Bu kişi Adalet Bakanlığı'na gelen hukuksuz bir talimatla tek kişilik bir hücrede tutuluyor. Dışarıyla diğer koğuşlarla temas sınırlandırılıyor. Özellikle tecrit altında başka tutsaklarla görüştürülmüyor. Görüşçüleriyle ise 3 tane jandarma gözetiminde görüş yapılıyor."
 
'ÖCALAN ÜZERİNDEKİ TECRİT TÜM CEZAEVLERİNE YANSIDI'
 
Siyasi operasyonların durdurulması ve tutukluların özgür bırakılması gerektiğini vurgulayan Kemalbay, "İmralı'da barış politikasının savunucusu Sayın Abdullah Öcalan'a yönelik sürdürülen ağır tecrit aslında bütün Türkiye'deki siyasi halkları, özgürlükleri, demokrasiyi etkileyen ve tecrit altına alan bir politika olarak her tarafa yansıdığını görüyoruz" diye konuştu.