23 Eylül 2024 Pazartesi

KDP'li Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı durduruldu

Irak'ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan KDP'li Hoşyar Zebari'nin adaylığı geçici olarak durduruldu. KYB'nin başvurusunu değerlendiren federal mahkeme, Zebari'nin adaylığını durdurma kararını, 2016 yılındaki yolsuzluk dosyalarına dayandırdı.

Irak'ta, Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) adayı Hoşyar Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kriz çıktı. Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) milletvekillerinin yaptığı başvurunun sonucunda Zebari'nin cumhurbaşkanlığı adaylığını geçici olarak durdurma kararı aldı.

Genel seçimlerin ardından bu makam için mevcut cumhurbaşkanı Berhem Salih'i yeniden aday gösteren KYB, hakkında geçmişte ortaya atılan yolsuzluk iddiaları nedeniyle Zebari'nin cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin başvuruda bulunmuştu. İtirazı değerlendiren Federal Mahkeme, Zebari'nin adaylığını geçici olarak durdurdu.

Kararda, Zebari'nin 2016'da mali ve idari yolsuzluklardan dolayı Maliye Bakanlığı görevinden azledildiği hatırlatılarak 'iyi itibar' gibi şartlarına sahip olmadığı için adaylığının geçici olarak durdurulduğu belirtildi. Zebari'nin Dışişleri Bakanlığı görevindeyken de hakkında açılan davalar bulunduğu ve o dönem mahkemedeki duruşmalara katılmadığı ifade edildi.

Irak Meclisi, cumhurbaşkanı seçimi için yarın toplanma kararı almıştı. KDP'nin parlamento seçimlerini kazanan Sadr hareketi ile ittifakı nedeniyle Zebari'nin bu oylamada cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak Mukteda Sadr cuma günü yaptığı açıklamada vekillere, Zebari'nin cumhurbaşkanlığı koşullarını karşılamaması halinde oy vermeme çağrısında bulundu.

Irak'ta 2003'teki ABD işgali sonrası kabul edilen anayasa gereği cumhurbaşkanı Kürtlerden seçiliyor.