3 Ekim 2024 Perşembe

Kazdağları'nda direniş sürüyor: Alamos Gold'un çekildiği doğru değil

Kazdağları direnişçilerinden Serkan Kabak, madenci şirket Alamos Gold'un bölgeden çekildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını belirtti. Kabak, Alamos Gold çekildiği durumda, geçmiş yıllarda yaşanan örneklerde olduğu gibi başka bir madenci firmanın alana girme ihtimaline dikkat çekti, mücadele ve dayanışmanın büyütülmesi için çağrı yaptı.

Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik'in Kazdağları'nda siyanürlü altın madeni çalışmalarına karşı başlayan direniş sürüyor.

ŞİRKET ÇEKİLECEĞİNİ YALANLADI
195 bin ağacı katleden şirketin, Türkiye devletinden tazminat alarak maden sahasından çekildiği yönünde iddialara geçtiğimiz günlerde gündem olmuştu. Ancak Alalos Gold'un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik, bu iddiaları yalanladı.

13 Ekim 2019'da ruhsat süresi biten madenci şirket yaptığı açıklamada, "Maden Kanunu tarafından düzenlenmiş olan ruhsat hakları ile ilgili şirketimizin bütün hakları devam etmektedir. Şirketimizin bulup geliştirdiği bu yeraltı kaynağı ile ilgili amacında ve hedefinde hiçbir değişiklik söz konusu değildir" dedi.

ŞİRKET İLE PROTOKOL YAPILDI
Kazdağları'nın katledilmesine karşı direnişte yer alan Serkan Kabak da, ETHA'ya yaptığı değerlendirmede, şirketin çekildiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurguladı. Kabak, şirketin yaptığı açıklamaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Şirket orada ve şunu söylüyor, 'biz bütün yükümlülüklerimizi yerine getirdik ama Orman Bakanlığı'nın bir tasarrufu söz konusu. Yapılan protokole itirazımız yok ama tazminat alıp gittiğimiz haberi yalandır' diyor."

Jandarmanın, direnişin 425. gününde alana girerek çadır nöbetini sonlandırdığını hatırlatan Kabak, "Ancak bizim Kazdağları mücadelemiz devam ediyor. 27 Ekim tarihinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile Alamos Gold arasında bir protokol imzalandı. Protokolün içeriği elimize ulaşmadı ama Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş'tan aldık bilgiyi. 350 bin ağacın katledildiği Kirazlı'daki proje alanı tekrar Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne tahsis edilmek üzere protokol yapıldı" diye konuştu.

TAHLİYE İÇİN DAVA AÇILDI
Şirketin tahliyesi için başvuru yaptıklarını ve tahliye için verilen iki aylık sürenin 2 Kasım Pazartesi günü dolduğunu belirten Kabak, bunun üzerine dava açtıklarını söyledi. Kabak, "Alamos Gold tahliye edilsin, alan rehabilite edilsin, yaşam savunucularına kesilen 600 bin TL'ye yakın para cezası iptal edilsin ve Kazdağları yöresindeki tüm madencilik faaliyetleri tekrar Sağlık Etki Değerlendirme (SED) raporlarına tabii edilsin" tapleriyle dava açtıklarını hatırlattı. 

'BAŞKA MADEN ŞİRKETLERİNE DEVRİ İHTİMALLERİ VAR'
Kabak, şirketin Kazdağları'ndan çekilmediğini, böyle bir durum olduğunda halka açık bir şirket olduğu için tazminat söz konusu olduğunda bunu kamuoyu ile muhakkak paylaşmak zorunda olduğuna dikkat çekti. Kabak şunları söyledi: "Çekildiğinde de Koza Madenciliğe ya da Cengiz Holding'e devri ihtimalleri var. Halilağa Bakır Madeni 2014'te çekildi, maden sahasını Cengiz Holding aldı"

Çadırlar kaldırılsa da Kazdağları'nda olduklarını ve direnişi sürdürdüklerini vurgulayan Kabak, dayanışmanın ve birlikte mücadelenin büyütülmesi için çağrı yaptı.