22 Eylül 2024 Pazar

'Kazanımlarımızdan geri adım atmayacağız'

Hacettepe Üniversitesi Heykel'i önünde bir araya gelen çok sayıda kadın, İstanbul Sözleşmesi ile  ilgili ulusal ve uluslararası kazanımların hiçbirinden vazgeçmeyecekleri ve bir adım dahi geri atmayacaklarını kaydetti. 

Ankara Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Dişhekimleri Odası Ankara Şubesi ve Ankara'daki üniversitelerin öğretim üyeleri ve öğrencileri, Hacettepe Üniversitesi Heykel'i önünde İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini kaydetti. 

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, sözleşmenin kadına yönelik her türlü şiddette karşı kadınları korumayı amaçladığı kaydedildi.

Kadının yüksek yararını gözeten sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olan Türkiye'nin bu sözleşmeden vazgeçmesinin, kadınlara verilmiş olan şiddeti önleme, şiddete maruz kalanları koruma, failleri adil bir şekilde yargılama sözünden vazgeçilmesi anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, "Biliyoruz ki Anayasanın 90. Maddesi uyarınca yasaları bile yürürlükten kaldırma özelliği olan, temel hak ve özgürlüklere ilişkin uluslararası sözleşmelerden tek kişilik kararlarla çıkılamaz. Ayrıca İstanbul Sözleşmesinden imzamızı çeken kararnamenin hukuki dayanaklardan yoksun olduğu ülkemizin en saygın hukukçuları tarafından da ifade edilmektedir" denildi. 

"İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceğiz" denilen açıklamada, "Kadına yönelik şiddete, ayrımcılığa karşı toplumsal cinsiyet eşitliğini savunan İstanbul Sözleşmesi ile ilgili ulusal ve uluslararası kazanımlarımızın hiçbirinden vazgeçmeyeceğiz, geri adım atmayacağız, attırmayacağız" vurgusu yapıldı.