23 Eylül 2024 Pazartesi

Kazakistan'da son durum: 2'si çocuk en az 164 kişi hayatını kaybetti

Kazakistan'da artan doğalgaz fiyatlarına karşı halkın sokağa dökülmesiyle yaşanan eylemlerde 2'si çocuk en az 164 kişi hayatını kaybederken, 7 bin 939 kişi ise gözaltına alındı. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, sokağa çıkan halkı terörist olmakla suçladı.

Kazakistan'da petrol, maden ve bakır sanayilerinde işçilerin greviyle başlayan ve sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatlarının artışına karşı halkın ülke çapında sokağa dökülmesiyle devam eden eylemlerde 2'si çocuk en az 164 kişi yaşamını yitirdi. Polis ve ordunun halka karşı zor kullanmasıyla bastırılmaya çalışılan eylemlerde 7 bin 939 kişi ise gözaltına alındı.

Ülkede "düzenin" yeniden sağlandığını ama "terörist avının devam ettiğini" iddia eden Tokayev, ülkedeki polis ve orduya ikazda bulunmadan ateş açma yetkisi verdi.

'20 BİN HAYDUT ALMATI'YA SALDIRDI'

Tokayev ayrıca, yaşananları "Tek merkezden yönetilen bir darbe girişimi" olarak nitelendirdi ve sokağa dökülen halkı "Dışarıda eğitim almış silahlı teröristler" olarak itham etti. Sivillere karşı hiçbir zaman silahlı güç kullanmadıklarını ve kullanmayacaklarını ileri süren Tokayev, bu yönde ortaya çıkan bütün haberleri yalanlandı ve eylemlerde hayatını kaybeden, yaralanan, gözaltına alınan ve tutuklanan herkesin 'terörist' olduğunu ima etti. "20 bin haydut Almatı'ya saldırdı" diyen Tokayev, bu kişilerden, teslim olmayan herkesin "İmha edileceğini" söyledi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün Kazakistan'a 2 bin 300 asker ile 250 parça askeri teçhizat gönderdiğini belirten Tokayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ülkesine asker gönderdiği için teşekkür etti.

'RENKLİ DEVRİMLERE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Vladimir Putin de Kazakistan'da yaşananlara dair çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Putin, eylemlerin "Yıkıcı iç ve dış güçler" tarafından körüklendiğini ileri sürerek, "Dışarıdan istikrarsızlaştırılmaya veya renkli devrimlere izin vermeyeceğiz" dedi.

Öte yandan Çin, Kazakistan'la güvenlik konusunda işbirliğini artırma ve "dış güçlerin müdahalesini"engellemeye yardım etme çağrısı yaptı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev destek mesajı gönderdi. Lukaşenko, gönderdiği mesajda, "Aşırılık yanlılarının yıkıcı hedeflerinin çok uluslu bir ülke olan Kazakistan'daki durumu istikrarsızlaştırmak, kaosa yol açmak, anayasaya aykırı bir darbenin gerçekleştirilmesi ve siyasi gidişatı değiştirmek için kardeşin kardeşe kırdırılacağı bir savaş çıkarmak olduğu açık" iddiasında bulundu.

Lukaşenko, Belarus'un benzer bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını, bu nedenle ülkedeki durumun vahameti ve ülkenin akıbetiyle ilgili üzerilerine düşen muazzam sorumluluğu anladığını ifade etti.

Lukaşenko ayrıca, Kazakistan'daki durumun istikrara kavuşturulması için her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını kaydetti.

Ülke muhalefeti ise "terörizm" suçlamalarını reddediyor.

Ülkenin en büyük kenti Almatı'da 5 gün kesik olan internete bugün itibarıyla erişim sağlandı.

Kazakistan'da Telegram, Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamıyor.

Eylem haberlerinin yer altığı iki internet sitesi kapatıldı.

Uzun süredir bağımsızlık mücadelesi veren Ukrayna halkı ise Kazakistan'a destek eylemi düzenledi. Kiev ve Karkov şehirlerinde yürüyüş düzenleyen halk, Kazakistan bayraklarıyla birlikte "Putin'e hayır de" yazılı dövizler taşıdı.