20 Eylül 2024 Cuma

Kayyum darbesine karşı Van'da halk buluşması

Hakkari Belediyesi'ne kayyum darbesine karşı DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Van halkıyla buluştu, "Kayyumcu zihniyete karşı birlik olmaya ve hep beraber mücadele etmeye devam edelim. Hep beraber faşizme karşı omuz omuza direnelim. Kayyum gidecek, burada halk yönetecek" dedi. 

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınarak yerine kayyum atanması Van'ın İpekyolu ilçesinde protesto edildi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayandır'ın da aralarında olduğu heyet, halk buluşması ve esnaf ziyaretine katıldı.

Esnaf ziyaretinin ardından Musa Anter Park'ında halkla buluşan DEM Partililere, Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanları ile ilçe belediye eşbaşkanları da eşlik etti. Buluşmada, "AKP haksız, kayyum hırsız" , "İrademe dokunma" ve "Kayyum defol" dövizleri taşındı, "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek", "Kayyum darbedir" sloganları atıldı.

BAYINDIR: ZULME KARŞI SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ
Halk buluşmasında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, kayyum darbesine karşı Kürtler, dostları, barış ve demokrasi isteyenlerin 5 gündür zulme karşı ayakta olduğunu söyledi. Direniş kenti diye tanımladığı Van'dan, "Kayyumlarınızı tanımıyoruz ve kayyumlarınıza karşı duracağız" diye seslenen Bayındır, kayyumların Kürt dilini, kültürünü tanımadığını hatırlattı. AKP'nin tek müjdesinin savaş ve düşmanlık olduğunu kaydeden Bayındır, Erdoğan iki gün önce kayyum darbesinin devam edeceği şeklindeki açıklaması hatırlattı, "Yani diyor ki, ben Kürtlere zulme ve düşmanlığa devam edeceğim. Bizlerde senin zulmüne karşı sonuna kadar direneceğiz ve irademize sahip çıkacağız" diye vurguladı.

Hakkari Belediyesine 2016'dan bu yana 3 kez kayyum atandığını hatırlatan Bayındır, "Her defasında Kürtler iradesine sahip çıkarak, belediyesini kayyumdan alıyor. Kürtler her defasında kayyumlara geçit vermiyor. Eğer biz onların bu siyasetine karşı durursak zaferimiz yakındır. Onlar artık çürümüş. Ya biz direnerek onları göndereceğiz ya da Kürdistan'ın her yerine kayyum atayacaklar. Bu nedenle 7'den 70'e Türkiye'deki tüm halklar onların bu siyasetine geçit vermemelidir" çağrısı yaptı.

HATİMOĞULLARI: KAYYUM DARBESİ KARARI VERENLER YARGILANACAKTIR
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları da, AKP-MHP-Ergenekon-JİTEM ittifakının el ele vererek Kürt halkı üzerinde siyasi basınç ve darbe uygulamaya devam ettiğini söyledi. 

Halkın kayyumlara yanıtı 31 Mart seçimlerinde iki şekilde verdiğini söyleyen Hatimoğulları, "Birincisi; kayyum atanmış olan bütün belediyelerimizi tek tek kayyumcu ve darbeci anlayıştan, bu iktidardan geri aldık. İkincisi ise yeni belediyeler ekledik ve AKP 22 yıllık iktidarı boyunca en büyük yenilgisini 31 Mart seçimlerinde aldı. AKP gerilemektedir, bu ittifak gerilemektedir. Cumhur İttifakından, AKP'den medet uman kamu çalışanları, özellikle de yolumuzu ikide bir kesen polisler, zannetmeyin ki bu devran böyle gidecek. Bu devran tersine dönüyor. Bu devran sizin işkence ettiğiniz halkın lehine dönüyor" dedi.

'KAYYUM ÇETEVARİ BİR YÖNETİMDİR'
Seçimlerde halkın Kürdistan'da ve Türkiye kentlerinde AKP-MHP iktidarına tarihi bir ders verdiğini söyleyen Hatimoğulları, zalim, adaletsiz olan, çetevari yöntemler uygulayan iktidarın tabela partisine dönüşeceğini kaydetti.

Kayyum rejiminin bir devamı olarak seçim döneminde on binlerce askerin Kürt kentlerine getirildiğini hatırlatan Hatimoğulları, "Askere ve polise rağmen, Hakkari'yi açık hava karakoluna dönüştürmelerine rağmen halk iradesini DEM Parti'den, kendi partisinden yana yaptı ve Mehmet Akış'ı belediye eşbaşkanı olarak seçti. Akış görevden alındığında ve yerine kayyum atandığında daha hakkında mahkeme kararı bile yoktu. Tıpkı Soylu'nun o çetevari yönetim tarzı gibi, 'önce işi yapın kanun arkadan gelir' misali, bir kanunsuzluk daha yaptılar. Bu imzayı atan kimse, emin olun ki yargılanacaktır. Sadece halka hesap vermeyecekler, yargı önünde de hesap verecekler. 10 sene sonra bir davayı diriltilerek daha hakkında karar olmadığı halde belediye eşbaşkanımızın yerine valiyi kayyum olarak atadılar. Aynı şeyi biz Van'da yaşadık. Van'da sevgili Abdullah Zeydan'a memnu haklarını iade ettikleri halde, resmi bir imza olduğu halde, sanki o imza yokmuş gibi devlet kendini yalanladı" diye konuştu.

'KÜRTLERE SEÇME VE SEÇİLME HAKKINI FAZLA GÖRÜYORLAR'
Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Akış'ın Kürt halkının iradesi olduğunu vurgulayan Hatimoğulları şöyle konuştu: "Kürt halkı kayyumlara, işkencelere, gözaltı ve tutuklamalara rağmen geri adım atmadı. 31 Mart seçim başarısına baktığımızda tam tersine sürekli daha fazla halk desteğini almaktadır partimiz. Siz baskı yaptıkça halk daha çok bize sahip çıkmaktadır. Mehmet Sıddık Akış'a, Hakkari'ye ve DEM Parti'ye daha fazla sahip çıkmaktadır. DEM Parti burada, halk burada, kayyuma karşı halkın direnişi burada! Halkımız burada olmaya ve direnmeye devam edecek. Bugün AKP Kürdistan'da bir anket yaptırsa -ki biz seçim çalışmalarımız sırasında bunu gayet açık bir şekilde gördük- atadıkları kayyuma kendi seçmeni bile razı değil. Atadıkları kayyumlar kentleri berbat bir hale getirmiştir. Yaptıkları tek şey belediyenin ve yurttaşın hakkı olan parayı çalmak, hizmet yapmamaktır. Çünkü Kürt'e seçme ve seçilme hakkını fazla görüyorlar. Çünkü Kürt'e diyor ki sen benim yurttaşım ve vatandaşım değilsin."

'KAYYUMA DİRENMEK FAŞİZME DİRENMEK DEMEKTİR'
AKP iktidarını darbeci olarak nitelendiren Hatimoğulları, Erdoğan'ın açıklamalarından kayyum darbesine devam edeceklerinin anlaşıldığını belirtti. Tehditlere yanıt veren Hatimoğlları, "Şunu bilsinler ki biz Hakkari'de, Van'da, Amed'de, Mardin'de, her yerde sonuna kadar direneceğiz. Kayyumcu anlayışa karşı direnmek faşizme karşı mücadele etmek demektir. Bu mücadelede yalnız değiliz. Bu mücadelede birçok aydının ve demokratın, Türkiye'deki devrimcilerin, sosyalistlerin, sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin, siyaseten oldukça uzak olan siyasi partilerin desteğini almış durumdayız" dedi.

AKP Kürt halkının elinden seçme ve seçilme hakkını alarak demokrasinin üzerine beton döktüğünü söyleyen Hatimoğulları, "Biz o betonu dişimizle tırnağımızla sökeceğiz ve demokrasiye yepyeni bir hayatı hep beraber vereceğiz. Türkiye ve Avrupa'daki bütün dostlarımızın kayyum konusundaki desteğinin daha da büyümesi için direnişin kalesi Van'dan bir kez daha çağrımızı yineliyoruz: Direnişi büyütelim, kayyumları gönderelim, kayyum atamalarına izin vermeyelim. Hep beraber bu dayanışmayı büyütelim. Dayanışarak, örgütlenerek halkımızla birlikte kayyumlara geri adım attıracağız, atamaları engelleyeceğiz. Kayyumcu zihniyete karşı birlik olmaya ve hep beraber mücadele etmeye devam edelim. Hep beraber faşizme karşı omuz omuza direnelim. Kayyum gidecek, burada halk yönetecek" diye konuştu.