6 Ekim 2024 Pazar

Kayıp yakınları: Son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar mücadele edeceğiz

İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri, 17-31 Mayıs Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftasının son eylemini İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleştirdi. Polisin yoğun ablukası altındaki eylemde, kayıp yakınları, adalet ve hakikat çağrısı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Mücadele Haftasının son eyleminin dernek binası önünde gerçekleştirdi. Eyleme kayıp yakınları, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, TİP Milletvekilleri Erkan Baş ve Ahmet Şık, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gezi Aileleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Eylemde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, 26 yıl boyunca kayıp yakınları olarak adalet mücadelesi yürüttüklerini söyledi. "Adalet çağrımıza ne yazık ki hiçbir şekilde karşılık verilmedi. Aksine bu ülkede cinayetler işlenmeye devam etti" diyen Buldan, kaybetmelerin ve yargısız infazların bugün de sürdüğünü dile getirdi.

Mücadele yürüten yol arkadaşları kayıp yakınlarından hayatını kaybedenler olduğunu hatırlatan Buldan, "Çocuklarını arayıp da bulamayan;  'bir kemiği bile olsa bize yeter', 'bir mezarımız olsun' talepleri, düşleri gerçekleşemeden aramızdan ayrılanlar oldu" dedi. Buldan, hayatını kaybeden kayıp yakınlarını andı ve mücadelelerini sürdüreceklerinin sözünü verdi, "Bu mücadeleyi durduramayacaksınız" diye vurguladı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de, "İçine çekildiğimiz bu karanlığı yıkacak aydınlık için mücadele ediyoruz" diye konuştu.

Gözaltında kaybetmenin insanlık suçu olduğunun altını çizen Yoleri, zaman aşımı gerekçesiyle kapatılmak istenen Cemil Kırbayır dosyasını hatırlattı. Yoleri, "Yıllar sonra Cemil Kırbayır dosyasıyla ilgili hakikat açığa çıktı, ama bu kez de kapatılmak isteniyor" ifadelerini kullandı.

Gözaltında kaybetme suçlarının engellenmesi ve adaletin sağlanması için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Yoleri, "Adalet talep ediyoruz, hakikat talep ediyoruz. Bu mücadeleyi son kayıp bulunana, son fail cezalandırılana kadar sürdüreceğiz" dedi.