21 Eylül 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları iki yıllık yasağın ardından yeniden Gülistan Caddesi'nde buluştu

Batman'da OHAL ve valiliğin "güvenlik" gerekçesiyle 2 yıldır yasakladığı "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemi Gülistan Caddesi'nde gerçekleştirildi. Yakınlarının akıbetini soran aileler, İstanbul'da Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırıyı kınadı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi ve kayıp yakınlarının, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eylemine, OHAL ve Batman Valiliği'nin "güvenlik" gerekçesiyle yasakladığı eylem iki yıl aradan sonra yapıldı.
 
Kayıp yakınları ve İHD yöneticileri, eylemin 404'üncü haftası için bugün Gülistan Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde bir araya geldi. Eyleme, kayıp yakınları, insan hakları savunucuları, İHD Batman Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız, HDP Milletvekilleri Feleknas Uca, Mehmet Rüştü Tiryaki ve yurttaşlar katıldı. Eylemde, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı ve üzerinde kayıpların fotoğraflarının yer aldığı pankart açıldı. Eylemde, Diyarbakır'ın Sur ilçesi tarihi Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen ve bugüne kadar failleri bulunmayan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı da taşındı.
 
'ANTİ DEMOKRATİK UYGULAMAYI KINIYORUZ'
 
Eylemde konuşan İHD Batman Şubesi Eşbaşkanı Devran Yıldız, 2 yıl sonra kayıpların akıbetini sormak amacıyla yeniden alanlarda olduklarına ifade ederek, kayıpların akıbetini ve faillerin yargılanması taleplerinden hiçbir zaman vazgeçmediklerini söyledi. İki yıl sonra sokakta olmalarının, Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Lisesi önündeki eylemin 700'üncü haftasına denk gelmesinin özel bir anlamı olduğunu kaydeden Yıldız, "Cumartesi Anneleri her hafta sokakta ve çocuklarının akıbetini soruyor. Bugün ise anti demokratik bir uygulama ile çocuklarının akıbetinin sorulmasına izin verilmedi. Bu anti demokratik uygulamayı kınıyoruz" diye konuştu.
 
İNSAN HAKLARINA KARŞI
 
HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki ise İstanbul'da çocuklarının kemiklerini isteyen annelere yapılan müdahaleyi kınayarak, 700 haftadır çocuklarının akıbetini soran annelere yapılan uygulamanın kabul edilemez olduğunu vurguladı. Tiryaki, "Acılarını paylaşmak isteyen insanlara saldırmak, insan haklarına doğrudan karşı olmak demektir" dedi.
 
İHD yöneticilerinden Zeki Tangüner de haftanın basın açıklamasını okudu. Tangüner, adalet arayışları sonuç alıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
 
Konuşmaların ardında kayıp yakınları, 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.