21 Eylül 2024 Cumartesi

Kayıp yakınları İbrahim Gündem'in akıbetini sordu

Diyarbakır'da kayıp yakınları 502. buluşmasında 25 Eylül 1991'de Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Sarıerik Köyü'ndeki evinden jandarmalar tarafından alıkonulduktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İbrahim Gündem'in akıbetini sordu.
Valilikler tarafından açık alanda eylemleri yasaklanan kayıp yakınları bu haftada İHD Diyarbakır Şube binasında oturma eylemlerini gerçekleştirdi. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" sloganıyla yapılan eylemde, gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ile Sur'da katlerilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin fotoğrafı taşındı.
 
Eyleme, KESK Kadın Meclisi, SES yöneticileri ile CHP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Sayın katıldı. Kayıp yakınları, bu hafta 25 Eylül 1991'de Diyarbakır'ın Hazro ilçesine bağlı Sarıerik Köyü'ndeki evinden jandarmalar tarafından alıkonulduktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan İbrahim Gündem'in akıbetini sordu. 
 
İHD Şube Sekreteri Yüsel Aslan Acer, yaptığı konuşmada Cumartesi Anneleri'ne dair alınan "eylem yasağı" kararlarının tamamen keyfi olduğunu, bu yasakların kendilerini hakikat arayışların vazgeçirmeyeceğini ifade etti. Acer, "Yargısız infazlarla öldürülen inananların faillerinin yargılanması ve adalet önüne çıkarılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Cumartesi Anneleri'nin kendi çocuklarını kemiklerini aramak gibi bir tercihleri yoktu. Onlar buna mecbur bırakıldılar" dedi.
 
Yine 11 kişinin gözaltında kaybedilmemesiyle ilgili görülen Kulp Davası'ndan çıkan kararın, devlet adına işlenen suçlarda cezasızlığın kural olduğunu gösterdiğini vurgulayan Acer, "Bu kararla kamuoyunun vicdanı bir kez daha yaralandı. Yargı yoluyla hak ve adaletin sağlanamayacağını bir kez daha gördük" diye konuştu.
 
Ardından İbrahim Gündem'in kaybediliş hikayesini paylaşan Acer, 27 yıl önce 25 Eylül gece yarısı Gündem ailesinin evinin Hazro Karakolu Jandarma Komutanı Üsteğmen Kemal Şahin ve emrindeki bir askerler tarafından basıldığını anlattı. Jandarmanın giderken İbrahim Gündem'i gözaltına alarak köyden ayrıldığını anlatan Acer, ailenin o günden bu yana adalet aradığını ifade etti.
 
Aynı günün sabahında anne Meryem ve baba Ahmet Gündem'in oğullarının akıbetini sormak için Hazro Jandarma Karakolu'na gittiğini belirten Acer, "İbrahim Gündem'i götüren askerlerin başında olan Kemal Şahin, anne ve babasının gözünün içine baka baka 'Ben onu almadım' diye yalan söyledi. Bunun üzerine Hazro Cumhuriyet Savcılığı'na başvuran anne ve baba, tekrar karakola gönderildi. Karakola giden anne ve baba, bu kez Kemal Şahin'in 'Sizin akıbetinizde İbrahim gibi olacak. Gidin insan haklarına başvurun' tehdidine maruz kaldı" dedi.
 
Gündem Ailesi'nin tam 27 yıldır her yere başvurarak oğullarının başına geleni öğrenmeye çalıştığını, ancak bütün kapıların yüzlerine kapandığını söyleyen Acer, Hazro Karakol Komutanı Kemal Şahin başta olmak üzere o dönemin yetkilileri olan OHAL Valisi Necati Çetinkaya, Hazro Cumhuriyet Savcısı, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Başbakanı Mesut Yılmaz, İnsan Hakları Sorumlu Bakanı Mehmet Kahraman, İçişleri Bakanı Mehmet Kalandi ve devletin diğer asker, siyasetçi ve bürokratlarını İbrahim Gündem'in kaybedilmesinden sorumlu tutup, derhal yargı önüne çıkarılmalarını istediklerini kaydetti.