30 Eylül 2024 Pazartesi

Kayıp yakınları Ahmet Bulmuş'un akıbetini sordu

Diyarbakır'da kayıp yakınlarının eyleminin 592. haftasında gözaltında kaybedilen ve 26 yıldır kendisinden haber alınamayan Ahmet Bulmuş'un akıbeti soruldu.

Kayıp yakınları, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla sosyal medya üzerinden "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" şiarıyla 592. eylemlerini gerçekleştirdi. Eylemde bu hafta 1 Nisan 1994'te Şırnak'ın Cizre ilçesinde askerler tarafından kaybedilen ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ahmet Bulmuş'un akıbeti soruldu.

Ahmet Bulmuş'un hikayesi şöyle: 
"Ahmet, Şırnak Cizre ilçesine bağlı Hisar köyü yakıldıktan sonra ailesi ile beraber Cizre'ye göç eder. Köyde bakkallık yapan Ahmet, Cizre'de iş bulamayınca gündelik işçi olarak çalışmaya başlar. Bozulan radyosunu tamir etmeye götüren Ahmet'i, silahlı ve telsizli 3 kişi beyaz torosa bindirerek götürür. Radyo tamircisi arkadaşı olaya tanık olur. İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, bir kaç gün sonra Ahmet'in evinde arama yapar ancak bir şey bulamaz.  Bunun üzerine Eşi Fatma'ya 'Eşini götürdük birkaç gün bizde misafir olacak. Sen bize evde ne sakladığını göster' der. Fatma'nın bir şey sakladıklarını söylemesi üzerine ona şiddet uygularlar. Daha sonra evleri yine basılır ve son olarak bahçelerine el bombası atılır. Bu olay üzerine ev sahibi onları evden çıkarır. 

"1996 yılında Silopi'de bir kuyuda 6 kişinin cenazesine ulaşılır. Fatma eşini kıyafetlerinden teşhis eder ancak korktuğundan şikayet edemez. Cenazeler kimsesizler mezarlığına defnedilir. Ahmet'in oğlu Vedat, taş kuyularından kafatası çıkması sonucu Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvuruda bulunur. Soruşturma davaya dönüşür ancak aradan geçen zamana rağmen halen bir sonuç alınamadı."