23 Eylül 2024 Pazartesi

'Kardeşlik işçisi Cemil Yıldız' kitabının tanıtım etkinliği yapıldı

Suruç katliamında yaşamını yitiren Cemil Yıldız'ı anlatan "Kardeşlik işçisi Cemil Yıldız" kitabının tanıtım etkinliği yapıldı.
Suruç şehidi Cemil Yıldız'ı anlatan "Kardeşlik işçisi Cemil Yıldız" kitabının tanıtım etkinliği Kadıköy'de bulunan BEKSAV'da yapıldı.
 
Kitap tanıtım etkinliğine ESP Başkanvekili Özlem Gümüştaş, ESP İstanbul İl Başkanı Pınar Türk, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, SGDF MYK üyeleri Ali Deniz Esen, Özge Doğan, Özgür Genç Kadın (ÖGK) üyesi Tanya Kara, Cemil Yıldız'ın eşi Sultan Yıldız, HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve çok zayıda kişi katıldı.
 
Etkinlikte ilk sözü alan Sultan Yıldız, 33 yıl boyunca bütün zorlukları birlikte yaşadıklarını, acıları ve mutlulukları beraber paylaştıklarını aktardı. Eşinin IŞİD tarafından katledildiğini dile getiren Sultan Yıldız, anılarını yaşatmak için mücadele edeceklerini adalet ve kardeşlik için çaba harcayacaklarını söyledi.
Cemil Yıldız'ın kızı Gamze Yıldız ise etkinliğine Skype ile bağlandı. Kitabın babası şansında tüm devrim şehitlerine armağan olarak çıktığını ifade eden Gamze Yıldız, "Sadece baba değildi. Milyonların babasıydı. Dünyayı değiştirmekti hedefi. Tam bir emekçi ve devrimci gibi yaşamıştı. Onun hayatına dokunduğu herkesin katkısı olsun istedik. Onunla anıları olan insanların anılarını yazmasını istedik tabii ki de bu da yetmezdi. Zor yazdım ama bu 33'lere bir görevdi elimden geldiğince dilim döndüğünce onu anlatmaya çalıştım. Kapağından son sözüne kadar büyük emek var" diye konuştu.
 
33 Düş Yolcusu'nun katledilmesinin asla kabul edilemez olduğunu ifade eden HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, "Onlar oraya insanlığı götürürken katledildi. Muhaliflerin asla devlet katında kabul görmediği bir ülke burası. Bizim gibi özgürlük talep eden, barışı ve kardeşliği isteyen kesimler açısından da işler daha da zor. Bu yaşına kadar ısrarla kardeşlik için hayatını vermiş birçok insan olarak da yanı başımızda olacak. Onları anlatmak özgürlük mücadelesine de katkıdır" diye kaydetti.
Etkinliğine Skype ile bağlanan ETHA editörü Arzu Demir, bu kitap çalışmasının önemini vurguladı. Cemil Yıldız'ın Suruç'a gitme heyecanına tanık olduğunu ifade eden Demir, "Rojava devriminin ne olduğunu iyi anlamıştı. Devrimci yaşamaya karar vermişti. Devrimciydi, Haziran ayaklanmasında Taksim'i terk etmeyendi, ileriyi, yeniyi anlayandı. Nezaketi, inceliği, güven veren bir tutumu vardı" diye belirtti.
 
Suruç şehidi İsmet Şeker'in kızı Dilek Şeker ise, "Babamı ben gönderdim Cemil babaya da Nazegül anneye sarılmışım. Biz ağlarken yazmayı öğrendik. Bizi yalnız bırakmayan herkese teşekkür ederiz, biz büyük bir aile olduk" dedi.
 
Suruç şehitlerinden Uğur Özkan'ın ağabeyi Süleyman Özkan, "Katillere inat bu topraklarda onlar gibi güzel insanlar da var. Bizim intikam duygumuz adalet. Bu katliamı yapanlar bizden daha çok adalete ihtiyaç duyacak" diye konuştu.
 
Suruç şehidi Çağdaş Aydın babası Feti Aydın da "Cemil'i anlatmak zor. Mavi gülüşleri vardı Cemil'in. İlaçlar, çocuklara oyuncaklar topladık. Yanımızda Bahar annemiz vardı. Bahar'ın hazırladığı pastaları pay ettik" dedi. Uğur Ozkan'ın elektrik işleriyle uğraşmak istediğini, Çağdaş'ın iki üniversite bitirmesine rağmen mücadeleyi seçtiğini ifade eden Feti Aydın, "Çağdaş doğanın talan edilmesine karşı mücadele etti. Onlar bize yol açtılar, kitaplaştılar, yaşadılar, onlar bu idealleri için kendilerini feda ettiler" diye kaydetti.
Suruç yaralısı Güneş Erzurumluoğlu, Suruç şehidi Nazegül Boyraz'ın eşi Bayram Boyraz, kızı Yasemin Boyraz etkinlikte kısa konuşmalar yaptı.
 
YÜKSEKDAĞ: IŞIĞI İNSANLIĞA ARMAĞANDIR
 
Kitabın tutsak yazarları HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Hülya Gerçek'in mesajları okundu.
 
Figen Yüksekdağ mesajında, "Ne de olsa düşlerimiz kadar genç ve umut doludur ömrümüz. Kardeşliğin, barışın ve özgürlüğün yoluna fedadır. Bazen bir yıldız kayar göğsümüzde. Işığı insanlığa armağandır. Benim Yıldız yoldaşım, Cemil abim sadece bir kitapta değil, nice ömürde, yolda ve kardeşliğin göğünde yaşayacak. Bütün Suruç ölümsüzlerinin kıymetli anısı önünde saygıyla eğiliyorum. Kitaba emeği geçen herkese en içten selam ve sevgilerimle..." dedi.
 
Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nden kadınlar adına etkinliğe mesaj gönderen Hülya Gerçek ise şu ifadeleri kullandı:
"Herkes kendi ışığıyla ışıldar. Hiçbir alev öbürüne benzemez. Büyük alevler vardır, küçük alevler, her renkten alev. Kimi insanların alevi öyle durgundur ki rüzgarda bile dalgalanmaz, kimi insanlarınsa havayı kıvılcıma boğan çılgın alevleri vardır. Öyle bir canlılıkla yalazlanır ki onlara bakınca gözlerimiz kamaşır, yaklaşırsak üstümüze ateş vurmuş gibi parlarız'  diyor Eduardo Galeano. Boşuna değil Gözlerimizin ışıltısı, üzerimize vuran ateşin parıltısı... Acıya boğulmadan, soluksuz kalmadan ümutla gülümseyişimiz yaşamı üretme kararlılığımızın, gücümüzün misliyle artması boşuna değil. 33 yoldaşımızın Suruç'tan yeryüzüne yaydığı ışık huzmeleri bunlar.
 
Değerli ailelerimiz, yoldaşlar
 
Kelimelere sığmayacak böylesi anılara kelimelerle dahil olma zorunluluğu epeyce sancılı. Oysa dokunacak, bakışlarınızla buluşacak mesafede olmak bambaşka bir mutluluk olurdu. Yine de herbirinizin özellikle Sultan ablamızın, yoldaşımızın heyecanı kucaklıyor bizi. Cemil yoldaşın doğum günü, kitapla daha anlamlı ve sevinçli bir buluşmaya dönüşüyor hepimiz için. Onları daha fazla anlamanın / anlatmanın zorunluluğunu bir an olsun unutmuyoruz."
 
Cemil Yıldız'ın doğum günü pastasının kesilmesinin ardından şiir ve müzik dinletisiyle devam eden etkinlik, kitabın imzalanmasıyla sona erdi.