3 Ekim 2024 Perşembe

Karaduvar halkı: Proje iptal edilmezse eylem yapacağız

Mersin Karaduvar Mahallesi'nde kurulmak istenen plastik fabrikasına karşı açılan iptal davası için bilirkişi bölgede inceleme yaptı. Açıklama yapan çevre örgütleri ve halk, projenin iptal edilmemesi durumunda eylem yapacaklarını belirtti. 

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile "Özel Endüstriyel Alan" ilan edilen Mersin'in Akdeniz ilçesine bağlı Karaduvar Mahallesi'nde bulunan bin dönümlük arazi içine plastik fabrikası yapılacak. Ancak çevre örgütleri, siyasi partiler ve halk, projenin iptali için Mersin 2. İdare Mahkemesi'ne başvuru yaptı. İtiraz üzerine açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaptı. 

İnceleme öncesinde Emek ve Demokrasi Paltformu, Toroslar Gübre A.Ş önünde açıklama yaptı.

'TÜM MERSİN YOK OLACAK'
Açıklamada konuşan Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, insan yaşamının öncelikleri olduğunu belirterek, "Biz diyoruz ki önce insanı, daha sonra yaşamayı kutsayalım. Türkiye'nin yüzde 20 yeşilliğini neredeyse Mersin karşılıyor, Karaduvar karşılıyor. Bu yer altı suları buranın değil sadece Karaduvar'ın değil tüm Mersin'in kaynağıdır. Mersin'in kaynaklarını kurutacaklar. Buradaki yanıcı maddelerin bir anda infilak edilmesi sonucundan tüm Mersin yok olacak" dedi.

'YAŞAM HAKKIMIZI SAVUNUYORUZ'
Karaduvar Mahalle Muhtarı Fikret Altan ise yaşam haklarını savunduklarını belirterek, şunları söyledi: "Yaşam hakkımız elimizden alınmasın istiyoruz. Biz yıllardır Ak Gübre'nin bıraktığı sıkıntılarla problemler yaşıyoruz. Özellikle etraf düşünüldüğünde yaklaşık 200 bin insanı etkileyebilecek bir ortamdayız. Biz sadece doğru düzgün bir çevrede yaşamak istiyoruz. Yaşam hakkımızı savunmak istiyoruz."

'SUYUMUZU, HAVAMIZI KİRLETECEKLER'
Karaduvar Çevre Platformu Sözcüsü Yusuf Uygur Yener, projeyi istemediklerini belirtti. Yener, şunları söyledi: "Bu tesisin, çarkın, dönmesi için sularımızı alacaklar. Bundan doğru havamızı kirletecek, denizdeki balıklarımızı zehirleyecek dolayısıyla oradaki balıkçılar geçimlerini sağlayamayacaklar. Çoğunlukla balıkçılık ve tarımla ilgilenen bir halk var. Yeraltı kaynak sularının alınmasıyla tarımın neredeyse bitmesi söz konusu olacak. Yüzyıllardır burada yaşayan bir halkız."

Bölgede yaşayan herkesle görüştüklerini açıklayan Yener, keşiften çıkacak sonuca göre eylem planı çıkaracaklarını duyurdu. 

Bilirkişi heyeti, inceleme yapmak için endüstriyel alan ilan edilen bölgeye geçti. İnceleme raporunun ardından Mersin 2. İdare Mahkemesi kararını açıklayacak.