6 Ekim 2024 Pazar

Karaburun Kent Konseyi: İris Gölü'nün tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz

Karaburun Yarımadası'nın tek doğal gölü olan İris Gölü ve çevresinin korunması çağrısında bulunan Karaburun Kent Konseyi, "İris Gölü'nün daha fazla tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

Karaburun Kent Konseyi, Karaburun Yarımadası'nın tek doğal gölü olan İris Gölü ve çevresinin korunması çağrısında bulundu.

Arazide gözlem ve araştırma yapan Karaburun Kent Konseyi, bölgenin birçok kuş türünün üremesi için ev sahipliği yaptığını ifade ederek, kuşların üreme zamanı olduğunu ve alanın daha fazla korunmasının önemli olduğunu söyledi.

Bölgede bulunan maki ve kızılçam alanları tahrip edilerek Güneş Enerji Santrali kurulduğunu hatırlatan Karaburun Kent Konseyi, "İris Gölü ve çevresinin daha fazla tahrip edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

İris Gölü'nün artık Sulak Alan Yönetmeliği'ne göre koruma altın olduğunun belirten Karaburun Kent Konseyi, "Ancak yetmez. Sulak Alan Tescili mutlaka yapılmalı. İris Gölü'nde bundan sonra artık kesinlikle av yapılamayacak ve av yasak bölge. Ancak yetmez. Göl ve gölün tampon bölgesi mutlaka koruma statüleriyle koruma altına alınmalı ve yetkili kurumlar tarafından alan hakkında düzenli araştırmalar ve gözlemler yapılmalı. İris Gölü'nün uzmanlar tarafından düzenli olarak izlenmesi, değerlendirilmesi ve gölün yeniden doğal formuna kavuşması için gerekli görülen restorasyon çalışmaları yapılmalı" dedi.

İris Gölü'nde yaptıkları çalışmaları rapor haline getirdiklerini ve raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ile ilgili diğer tüm kurumlara ilettiklerini belirten Karaburun Kent Konseyi, "Heyecanla önümüzdeki günlerde çıkmasını umduğumuz koruma kararlarını bekliyoruz" diye ekledi.