22 Eylül 2024 Pazar

Kanser hastası Filistinli esir tedavi engeli nedeniyle yaşamını yitirdi

2015 yılında kanser teşhisi konulan Sami Ebu Diak, İsrail'in kasıtlı tutumu nedeniyle yaşamını yitirdi. Ebu Diak ölmeden önce "Ölüme aşık, bizim acı çekmemizden beslenen bir gardiyanın önünde ölmek istemiyorum. Eğer annemden uzakta ölürsem, sizleri hiçbir zaman affetmeyeceğim" mesajını paylaşmıştı.

Filistin Esirler Komitesi, İkinci İntifada sırasında tutuklanan Filistinli Sami Ebu Diak'ın, kanser tedavisinin engellenmesi ve ihmal nedeniyle hapishanede yaşamını yitirdiğini duyurdu.

İsrail Cezaevi Birimi de yaptığı açıklamayla 37 yaşındaki Ebu Diak'ın sağlık durumunun hızla kötüleşmesi üzerine kaldırıldığı Assaf Harofeh Hastanesi'nde yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Ebu Diak'ın tedavisinin kasıtlı olarak engellendiği tepkisinde bulunan Filistinli Esirler Komitesi açıklamasında, Ebu Diak'ın kasıtlı bir politikaya maruz kaldığına dikkat çekti, "Sağlığındaki ciddi düşüşe ve sürekli komplikasyonlara rağmen, acilen ihtiyaç duyduğu özel bakım sağlanmadı ve ölüm sınırına geldiğinde hastaneye kaldırıldı" dedi.

Ebu Diak'ın tedavisini sürdürebilmesi için serbest bırakılması başvurusunda bulundukları bilgisini veren Komite, ailesi dahil yapılan tüm başvuruların reddedildiğini kaydetti.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) de bir açıklama yaparak, "Sami, İsrail'in Filistinli tutuklulara karşı tıbbi ihmal politikasının en yeni kurbanı" dedi.

EBU DİAK 2002 YILINDAN BERİ TUTUKLUYDU
Batı Şeria'nın kuzeyindeki Jenin şehrinde doğan Ebu Diak, ikinci intifada eylemleri 17 Temmuz 2002'de tutuklandı. Ebu Diak, eylemler sırasında üç İsrailliyi öldürmekle suçlandı ve 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ebu Diak'a Ağustos 2015 tarihinde kanser teşhisi konuldu. İsrail Soroka Hastanesi'nde ameliyat olan Ebu Diak'ın sağlığı ihmal nedeniyle daha da kötüleşti. Deri zehirlenmesi, akciğer ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlarla karşı karşıya kaldı.

SON MESAJI: SEVDİKLERİMİN ARASINDA SON NEFESİMİ VERMEYİ İSTERDİM
Sami Ebu Diak, ölmeden önce hapishaneden gönderdiği son mesajında şu talepte bulunmuştu:

"Yaşayan bir vicdanı olanlara... Son günlerimi ve saatlerimi yaşıyorum. Onları annemin yanında geçirmekten daha fazla isteyeceğim hiçbir şey yok. Tüm sevdiklerimin arasından annemin kollarında son nefesimi vermek istiyorum. Zincire ve kelepçeye vurulmuş bir şekilde ölmek istemiyorum; ölüme aşık, bizim acı çekmemizden beslenen bir gardiyanın önünde ölmek istemiyorum. Sözlerim liderlerin kulaklarına ve zihinlerine ulaşacak mı? Eğer annemden uzakta ölürsem, sizleri hiçbir zaman affetmeyeceğim."

1967 YILINDAN BU YANA 222 FİLİSTİNLİ ESİR YAŞAMINI YİTİRDİ
Filistin Esirler Komitesi'ne göre, İsrail hapishanelerinde ihmaller ve ihlaller nedeniyle hayatını kaybeden Filistinli esirlerin ilki 1967 yılında Ahmed Nuveyri'ydi. 1967 yılından bu yana yaşamını yitiren esirlerin sayısı 222. 67'si tıbbi ihmal, 75'i gözaltına alındıktan sonra kasten öldürülme, 7'si hapishanede doğrudan ateş açılma ve 73'ü işkence sonucu 222 Filistinli yaşamını yitirdi

Bu yıl Ebu Diyak'ın yanı sıra Faris Barud, Ömer Avni Yunus, Nassar Takatka ve Bessam es-Sayih, İsrail hapishanelerinde çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdi.