20 Eylül 2024 Cuma

'Kamu hizmetleri tasfiye edilemez, paketi geri çekin'

"Kamuda tasarruf paketi"ne tepki gösteren DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, bu paketle kamu hizmetlerinin tasfiye edilmek istendiğini belirtti ve herkesi omuz omuza mücadeleye çağırdı.

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, "kamuda tasarruf paketi"ne tepki göstermek amacıyla Meclis'in Çankaya kapısı önünde basın açıklaması düzenledi. "Kamu hizmetleri tasfiye edilemez, paketi geri çekin" pankartı açılan eylemde ortak açıklamayı KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz okudu.

İktidarın 22 yıldır açıkladığı program ve paketlerden her defasında halkın yaşadığı sorunları ağırlaştıran düzenlemeler çıktığını belirten Karagöz, "Son olarak 13 Mayıs 2024 Pazartesi günü Cumhurbaşkanı yardımcısı ve Hazine ve Maliye Bakanı'nın katılımı ile düzenlenen toplantıda 'Kamuda Verimlilik ve Tasarruf' adlı bir paket daha açıklanmıştır. Ancak bu cilalı kavramlarla ambalajlanıp piyasaya sürülen paketin içeriğine baktığımızda tablo tamamen değişmektedir" dedi.

'ÜLKENİN KAYNAKLARI BETONA, YAĞMAYA, SİLAHLANMAYA HARCANIYOR'
"Ülkenin kaynakları yıllardır beton ekonomisine gömülmekte, kentlerin yağmalanmasına, doğanın tahrip edilmesine, silahlanmaya harcanmaktadır. Sermayeden, patronlardan, zenginlerden alınması gereken vergiler; 'muafiyetlerle', 'indirimlerle', 'istisnalarla', 'aflarla' bir kalemde silinmektedir. Kamu Özel İşbirliği Projesi adı altında, şehir hastanelerinin, havalimanlarının, yol ve köprülerin müteahhitlerine hazineden garanti olarak milyonlarca dolar aktarılmaktadır" diyen Karagöz, tüm bunların faturasının adaletsiz gelir vergisiyle, TÜİK'in sanal enflasyon rakamlarıyla ücret artışlarının baskılanmasıyla, piyasalaştırmayla halka yıkıldığını söyledi.

'HER SEFERİNDE İŞÇİ VE EMEKÇİLER FEDAKARLIK YAPIYOR'
İktidarın her krizde "Hepimiz aynı gemideyiz" nutukları attığını ancak her seferinde fedakarlık yapanın işçi ve emekçiler olduğunu belirten Karagöz, tüm bunlara rağmen iktidarın düzenin bekası için halka bir kez daha "kemer sıkın" çağrısı yaptığına dikkat çekti.

Karagöz, pakette yer alan bazı düzenlemeleri şöyle sıraladı:
🔹"Kamu hizmetlerine ve yatırımlarına ayrılan kaynaklar daha da azaltılacaktır. Bu durumda önümüzdeki 3 yıl boyunca yeni okul, hastane, kreş, sığınma evi gibi kamu hizmet birimleri açılmayacaktır.
🔹Kamuya personel alımı sadece emekli olanların, hayatını kaybedenlerin sayısı ile sınırlanmaktadır. Dolayısıyla her 5'inden 1'i işsiz olan gençlerin kamuda işe girmesi önümüzdeki 3 yıl boyunca neredeyse imkânsız hale getirilmektedir.
🔹Kamunun elinde kalan son lojmanlar ve sosyal tesisler ya 'ekonomiye kazandırma' adı altında yandaşlara satılacak ya da rayiç bedel adı altında kiraları arttırılacaktır.
🔹İktidarın yıllardır hayalini kurduğu esnek- güvencesiz istihdam hayata geçirilecektir. Kamuda mevcut güvencesiz istihdam; uzaktan çalışma, evden çalışma, denkleştirme gibi esnek çalışma yöntemleriyle, özellikle kadın çalışanlar üzerinden daha da büyütülecektir. Dolayısıyla kamu çalışanlarının sadece mesai saatlerinin değil mali ve sosyal haklarının da esnekleştirilmesi hedeflenmektedir.
🔹Sınırlı sayıda kamu çalışanının işe geliş ve gidişte yararlanmakta olduğu servis hizmetlerine son verilecektir."

'TASFİYE PAKETİNE KARŞI OMUZ OMUZA VERELİM'
İktidarın "kamuda tasarruf paketi"nin gerçekte emekçilere ve halka saldırı, kamu hizmetlerini tamamen tasfiye paketi olduğunu belirten Karagöz, şöyle devam etti: "Bu nedenle DİSK, KESK, TMMOB, TTB olarak öncelikle iktidarı yıllardır sıkmaktan kemerinde delik kalmayan milyonlara tasarruf çağrısı yapmaktan vazgeçmeye, elini artık cebimizden çekmeye davet ediyoruz. Bu ülkede çalışanların insanca bir yaşam sürmesi, vatandaşların refahının arttırılması için gerekli kaynağın, tasarrufun adresi bellidir. O adres emek sömürüsünden, faizden, ranttan, vergi aflarından, hazine garantilerinden, silah tüccarlığından, üç beş yerden alınan maaşlardan beslenenlerdir."

Karagöz, tüm emek örgütlerini ve halkı, bu pakete karşı omuz omuza vermeye çağırdı.