4 Ekim 2024 Cuma

KAL Öğrenci Dayanışması: Taciz, baskı ve tehditler karşısında yılmayacağız

Kadıköy Anadolu Lisesi Öğrenci Dayanışması, okulda süren baskı, taciz ve tehditlere ilişkin açıklama yaptı. Genç kadın öğrencilerin yurt odalarına gece yarısı baskını, saatler süren sorgu, izinleri dışında çantalarının aranması şeklinde süren baskı, tehdit ve tacizler karşısında yılmayacaklarını vurgulayan KAL Öğrenci Dayanışması, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Kadıköy Anadolu Lisesi'nde (KAL) okul yönetiminin özellikle genç kadın öğrenciler üzerindeki baskılara ilişkin KAL Öğrenci Dayanışması yazılı açıklama yaptı.

YURT ODALARI GECE YARISI BASILDI
Ajansımızda 1 Aralık günü yayımladığımız haberde de yer verilen bilgilere dikkat çekilen açıklamada, 23 Kasım günü 22.00 civarında 9 ve 10'uncu sınıfta okuyan genç kadın öğrencilerin yatakhanelerine baskın düzenlenerek arama yapıldığı belirtildi. Yurt odalarının basılmasının ardından baskıların devam ettiğine işaret edilen açıklamada, "Okulda kadın öğrenci tuvaletinde 25 Kasım kadın yürüyüşüne çağrı içeren stickerların bulunması üzerine, ihbar olduğu gerekçesiyle yatakhaneye baskın yapan öğretmenler ellerinde flaşlarla video kaydı alarak 3 oda içerisinde zorla arama yaptı. Aynı öğretmenler, odalarının aranmasına karşı gelen öğrencileri 'kamu personeline görevini yaptırmamak' suçundan tutanak tutmakla tehdit etti. Okul Müdürü Ali Fuat Güney'in yatakhaneye çağrılmasının ardından müdürün gelecek olması bahanesi ile öğrencilerin odalarına girmelerine izin verilmedi. Müdür yatakhaneye geldiğinde ise kadın öğrenciler yemekhaneye çağrılıp 45 dakika boyunca soğukta zorla bekletildi. Müdürün talimatı üzerine yapılan bu uygulama, öğrencilerin yatış saati olan 23.30'u 1 saat geçerek 00.30'a kadar devam etti" denildi.

GENÇ KADINLAR YIRTIK ÇORAP NEDENİYLE TACİZ EDİLDİ
25 Kasım günü iki genç kadın öğrencinin yırtık külotlu çorap giydikleri bahanesiyle Müdür Yardımcısı Nurgül Lüle tarafından odasına götürüldüğü, Ali Fuat Güney'in talimatı üzerine öğrencilerin çantalarının zorla arandığı bilgisinin paylaşıldığı KAL Öğrenci Dayanışması açıklamasında, "Öğrencilerin itirazlarına rağmen öğrencilerden biri, bir güvenlik görevlisi eşliğinde çorap almak üzere markete gönderildi. Ardından Nurgül Lüle, öğrencilerin istek ve ısrarlarını gözardı ederek onları perdesi olmayan, dışarıdan geçen herhangi bir kişinin görebileceği bir odada çoraplarını değiştirmeye zorladı. Bu esnada Nurgül Lüle, öğrenciler onun odadan çıkmasını talep etmiş olmasına rağmen odadan çıkmayıp rencide edici söylemlerde bulunarak onları izledi" diye belirtildi.

7 ÖĞRENCİ SAATLERDE SORGUYA ÇEKİLDİ
Aynı gün 7 öğrencinin ikili-üçlü gruplar halinde müdür yardımcısının odasında sorguya çekildiği kaydedilen KAL Öğrenci Dayanışması açıklamasında şunlar kaydedildi: "Ali Fuat Güney'in talimatları üzerine öğrencilerden beşinin telefonları hukuksuz bir şekilde incelenip konuşmalarının fotoğrafları çekildi. Telefonlarına bakılmasına izin vermek istemeyen öğrenciler yazılı tutanak ile tehdit edildi. Cinsiyetçiliğe ve tacize karşı, okuldaki kadınların yan yana gelip dayanıştığı KAL Kadın Dayanışması ve KAL Öğrenci Dayanışması kriminalize edildi, WhatsApp gruplarındaki öğrenciler listelendi. Saatlerce süren sorgunun ardından fenalık geçiren bir öğrenci revire gitme talebine rağmen zorla sorguda tutuldu. Kısa bir süre sonra bayılan öğrenci, arkadaşlarının ısrarları üzerine revire gönderildi. Gün içerisinde sorguya çekilen 7 öğrenci, yaşanan hukuksuz olayları kimse ile paylaşmaması konusunda tehdit edildi. Bütün bu yaşananların ardından yaptıklarının suç olduğunu bilen idare, olayları meşru göstermek için sorgulanan öğrencilerin ailelerini aradı. Arkadaşlarımızın aileleri okul yönetiminin açıkça yalan olan, hatta suç oluşturacak derecede usulsüz ve temelsiz söylemleriyle korkuya sevk edildi. Olaylar çarpıtılıp öğrenciler okuldan atılmakla tehdit edildi."

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
Kadıköy Anadolu Lisesi'nde günlerdir yatakhane ve okulda yaşanan taciz, tehdit ve baskılardan yılmayacaklarını vurgulayan KAL Öğrenci Dayanışması, birlikte mücadele çağrısı yaptı.