22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlardan Deniz Poyraz davasına çağrı

Deniz Poyraz'ı katleden faşist Onur Gencer 29 Aralık'ta ilk kez hakim karşısına çıkıyor. Gencer tetiği çeken isim olsa da katliamın gerçek faillerinin korunduğunun altını çizen ÖGK, YDG ve HDK İzmir Kadın Meclisi, asıl amacın Kürt ve Türk halklarının birliğinin bozulmak istenmesi olduğunu kaydetti. Deniz için mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan kadınlar, kamuoyuna davaya katılım ve mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

HDP İzmir İl binasına 17 Haziran 2021'de gerçekleşen faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın mahkemesi İzmir Bayraklı Adliyesi'nde görülecek. Davaya ilişkin ETHA'ya konuşan kadınlar Poyraz'ın katillerinin cezalandırılması mücadelesini büyütme ve davaya katılım çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik haziran ayında gerçekleşen ırkçı, faşist saldırıda Deniz Poyraz, Onur Gencer tarafından katledildi. Katliamı gerçekleştiren Gencer, Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk kez hakim karşısına çıkacak.

29 Aralık'ta görülecek ilk duruşmaya ilişkin Özgür Genç Kadın (ÖGK), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İzmir Kadın Meclisi ve Yeni Demokratik Gençlik'ten (YDG) kadınlar ETHA'ya konuştu. Kadınlar davaya katılım ve mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

GÖK: HDP ŞAHSINDA HALK HEDEF ALINIYOR
HDP'nin gençlerin, kadınların, LGBTİ+'ların ve halkların demokratik mevzisi olduğunu hatırlatan ÖGK İzmir Koordinasyon üyesi Gül Gök, 7 Haziran'dan bugüne faşizmin karşısında umudu büyüten güçlü bir odak olma niteliğini koruduğuna işaret etti. HDP'nin bu nedenle faşizmin saldırısına uğradığını hatırlatan Gök, "Belediyelerine kayyum atanmasından milletvekillerinin dokunulmazlıkların kaldırılmasına, ev ve parti binası baskınlarından tutuklama saldırılarına... HDP, faşizmin her daim hedefinde oldu. Amaç açıktır. HDP şahsında hedeflenen; halkların özgür, adil, eşit ve barış içinde yaşama özlemidir" dedi.

'DENİZ POYRAZ'I MÜCADELEMİZDE YAŞATMA ZAMANI'
"Kriminalize ederek, kitlelerden yalıtarak, zor ve baskı ile sindirerek yapmak istedikleri HDP'yi ezmek" vurgusu yapan Gök, Kürt halkının ve ezilen milyonların faşizm karşısındaki iradesinin yok edilmek istendiğini dile getirdi. Deniz Poyraz'ın katledilmesini bunlardan bağımsız düşünmemek gerektiğini söyleyen Gök, "Şimdi Deniz Poyraz'ı mücadelemizde yaşatma, adaleti sağlama ve halkların üzerindeki bu kanlı eli kırma görevi daha yakıcı bir yerde duruyor" ifadelerini kullandı.

'KATLİAMIN SORUMLULARININ ARAŞTIRILMASI ENGELLENDİ'
Faşist Onur Gencer'in katliamın ardından apar topar tutuklandığını hatırlatan Gül Gök, "Tüm suç bu şahsın üzerine yıkılarak katliamın asıl sorumlularının araştırılması engellenmiştir. Malum katilin Deniz Poyraz'ı katletmeden önce polisle 27 kez telefon görüşmesi yaptığı biliniyor. HDP'nin önünde 2 polis noktası vardır. Sözde görevi emniyeti sağlamak olan o polisler, katil elini kolunu sallayarak içeri girerken ve katliamı gerçekleştirirken ne yapmışlardır? Sonrasında Onur Gencer polisler tarafından el bebek gül bebek gözaltına alınmıştır. İzlediğimiz tiyatro, bildiğimiz ise Deniz'in katilinin faşist şeflik rejimi olduğudur" diye konuştu.

'HERKESİ 29 ARALIK'TA ADLİYE ÖNÜNE BEKLİYORUZ'
Gök, "29 Aralık'ta yargılama başlayacak. Sadece Onur Gencer'e ceza vererek olayın üstünü kapatmak isteyeceklerdir" dedi ve şöyle devam etti: "Fail erkekleri aklarken kendini savunan Çilem'in cezasını onaylayan, Musa Orhan'ı serbest bırakırken İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkan kadınlara soruşturmalar açan faşizmin hukukundan bir beklentimiz elbette yok! Ama o gün adliye önünü doldurmak, Deniz'in ailesinin yanında olmak, 'binlerce Deniz var' demek çok önemli! Bu katliamı Kürt halkına, kadınlara ve ezilenlerin umuduna bir saldırı olarak görüyor ve Deniz'in acısını yüreğimizde derinden hissediyoruz. Herkesi 29 Aralık'ta Bayraklı Adliyesi önüne çağırıyoruz."

TAYBOĞA: KADINLAR OLARAK TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Yeni Demokrat Gençlik (YDG) aktivisti Zilan Tayboğa da delillerin karartıldığına dikkat çekti, "Failin telefonundaki ses kayıtları ve mesajlarının silindiğini biliyoruz" dedi.

Tayboğa, "Kimden neyi saklıyorsunuz. Onur Gencer'in serbest bırakılacağını düşünerek delilleri saklıyorsanız yanılıyorsunuz. Kadınlar olarak bu davanın takipçisi olacağız. Bunun sorumlusu kim ise bizlere hesap verecek. Katliamı gerçekleştiren Onur Gencer bunu biliyoruz. Ancak arka planda ki failler kimler. Bu kanlı katliamı kapatmak için uğraşanlar, bu politik, ırkçı katliamı adeta taçlandıranlar, 'İsmin ne abicim' diye sırtını sıvazlayanlar katil Onur Gencer'i pamuklara saranlar ortadadır. Bu işin içinde devletin büyük rol aldığını, SADAT askeri ile hareket ettiğini biliyor ve örneklerle de görüyoruz" diye konuştu.

Tayboğa, 29 Aralık'ta görülecek davaya çağrıda bulundu. Tayboğa, tüm kamuoyunu Poyraz'ın sesi olmaya ve davaya sahip çıkmaya çağırdı.

ÇELİK: ELİ KANLI ÇETELERLE HDP'Yİ HEDEF HALİNE GETİRİYORLAR
Deniz Poyraz'ın anısını mücadelelerinde yaşatacaklarının altını çizerek söze başlayan HDK İzmir Kadın Meclisi üyesi Newroz Çelik, halkların barış ve özgürlük mücadelesinin hedeflendiğini belirtti. "Halkların kendi dili ve kültürünü özgürce yaşayabilecekleri bir yaşamı inşa etmek isteyenlere yönelik bir saldırıydı" hatırlatması yapan Çelik, HDP'nin kriminalize edilmeye çalışıldığını kaydetti. Çelik şunları söyledi: "İktidarın kirli savaş politikalarını ifşa ettiği için karalama ve kriminalize edilmeye çalışılıyor. Buna rağmen HDP'yi susturamayan ve yıldıramayanlar kriminalize ve karalamalar boşa çıkınca bu kez eli kanlı çetelerin hedefi haline getiriyorlar."

Saldırı sonrası polisin katil Gencer'in "Sana kimse bir şey yapamaz korkma" sözleriyle şefkat gösterdiğini anımsatan Çelik, "Burada hedef HDP ve Deniz Poyraz şahsında halkların kazanımlarıdır. Amaçlananın HDP'nin tasfiyesi olduğu da açığa çıkmış oluyor. Halklar, inançlar ve farklılıkların bir arada, kendi talepleri etrafında HDP çatısı altında toplanması korkmalarına neden oluyor. Ve bu korku ile bütün kirli politikalarını, saldırı ve tasfiye yöntemlerini deniyorlar" diye konuştu.

Onur Gencer'in katliam anındaki rahatlığı ve sakinliğinin arka plandaki asıl failleri gösterdiğini söyleyen Çelik, bu kişilerin her gün alanlara çıkıp nefret söylemleri ile halkı kutuplaştıran ve düşmanlaştırmaya devam ettiğini kaydetti. Çelik, Deniz Poyraz ve bütün ırkçı saldırılara karşı hep birlikte mücadele etmelerinin önemine işaret etti. Çelik, kalbi barış ve özgürlük için atan herkesi davayı sahiplenmeye çağırdı.