21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Tunus'tan seslendi: Tüm dünya kadınları birleşin

3.Dünya Kadınlar Konferansı etkinliğinde konuşan kadınlar, "Biz kadınlar kendimiz olarak varız" dedi ve ne kadar güçlü olduklarına vurgu yaptı. Dünyanın tüm kadınlarına birleşme ve mücadele çağrısı yapılan konuşmalarda,  "Geleceğimiz için biz kendimizi özgürleştirebiliriz" denildi. 

3.Dünya Kadınlar Konferansı Avenue Habib Bourguiba meydanında yapılan  yürüyüşün ardından, Filistin, Rojava, İran, Kamerun, Afganistan, Avrupa, Latin Amerika, Ortadoğu  ve diğer ülkelerden delege ve konukların katılımıyla kültür merkezinin büyük salonunda açılış etkinliği gerçekleştirildi.

Yerli halkın ve PPDS parti üyelerinin katılım gösterdiği açılış etkinliğinde konuşmalar yapıldı, şarkılar ve marşlar söylendi. Kadınlar hep birlikte sahneye çıkıp halaylar çekti.

'KADINLAR OLARAK VARIZ VE GÜÇLÜYÜZ'
Kamerun, Kongo, Peru, Tunus ve Nepallı kıta koordinatörleri açılış şöleninde konferansı ve kadınları selamladı. Arapça yapılan sunumda farklı dillerde çevirinin yapıldığı açılış etkinliğinde söz alan MLPD'den ve aynı zamanda ICOR'un ana koordinatörü Monika Gärtner-Engel, konferansı ve politik tutsak Georges Abdullah'ın direnişini selamlayarak konuşmaya başladı. Engel, dünya kadın konferansının birincisinin oluşması çalışmalarında yer alan ve konferansı gerçekleştirme iradesi gösteren, öncülük eden ve ikincisinin organizasyonunda  da yer alıp 3. konferansa taşıyan tüm mücadeleci kadınları selamladı.

Dünya Kadın Konferansı'nın gelişimi, oluşu ve devletlerin yaklaşımına değinen Engel, "Biz kadınlar kendimiz olarak varız ve tüm resmi kurum ve devletlerden bağımsız olarak kendi konferansımızı örgütleyecek güçteyiz" dedi. Tüm baskı ve engellemelere karşı başardıklarını ifade eden Engel, "Venezuela, Nepal ve şimdi Tunus'tayız" diyerek kadınların azmini, iradesini selamladı.

'DÜNYA KADINLARI BİRLEŞİN'
Tunus kadın örgütleri başkanı açılış konuşmasında, Dünyadaki kadınların güncel sorunlarına vurgu yaptı. Ukrayna, Filistin, Yemen, Libya gibi savaşın içinde olan ülkelerdeki kadınların sorunlarına değindi. Yoksulluk, işsizlik, sağlık, insan hakları, sömürgecilik ve kapitalizme karşı kadınların mücadelesinin önemine vurgu yaptı. Konuşmasının devamında, "Sosyal adalet ve özgürlük istiyoruz. Tunuslu kadınlar tüm haksızlıklara, yoksulluğa ve patriarkal sisteme karşı bir  mücadele yürütüyor. Eşitsizliğe karşı geleneksel politikaya karşı mücadele ediyoruz. Geleceğimiz için biz kendimizi özgürleştirebiliriz. Devletin liberal saldırı politikalarına karşı biz toplumun özgürlüğü için mücadele edeceğiz. Dünya kadınlar birleşin" diyerek sözlerini sonlandırdı.

'BİRLİKTE BAŞARACAĞIZ'
Tarım işçileri temsilcisi açılış etkinliğinde yaptığı konuşmasında katılımcıları selamladı. "Bir aradayız, tecrübelerimizi paylaşmak ve birlikte faşizme, kapitalizme ve patriarkal sisteme karşı mücadele etmek için buradayız. Tüm kadın militanlar Tunus'ta. Birlikte başaracağız" dedi.

'POLİTİK TUTSAKLARA ÖZGÜRLÜK'
Filistinli bir sanatçının devrimci tutsak Georges Abdallah üzerine yaptığı konuşmadan sonra, "Politik tutsaklara özgürlük" sloganı atıldı. Daha sonra kadınlar birlikte marşlar söyleyip, dans edip halaylar çektiler.

Dünya Kadın Konferansı'nın hazırlık ve organizasyon komitesi koordinatörü Amira Dellech basına yaptığı açıklamada, 3. Dünya Tabandan Kadınlar Konferansının başlangıcının bir parçası olan bu yürüyüşe çeşitli ulusal, uluslararası ve Arap örgütlerinden çok sayıda kadının katıldığını söyledi.

Dellech, dünyanın yaklaşık 30 ülkesinden 300'den fazla kadının katılımıyla Pazartesi günü başlayacak olan Dünya Taban Kadınları Konferansı'nda kadınlarla ilgili konuların ele alınacağını ve şiddetle mücadelenin çeşitli yolları ve kadına yönelik şiddetle mücadelede ulusal ve uluslararası alanda farkındalık yaratmaya yönelik atölye çalışmalarının yer alacağını söyledi.