21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Şırnak'tan seslendi: Erkek-devlet şiddetinden hesap soracağız

HDP, Şırnak'ta iki gün arayla 5 kadının katledilmesine ilişkin eylem yaptı. Katil erkeklerin iktidardan güç aldığını vurgulayan HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Ne yaparsanız yapın, hangi barikatı kurarsanız kurun kadınlar erkeklerden, erkek-devlet şiddetinden hesap soracaklar" dedi.

Şırnak'ta iki gün arayla 5 kadının katledilmesine karşı eylem yapıldı. Barış Parkından HDP İdil ilçe binasına yürüyen kadınlar "Devleta zayendperest dê hesaba jinên qetilkirî bîde" pankartı taşıdı.

Kadın katliamlarına karşı yapılan eyleme HDP Sözcüsü Ebru Günay, milletvekilleri Pero Dündar ve Nuran İmir ile Şırnak, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Batman Urfa il ve ilçe yöneticileri, DBP ve TJA'lı kadınlar, Barış Anneleri Meclisi üyeleri katıldı.

Turgut Özal Mahallesi'nde bulanan Barış Parkında bir araya gelen yüzlerce kadın, "Jin jîyan azadî", "Bijî berxwedana jinan" sloganlarını atarak HDP İdil ilçe binasına yürüdü.

'KADINLARIN MÜCADELEYLE ELDE KAZANIMLARI YOK EDİLİYOR'
İlçe binası önünde kadınlar adına açıklama yapan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, AKP-MHP iktidarının ülkenin her yanında kadınlara karşı savaş açtığını vurguladı, "Kadınların mücadeleleri ile elde ettiği kazanımlar bir bir yok ediliyor. Uygulanmayan yasalar, teşvik edici indirimler, şiddeti normal gören söylemlerle kadın kırımı bu ülkenin erkeklerine meşru bir hak olarak veriliyor. Bu şiddete sabrımız tükendi" dedi.

'KÜRT KADINLARINA ÖZEL SAVAŞ POLİTİKASI'
Kürdistan'da kadına yönelik şiddetin aynı zamanda Kürtlere yönelik yürütülen kirli savaş politikasının bir parçası olduğuna dikkat çeken Akdağ, "Bir özel savaş politikası olarak bugün coğrafyamızın her yanında cinsiyet temelli bir saldırı söz konusu. 5 bin yıldır inşa edilen erkek egemen sistemin bütün ideolojik, politik savaş argümanları bugün katmerli bir şekilde uygulanıyor. Savaş silahı olarak kullanılmaya sabrımız tükendi. Son zamanlarda, özellikle üniformalı failler tarafından işlenen cinayetler, kaybetmeler, fuhuş çeteleri haberleri her gün biz kadınların öfkesini bilerken, bu suça karışanlar, suça teşvik edenler ellerini, kollarını sallayarak sokaklarımızda dolanmaya devam ediyor. Cezasızlığa sabrımız tükendi" ifadelerini kullandı.

'ERKEK YARGI HESAP VERİNCEYE KADAR MÜCADELEMİZİ YÜRÜTECEĞİZ'
Söz alan HDP Sözcüsü Ebru Günay ise iki gün önce katledilen Firdevs Babat, Leyla Karaaslan ve 3 kız çocuğunu anmak için buluştuklarını söyledi. Türkiye'de cins kırımı politikası izlendiğini vurgulayan Günay, katil erkeklerin devletten güç alarak kadınları katlettiğini söyledi.

HDP ve TJA'lı kadınlar olarak kadın katliamları karşısında susmadıklarını ve mücadele ettiğini söyleyen Günay, "Çünkü şunu biliyoruz ki; hiçbir erkek, örgütlü kadın karşısında, özgürlük mücadelesi veren biz kadınların karşısında asla hesap vermeden duramayacaktır. Bizler özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar olarak gerçek adalet tesis edilene kadar, erkek yargı ve her bir kadın arkadaşımızın katili hesap verinceye kadar mücadelemizi yürüteceğiz.

'KADIN İÇİN ADALETİ SAĞLAMAK MÜCADELE GEREKÇEMİZ'
AKP iktidarının kadın katillerini koruyarak kendisini ayakta tutmaya devam ettiğini söyleyen Günay, "Bakın şu an İdil ilçe binamızın önündeyiz. Parktan buraya yürümeye çalıştık, etrafımıza onlarca kolluk kuvveti seferber olmuş. Kadın katillerine barikat kurmayan kolluk kuvveti, kadınların can güvenliğini sağlamayan kolluk kuvveti sesini yükselten, isyan eden kadınların karşısında barikat oluyor. Sizler kadın katillerini koruduğunuz sürece bu ülkede kadın kırım politikaları devam edecek. Ama her bir arkadaşımıza ayrı ayrı söz veriyoruz. Sizin failleriniz, katiller elbet gerçek bir adalete hesap verecekler. Bu, bizim mücadele gerekçemizdir. Bu, bizim özgürlük gerekçemizdir. Ne yaparsanız yapın, hangi barikatı kurarsanız kurun kadınlar erkeklerden, erkek-devlet şiddetinden hesap soracaklar" dedi.

'ÖZGÜRLÜK İÇİN MÜCADELE EDEN KADINLAR KAZANACAK'
AKP iktidarının başta Şırnak olmak üzere bütün Kürdistan'da daha özel bir politika izlediğini vurgulayan Günay, üniformalı erkeklerin kadınlar ve çocuklara yönelik cinsel şiddet ve katliamlarına dikkat çekti. Günay şunları söyledi: "Kürt illerinde daha özel ve erkek politikası yürüttüğünü çok iyi biliyoruz. Bu da üniformalı şiddetidir. Hepimiz bunları Şırnak'ta istismar edilen çocuklardan, tecavüze uğrayan kadınlardan, Batman'da katledilen İpek Er'den biliyoruz. Ama bizler mutlaka hesabını soracağız. Çünkü 21. yüzyıl kadın yüzyılıdır. Bu yüzyılda erkekler değil biz kadınlar kazanacağız, erkek-devlet değil özgürlük için mücadele eden kadınlar kazanacak."