22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar Kadıköy'de barikatları yıktı: Buradayız, her yerdeyiz, isyandayız

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi Kadıköy sokaklarında protesto ediliyor. Binlerce kadın ve LGBTİ+ Kadıköy sokaklarında buluşarak, İskele Meydanı'na doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Kadınlar, yürüyüş sırasında önlerine kurulan polis barikatlarını aşarak alana ulaştı. Alanda kurulan barikatlara yüklenen kadınlar ve LGBTİ+'lar polis barikatlarını yıktı.

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesine karşı kadınların eylemleri sürüyor. Sözleşmeden vazgeçmeyeceklerini haykıran kadınlar, bugün bir kez daha Kadıköy'de buluştu.

Kadıköy Kırtasiyeciler Sokak'ta buluşan kadınlar ve LGBTİ+'lar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ve tekçi homofobik gerekçeler sunanlara, erkek şiddetine, kadın katliamlarına karşı ses çıkardı. Polis kadınların önüne barikatlar kurarken, kadınlar barikatları aşarak İskele Meydanı'na ulaştı.

Yürüyüş sırasında, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarını attı.

Kadıköy'deki İskele Meydanı'na ulaşan kadınların ses sistemini ve gökkuşağı bayraklarını alana sokmak istemeyen polis kitleyi ikiye böldü. Polis alanı bariyerlerle kapatırken, kadınlar ses çıkarma eylemi yaparak, "Bu meydan bizim, hayatımız bizim, bedenimiz bizim, sokaklar bizim", "Yükselt yükselt sesini yükselt" ve "Kararı geri çek sözleşmeyi uygula" sloganlarını atarak alana girme kararlılıklarını gösterdi.

Beşiktaş İskelesi önündeki kadınlara polis saldırısı yaşanırken, kadınlar "Yüklen yüklen barikata yüklen", "Kadınları değil katilleri engelle" sloganlarıyla polis barikatına yüklenerek, barikatları yıktı.

Barikatı yıkarak Kadıköy İskele Meydanı'nda toplanan binlerce kadın, "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip'tir", "Dolapta zıkkımın kökü, sokakta isyan var", "Yaşasın kadın dayanışma" sloganlarını attı. Gökkuşağı bayraklarının da taşındığı eylemde, "Nerdesin aşkım, buradayım aşkım" sloganı da atıldı.

"İstanbul Sözleşmesi bizim vazgeçmiyoruz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Şiddetin faillerini değil kadınları koru", "İstanbul Sözleşmesi bizim", "Şiddete karşı özsavnunma örgülenmeleri kuralım", "Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin", "Erkek egemen kapitalist sisteme karşı emekçi kadın en önde" dövizleri taşındı.

Diğer kentlerde yapılan eylemlere ses veren kadınlar, Yunanistan'da yapılan kadın eylemini de selamladı.

Kadıköy eyleminde kadınlar adına ortak açıklamayı İrem Kayıkçı, Esil Bayrakçı okudu.

Aylardır yürütülen kadın ve LGBTİ+ düşmanı, dinci ve muhafazakar kampanyalar sonucunda İstanbul Sözleşmesi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı kararı ile tek taraflı olarak feshedildiği andan itibaren sokaklarda olduklarını hatırlatan kadınlar, "Bu kararı verenler, Türkiye'nin kadına yönelik şiddeti engelleyen uluslararası bir sözleşmeden, adı İstanbul olan, İstanbul'da imzaya açılan sözleşmeden ilk çekilen ülke olmasını istiyorlar. Ama hatırlatıyoruz: İstanbul Sözleşmesi bizim. İstanbul Sözleşmesi hala yürürlükte ve her satırını uygulatana kadar mücadeleye devam edeceğiz" denildi.

'BURADAYIZ, HER YERDEYİZ, İSYANDAYIZ'
İstanbul Sözleşmesi'nin imzayı çekerek, tek başına tüm kadınlar adına karar almaya cüret edenlere, kadınları kendilerine köle yapmaya çalışanlara, şiddet uygulayıp çocuk yaşta evlendirmek isteyenlere, LGBTİ+'lara ve kadınlara şiddet uygulayanlara, kadın düşmanlarına, katillerin sırtını sıvazlayanlara, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığı resmi devlet politikası haline getirmek isteyenlere kötü haberleri olduğunu söyleyen kadınlar şunları belirtti: "Devlet bugün sizin yanınızda, kadınların karşısında olabilir; ama siz çoktan kaybettiniz. Biz var olduğumuz için, birbirimizin yanında olduğumuz için, cesaretimizi bugün tek kalemde üstünü çizmeye kalktığınız hakları yüzyılların mücadelesiyle elde etmiş kadınlardan aldığımız için kaybettiniz. Kendi adımıza karar vermekten, eşitlikten, özgürlükten ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimiz için kaybettiniz. Biz 'hayır' dediğimiz andan itibaren kaybettiniz. Çünkü tüm bunların geri dönüşü yok.
Biz buradayız. Her yerdeyiz. İsyandayız."

'ŞİDDETİ ÖNLEMEYENLER CİNAYETLERİN SUÇ ORTAĞI'
Geçtiğimiz hafta içinde en az 4 kadının katledildiğini hatırlatan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmeye harcanan çaba, uygulamak için harcansaydı bu kadınlar hayatta olabilirlerdi. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulamakla yükümlü olduğu halde uygulamayanlar, şiddeti önlemeyenler, cezasız bırakanlar, eşitliği sağlamayanlar bu cinayetlerin suç ortağı. Açıkça söylüyoruz: Ya görevinizi yapın ya da istifa edin, çünkü bizim bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok. Yaşama hakkımızın güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'nden de, tek bir hakkımızdan da vazgeçmiyoruz. Herkesi toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanana kadar mücadelemizi birlikte büyütmeye çağırıyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından alandan ayrılan kadınlar, Kadıköy sokaklarında sloganlarla yürüyüşlerine bir süre daha devam etti.