22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar İzmir'den seslendi: Aysel Tuğluk yalnız değildir

HDP İzmir Kadın Meclisi, Aysel Tuğluk için adalet şiarıyla Alsancak'ta eylem yaptı. HDP'li kadınlar siyasi rehine olarak tutulan kadınları, zindanlardan mücadeleleri ve direnişleriyle çıkaracakları vurgulandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Kadın Meclisi, Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde tutuklu bulunan hasta tutsak "Aysel Tuğluk için adalet" şiarıyla Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaptı.

"Aysel Tuğluk için adalet, tüm hasta tutsaklar için adalet" pankartının açıldığı eylemde, Tuğluk ve Gezer'in resimlerinin olduğu "Aysel Tuğluk için adalet", "Garibe Gezer için adalet" dövizleri taşındı.

Basın metnini okuyan Ayşe Özdamar, avukatların Tuğluk için hafıza kaybı yaşadığına dair verdiği bilgiyi hatırlattı, "Tuğluk'un ağır sağlık sorunları yaşadığı aylardır kamuoyuna yansımasına rağmen; iktidar yetkilileri kulağını kapatıyor. Ancak, uzman raporlarına göre bu hastalık Tuğluk'un cezaevinde kalmasına engeldir" hatırlatmasında bulundu.

Tuğluk'un hafıza kaybı yaşamasına devletin inkar, imha, asimilasyon ve Kürt düşmanlığı politikalarının neden olduğunu kaydeden Özdamar, annesi Hatun Tuğluk'un cenazesinde yaşanan faşist saldırıyı hatırlattı. Özdamar, annesini kaybetmenin yanı sıra yaşanan faşist saldırı ve cenazenin defnedilmesinin ardından çıkarılarak Dersim'e götürülmesinin Tuğluk üzerinde yarattığı etkilere değindi.

'ATK'NİN TUTUMU SİYASİDİR'
Tuğluk'un hastalığı ilerlemesine rağmen Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) "hayatını yalnız idame ettirebilir' raporu verdiğini hatırlatan Özdamar, ATK'nin tutumunun siyasi olduğunun altını çizdi. Özdamar, "Öyle ki hasta tutsakların cezaevlerinden tabutları çıkıyor ya da serbest bırakıldıktan birkaç gün sonra yaşamlarını yitiriyorlar" ifadelerini kullandı.

'KÜRTLERE VE ALEVİLERE YÖNELİK IRKÇI SALDIRILAR TAPTAZE'
Tuğluk'un hastalığının birincil sebebinin iktidar olduğunu vurgulayan Özdamar, "Savaş ve ölüm siyaseti yürüterek, cinsiyetçi, kutuplaştırıcı, ayrımcı, militarist politikalarıyla ayakta durmaya çalışan iktidar; hapsederek, rehin tutarak mücadele etmelerini engelleyemediği kadınlara "yaşatmamayı", "hafızasızlaşmayı" dayatmaktadır. Ancak, kadınların hafızası gayet net! Bizim hafızamızda katliamlar, siyasi soykırım operasyonları, kadın mücadelesine yönelik saldırılar, Kürtlere, Alevilere yönelik ırkçı saldırılar hala taptaze" diye kaydetti.

Özdamar, Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde gardiyanların tecavüz saldırısı, fiziksel ve psikolojik şiddetine maruz kalan Garibe Gezer'in dün intihar ettiğinin iddia edildiğine de değindi.

Hücre cezası verilerek 33 gün hücrede tutulduktan sonra tek başına bir hücreye götürülerek adeta süresiz hücre cezası uygulandığına dikkat çeken Özdamar, Gezer'in arkadaşlarının yanına gitmek için yazdığı dilekçelere cevap verilmediğini de hatırlattı.

'ZİNDANLARDAKİ KADINLARI DİRENİŞİMİZLE ÇIKARACAĞIZ'
Özdamar, Aysel Tuğluk'un yalnız olmadığını belirterek, arkasında güçlü bir kadın örgütü olduğunu vurguladı, "Kadın dayanışmamız ve birlikteliğimizle yaşatma siyasetini savunmaya devam edeceğiz. Başta hasta tutsaklar olmak üzere, siyasi rehine olarak tutulan kadınları, zindanlardan mücadelemiz ve direnişimizle çıkartacağız" diye konuştu.