22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar İstanbul'da Garibe için sokağa çıktı: Katil devlet hesap verecek

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün, "Kadın tutsaklara işkenceye son" sloganıyla Süreyya Operası önünde yapmak istediği basın açıklamasını engellemek isteyen polis alanı abluka altında aldı. Kadınlar polis ablukasına rağmen toplanarak, "Katil devlet hesap verecek", "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük" sloganlarını haykırdı.

Hapishanelerde kadın tutsaklara yönelik işkence, tecavüz saldırıları ve son olarak Garibe Gezer'in intihar ettiği iddiası üzerine kadınlar İstanbul'da sokağa çıktı.

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Kadıköy'de Süreyya Operası önünde yapılmak istenen eylem polis ablukasıyla engellenmek istendi. Polis ablukasına rağmen toplanan kadınlar uzun süre "Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük", "Katil devlet hesap verecek" sloganlarını attı.

Kadınların toplanmasına ve attıkları sloganlara müdahale ederek gözaltına alma tehdidinde bulunan polise rağmen kadınlar uzun süre alanı terk etmedi.

Polis açıklama yapılmasına izin vermezken kadınlar adına kısa bir konuşma yapan Feride Eralp, mücadele eden kadınlara karşı hapishanelerin cinsel şiddet, sağlık hakkına müdahaleyle siyasi intikam aracına dönüştüğünü söyledi.

'MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ'
"Yargının bir ceza ve adalet aracı olarak değil, erkek-devlet şiddeti ve işkence biçimi olarak işlemesine alışmayı reddediyoruz" diyen Eralp, "Arkadaşlarımız serbest kalana, gerçek adalet sağlanana, cinsel şiddet son bulana ve sorumluları ceza alana kadar birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Başta çıplak arama olmak üzere kadınlara yönelik cinsel işkencelerin ve tehdidinin sistematikleştiği, gözaltı ve tutuklamaların cinsel işkence imkanı sağlama aracına dönüştüğü koşullarda, biz kadınlar sadece evlerde, sokaklarda, meydanlarda değil, hapishanelerde de birbirimizi bırakmıyoruz" diye konuştu.

'ÖFKEMİZ BÜYÜK'
Aysel Tuğluk'un sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmemesine de değinen Eralp, Garibe Gezer için yasta değil isyanda olduklarını vurguladı. Eralp şunları söyledi: "Öfkemiz büyük. Soruyoruz: Bir kadın tek başına bir hücrede nasıl ölü bulunabiliyor? Sorumluları kim? Nasıl oluyor da bugün otopsisi apar topar, avukatlar bile beklenmeden bitirilebiliyor? Onu cinsel işkenceye maruz bırakan ve ölümüne sebep olanların, devletin bizzat ortak olduğu bu cinayetin ve gerçeklerin peşini asla bırakmıyoruz."

Kadınlar alkış ve zılgıtlarla, "Jin, jiyan, azadi", "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Garibe Gezer ölümsüzdür" salgınları atarak dağıldı.