22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'ne sokakta sahip çıkıyor

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasına yönelik tepkiler artarak sürüyor. Kadınlar birçok kentte eylemler yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine karşı kadınlar birçok kantte haklarına ve İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkmak için sokakağa çıktı.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de kadınlar Eskişehir Demokratik Kadın Platformu'nun çağrısı ile Kanatlı Alışveriş Merkezi önünde bir araya geldi. Yağan yağmura rağmen gerçekleştirilen eylemde kadınlar katledilen kadınların isimlerini tek tek okudu, Cumhurbaşkanı kararının çıktısını alan kadınlar, üstüne "Kadınlar nezdinde hükümsüzdür" yazdı. Kadınlar, basın açıklamasının ardından Adalar MİGROS'a yürüyerek, Cumhurbaşkanlığı kararnamesini protesto ettiler.

Kadınlar adına basın metnini Avukat Pınar Çelik Arpacı okudu. 2021 yılının ilk 79 gününde 77 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Arpacı, "Kadına yönelik şiddet bu kadar artmışken, hergün kadın cinayeti işlenirken erkek şiddetini engellemek için hazırlanan İstanbul Sözleşmesinin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilmesini kabul etmiyoruz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için kadınların hayatını kaybettiğini, eziyet edilerek öldürüldüğünü söyleyen Arpacı, sözleşme uygulanmadığı Ayşe Tuba 23 kez adliye kapısından döndüğünü, Melek İpek'in meşru müdafaa hakkını kullandığı halde tutuklandığını hatırlattı.

ÇORUM
Çorum Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nden Cumhurbaşkanlığı kararıyla çıkılmasını protesto etmek amacıyla Hacı Bektaş Veli Parkı'nda buluştu. Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan SES Çorum Şube Başkanı Didem Azapçı, "Kadın cinayeti olmadan, şiddete maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok. Bu cinayetleri ve şiddeti önlemek, katilleri cezasız bırakmamak için çaba gösterilmesini beklerken, bu gece Resmi Gazete'de yayınlanan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı, kadınların hayatına bir karabasan gibi indi. İktidar, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etti. Bu çekilme ilanının kadın katillerini, tacizcileri, tecavüzcüleri daha da cesaretlendireceği açıktır" dedi. Ülke tarihinde ilk defa hem de "imza törenine ev sahipliği yapmaktan ve ilk imzacısı olmaktan gurur duyulduğu" açıklanan bir insan hakları sözleşmesinden çekildiğini duyuran Azapçı, "Bu çekilme kararı Anayasa'ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Karar, Anayasa'nın başlangıç ilkelerinin, değiştirilemez hükümlerinin ve temel hak ve özgürlüklere ilişkin düzenlemelerin ihlalidir. Anayasa'nın 14. Maddesine göre, insan haklarına aykırı faaliyetlerde bulunmak devletin yetkisini açıkça kötüye kullanımıdır. İstanbul Sözleşmesi hukuken hala yürürlüktedir. Yasal güvencelerimize dokunsanız da biz kadınlar hayatlarımız ve şiddetsiz bir dünya için mücadelemize devam edeceğiz. Kadınlar olarak dokunulmaz, devredilmez, vazgeçilmez temel hak ve özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

MERSİN
Mersin Kadın Platformu, iktidarın İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına karşı Kushimoto Sokağı'nda bir araya gelerek, Özgecan Arslan Parkı'na kadar yürüdü. Polisin tüm engellemelerine rağmen kadınlar yürüyüş yaparak, kararı protesto etti. Platform adına konuşan Tuğçe Mutluay, "AKP hükümetinin kadınlara karşı açtığı savaşta kaybeden biz kadınlar olmayacağız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka kazanacağız! Bizler sadece İstanbul Sözleşmesinin değil, 6284 sayılı Şiddet Önleme Yasasının etkin uygulanması, Nafaka Hakkı, Kürtaj Hakkı, LGBT+'ların hakları içinde sokakları terk etmeyeceğiz" dedi.

Tarsus Kadın Platformu, Yarenlik alanında bir araya geldi. Açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, "Biz kadınlar ve LGBTİ+'lar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadın+nın kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesinden çıkılması tarihi bir hatadır. Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kadınların ve LGBTİ+ların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi Bizimdir, Vazgeçmeyeceğiz. 8 Mart'ta saldırdığınız, alanlara almadığınız gökkuşağı bayraklarımızla sesleniyoruz. Gökkuşağının tüm renkleriyiz!" dedi.

ORDU
Ordu Kadın Platformu'nun çağrısıyla Ceren Özdemir Meydanı'da bir araya gelen kadınlar "Gece yarısı yayınlanan bu üç beş satırlık kararnamelerle halk iradesinin oluşturduğu meclis görmezden gelinerek fiili bir monarşi oluşturulmuştur. Cumhurbaşkanının tek taraflı kararı ile sözleşmenin feshedilmesi mümkün değildir. Cumhurbaşkanı kararnamesi yok hükmündedir" dedi.

Platform adına konuşan Kübra Evliyaoğlu "İstanbul Sözleşmesi yani kadınların yaşam hakkı kimsenin iki dudağının arasında değildir. Tüm ülkeyi etkileyecek hiçbir karar demokrasi yok sayılarak ‘karar aldım oldu' ile halka dayatılamaz. Hayatlarımızın ve haklarımızın tek bir adamın kararına bağlı olmasına izin vermiyoruz. Milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz! Değil gece yarısı kararı, yeri yarsanız, göğü başımıza geçirseniz haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız. İstanbul sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" dedi.

MANİSA
Manisa Kadın Platformu çağrısıyla Manolya Meydanında toplanan kadınlar İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesi kararına tepki gösterdi. Kadınlar adına açıklamayı Eylem Demirhan okudu. Demirhan, "İstanbul Sözleşmesini uygula dedik. Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, dedik. Sanki aylardır bu taleplerimizi bulunduğumuz her mecradan iletmemişiz gibi, hem de tüm Türkiye'de meydanlar dolusu kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmediğimizi haykırdığımız 8 Mart'ın hemen ardından, bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığını Resmi Gazete'den öğrendik" dedi. Sözleşmeden çekilme kararının hukuka aykırı olduğunu söyleyen Demirhan, "Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız" diye konuştu.

İZMİR
İstanbul Sözleşmesinin feshine karşı Aliağalı kadınlar da "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" sloganı ile eylem yaptı. Aliağa Demokrasi Meydanı'nda toplanan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz" dedi.

Aliağalı Kadınlar adına açıklamayı okuyan Eren Saran "Bu karar iktidarın kadın cinayetlerini meşrulaştıran, cezalandırmayan faili koruyan kararlarından elbette bağımsız değil. Sözleşmenin feshedilmesi kararı hayatlarımıza eşitlik hakkımıza karşı bir kasttır" diye konuştu.

ANKARA
ODTÜ öğrencileri rektörlük önünde yaptıkları eylemde, "İstanbul Sözleşmesini savunmak ve uygulatmak için her bölümde her toplulukta her alanda kendi sözümüzü söylemekten vazgeçmeyeceğiz" denildi. ODTÜ Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Topluluğu'nun çağrısıyla bir araya gelen gelen kadınlar, ODTÜ Rektörlüğü önünde yaptıkları eylemde Cumhurbaşkanı kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine tepki gösterdi. "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" sloganlarının atıldığı eylemde yapılan açıklamada, "Eşit ve özgür bir yaşam için büyük önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi dün gece Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle aniden kaldırıldı. Kadın katillerini, tecavüzcüleri, tacizcileri aklayan devlet İstanbul Sözleşmesi'ni feshederek fail olduğunu bir kez daha kanıtlamıştır. Daha düne kadar insan haklarından, kadına karşı şiddete sıfır toleranstan bahseden tek adam iktidarı, kadınların iradesini hiçe sayarak sözleşmeden çekilme kararı alarak, bizleri ölümle burun buruna getirmektedir. Ancak bizlerin iradesi gece yarısı ağzından çıkan iki kelimeyle sözleşmeden çekilebileceğini zanneden iktidardan daha güçlüdür! Mücadele tarihimiz başarı ve kazanımlarla doludur. Bizler üniversitelerde yaşadığımız şiddete, ayrımcılığa ve kadın üniversitelerine karşı İstanbul Sözleşmesini savunarak mücadele ediyoruz ve edeceğiz! İktidarın kadın ve LGBTİ+ düşmanı zihniyetine karşı omuz omuza, yan yana, daha sıkı duracağız! İstanbul sözleşmesini savunmak ve uygulatmak için her bölümde her toplulukta her alanda kendi sözümüzü söylemekten vazgeçmeyeceğiz" denildi.

SİNOP
Sinop Kadın Platformu'nun çağrısıyla öğle saatlerinde bir araya geldi. Kadınlar ellerinde "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyiz" ve "Kadına yönelik şiddete son" yazılı pankartlarla açıklama yaptı. Yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar "Sokağa çık, hayır de, kadın cinayetlerini engelle" sloganları attı.

EDİRNE
Edirne Kadın Platformu'nun çağrısıyla Saraçlar Caddesi PTT önünde bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

KOCAELİ
Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu'nun çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz" dedi. İzmit Belediye İşhanı önünde açıklama yapan kadınlar, "Tesadüf değil erkek şiddeti", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "İstanbul Sözleşmesi uygulansın" sloganları attı. Katledilen kadınların isimlerinin de haykırıldığı açıklamaya çok sayıda kadının yanı sıra İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de katıldı. Kadınların yürümesini engellemek için ise Yürüyüş Yolu'na polis barikatıyla kapaıldı.

2021 yılının ilk 79 gününde 77 kadının katledildiğini belirten Eğitim-Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan, "Anayasa'nın 104'üncü maddesine göre Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile temel hak ve kişi hakları düzenlenemez. Dolayısıyla; insan haklarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi'nin cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedilmesi hukuka aykırıdır" dedi. 

AKP iktidarının kadın-erkek eşitliğine saldırmış, kadınların ayrımcılığa uğramasının önünün açıldığını ifade eden Arıkan, "Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddete uğrayanın korunması, şiddet uygulayanın uzaklaştırılması ve cezalandırılması sorumluluklarını devlete yükleyen sözleşmenin iktidarın hedefinde olduğunu biliyorduk. Nicedir 'Halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz' diyen iktidara karşı halkın yarısı olan biz kadınlar aslında çok net cevaplar verdik. 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' dedik. Çok değil en son 8 Mart'ta bulunduğumuz her yerde 'İstanbul Sözleşmesi Yaşatır' demekten vazgeçmedik, 'Sözleşmeyi Uygulayın' demekten de vazgeçmedik. 'Haklarımızdan ve Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz' dedik. Sanki aylardır bu taleplerimizi bulunduğumuz her mecradan iletmemişiz gibi, hem de tüm Türkiye'de meydanlar dolusu kadınlar olarak İstanbul Sözleşmesi'nden asla vazgeçmediğimizi haykırdığımız 8 Mart'ın hemen ardından, bir gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığını Resmi Gazete'den öğrendik" ifadelerini kullandı. 

SAMSUN
Samsun'da DİSK, KESK, TMMOB, TTB adına kadınlar ortak açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Kadın Sekreteri Havanur Susoy Taflan "Gece yarısı yayımlanan bu üç beş satırlık kararnamelerle halk iradesinin oluşturduğu meclis görmezden gelinerek fiili bir monarşi oluşturulmuştur. Ama gözden kaçan önemli nokta bu kararnamenin yasalar önünde de kadınların gözünde de hiçbir anlamının olmayışıdır. Bu açıkça hukuka aykırı bir kararnamedir acilen iptal edilmelidir" dedi.

Çekilme kararının Anayasa'ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Biz kadınlar yaşamak istiyoruz. Kadınlar yaşamak istiyorum çığlıklarını yükseltirken onların yaşam haklarına bir saldırıdır. Kadına 'öldürsünler seni' demektir. Katilin elindeki silah, gözündeki hınç ve nefret olmaktır. Hep söyledik yine söylüyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesini feshetme kararı bu ülkedeki kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmektir. Kadına şiddet ülkemizin kanayan yarası iken bu sözleşmeden çekilmek kadını yok saymak demektir. Bizi öldürmek isteyenlere inat haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz."

DİYARBAKIR
Diyarbakır Şiddetle Mücadele Ağı İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin Dağkapı Meydanı'nda basın açıklaması yapıldı. Yapılan açıklamaya ağı bileşenleri katılırken kadınlar, "Dünya yerinden oynasın İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" ve "Kararı geri çek", "İstanbul Sözleşmesine dokunma", "İstanbul Sözleşmesi ile derdin ne?", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz" ve "Jin jiyan azadi" dövizlerini taşıdı. Kadınlar eylemde "Jin jiyan azadi", "Sözleşmeyi değil şiddeti durdur" sloganlarını attı. Basın açıklamasını kadınlar adına Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi avukatlarından Hatice Demir okudu.

Demir, aşırı muhafazakâr dini grupların çarpıtması ve seçim ittifakları için kadınların yaşam hakkının tehlikeye atılmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Kadınlara yönelik erkek ve devlet şiddetiyle mücadele etme kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini belirterek, "İstanbul Sözleşmesi kadınların ve LGBTİ+'ların yaşam hakkının güvencesidir. İstanbul Sözleşmesi kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetle mücadelenin yol haritasıdır. İstanbul Sözleşmesi kadınların özgürlük ve güvenlik hakkının teminatıdır. İstanbul Sözleşmesi şiddeti ve kadın cinayetlerini önler" dedi.
 
ŞIRNAK
KESK Şırnak Şubeler Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine ilişkin binalarında basın açıklaması düzenledi. Açıklamada, "Sözleşme bizim vazgeçmiyoruz" pankartı açıldı. Kadınlar adına Eğitim-Sen Şırnak Şubesi Kadın Sekreteri Serap Ok okudu.

Kadınların İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini belirten Ok, "Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması tarihi bir hatadır. Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. Şiddetsiz bir dünya mümkün! İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi reddediyoruz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" dedi.

VAN
Van'da STAR Kadın Derneği öncülüğünde basın açıklaması yapıldı. STAR Kadın Derneği'nde bir araya gelen kadınlar, derneğin karşısında bulunan Büyükşehir Parkı'nda yapmak istedikleri açıklama, polisler tarafından engellenmeye çalışıldı. Engellemeye karşı bina önüne toplanan kadınlar "Jin jiyan azadi", "Direne direne kazanacağız", "Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Gelsin koca, gelsin baba, gelsin polis, gelsin devlet inadına isyan, inadına isyan, inadına isyan" sloganları ile alkış ve zılgıtlarla engellemeyi aşarak açıklamayı gerçekleştirdi.

Açıklamaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, TJA aktivistleri, Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, KESK'li kadınlar, KHK ile kapatılan VAKAD üyeleri Zozan Özgökçe, Songül Özünver yanı birçok kadın aktivist katıldı.

Eylemde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır, İstanbul Sözleşmesi'ni yaşatacağız" pankartı taşındı. Kadınlar adına açıklamayı yapan STAR Kadın Derneği Başkanı Serap Güvenç, sözleşmenin feshedilmesine tepki göstererek bir an önce kararın geri çekilmesini istedi.

ANTEP
Antep'te bir araya gelen kadınlar sözleşmeden çekilmenin kadın haklarına yönelik en büyük hak gaspı olduğunu belirterek, "Sözleşmeden çekilmek, kadına yönelik şiddetin ve eşitsizliğin büyümesidir" dedi.

Antep Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Elif Söyleyici, haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini söyledi, "Sözleşmeden çekilme kararı anayasaya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin konuşulması gerekirken sözleşmeden çekilmek tarihi bir hatadır" diye konuştu.

BURSA
Bursa'da kadınlar Fomara Meydanı'nda toplandı. Bursa Kadın Platformu’nın çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kadın, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

Bursa Kadın Platformu adına açıklama yapan Buse Satır, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının siyasi olduğunu söyledi. Sözleşmeye karşı olanlar arasında onlarca çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı Ensar Vakfı da bulunduğunu hatırlatan Satır, "İktidar seçimini, seçim koalisyonları sebebiyle halkın yüzde 83’ünün sesine kulak vermek yerine, gerici kesimlerin taleplerini yerine getirmekten yana yaptı" dedi.

İktidarın, kadına şiddetle mücadele edeceğini beyan ettiği İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklarken İstanbul Sözleşmesi’nin adını bir kez bile anmadığını vurgulayan Satır, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasının, kadın cinayetlerini meşrulaştırmak olduğuna dikkat çekti. Satır şunları söyledi: "Kadınlar, kadın haklarına hız kesmeden saldırıları süren iktidara ve onun yarattığı gerici odaklara karşı mücadele etmeye devam edecek! Değil gece yarısı kararnamesi, yeri yarsanız, göğü başımıza geçirseniz haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesi’ni savunacağız."

HATAY
Hatay'da Künefeciler Meydanı'nda toplanan kadınlar, "Kadınlar birlikte güçlü", "İstanbul sözleşmesi yaşatır" sloganlarını attı. Kadınların devletin tüm kurumlarına sirayet etmiş erk egemen anlayışın karşısında olduğu vurgulanan eylemde, "İrademizi yok sayarak İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararınızın karşısında durmaya, haklarımızı ve hayatımızı savunmaya devam edeceğiz. Bir gece yarısı kararıyla yaşamımıza kast edilmesini kabul etmiyoruz. Haklarımızdan bir adım bile geri adım atmıyoruz" denildi.

ARTVİN
Hopa ve Kemalpaşalı kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini Artvin'in Hooa ilçesinde gerçekleştirdikleri yürüyüş ile protesto etti. Hopa Cumhuriyet Meydanı'nda açıklama yapmak isteyen kadınları, polis meydana bariyer kurarak engellemek istedi. Bunun üzerine İnönü Caddesi'nden yürüyüşe geçen kadınlar Cami Meydanı'nda basın açıklamasını gerçekleştirdi. "Kararınızı tanımıyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Açıklamayı okuyan Melike Anduç, kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemde İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

AYDIN
Aydın Kadın Platformunun çağrısıyla Kent Meydanı'nda toplanarak İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararını kabul etmediklerini söyledi, sözleşmenin çekincesiz uygulanmasını talep etti. Aydın Kadın Platformu adına açıklamayı okuyan Öznur Özağaç İstanbul Sözleşmesini kaldırmak isteyenlere karşı, özgürlükten yana yaşam hakkını savunan herkesi hep birlikte mücadeleye çağırdı. Özağaç, "İstanbul Sözleşmesi cinsel kimlik, cinsel yönelime, ırkına ve mezhebine bakmaksızın yasalar önünde mağdurun eşitliğini destekler. İstanbul Sözleşmesini iptal ederek failleri, katilleri, sapıkları ortalığa bırakıp neyi amaçlamaktasınız" diye konuştu. 

Didim Kadın Platformu çağrısıyla Didim Kent Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar adına açıklamayı okuyan Eğitim-Sen Didim temsilcisi Belkıs Kahraman, "Devlet kadına şiddetsiz yaşam hakkını tanımadı. Kadın cinayeti olmadan, şiddete maruz kalmadan geçirdiğimiz tek bir gün bile yok. İktidar, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı ile kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini ilan etti" dedi.

MARDİN
Mardin Şahmaran Kadın Platformu, Karayolları Parkı'nda basın açıklaması yapmak istedi. Ancak daha önce bildirim yapmadıkları gerekçesi ile açıklama yapmalarına polislerce izin verilmeyeceği belirtildi. Bir süre polis ile görüşme yapan kadınlar, izin verilmemesi üzerine yol üstünde pankart açarak açıklama yaptı.

Platform adına açıklamayı yapan Gülizar İpek, Türkiye'nin her geçen gün demokratik değerlerden uzaklaştığına tanıklık ettiklerini ifade ederek, kadınlara dönük saldırıların da artmaya devam ettiğini söyledi. Şiddetin önlenmesi gerekirken, şiddetin artmasına dönük uygulamalar ile karşı karşıya kalındığını belirten İpek, "Tüm dünyada Türkiye'de kadına yönelik sistematik bir şiddet, söz konusudur. Mardin dahil olmak üzere kolluk güçlerinin şiddetine, cezasızlığa ve faillerin korunduğuna şahit oluyoruz. Erkek şiddetinin ve kadın kırımının önlenmesi için etkin adımlar atılmaması bir yana, İstanbul Sözleşmesi feshedilerek, adeta yaşamlarımızdan endişe eder şekilde yaşamaya, güvencesizliğe mahkum edilmeye çalışılıyoruz" dedi. 

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını kabul etmeyeceklerini belirten İpek, İstanbul Sözleşmesi'nin gereklerinin yerine getirilmesini, cinsel şiddetle mücadele merkezlerinin açılmasını, toplumu geren uygulamalardan vazgeçilmesini istediklerini vurguladı.

DENİZLİ
İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararına Denizli'de de tepki gösterildi. "Kadınlar artık susmayacaklar", "Gelsin baba, gelsin koca, gelsin devlet, gelsin cop, inadına isyan, inadına özgürlük" sloganlarının atıldığı eylemde, kadınlar adına Gülizar Biçer Karaca açıklama yaptı. Çınar Meydanı'nda yapılan eylemde konuşan Biçer, "Onlar iskedi diye kadınlar susmayacak. Kadınlar üzerinde korku imparatorluğu yaratmak istiyorlar. Onlar da biliyor ki gidişleri, yok oluşları kadınların elinden olacak" dedi.

KAYSERİ
Kayseri Kadın Platformu'nun çağrısıyla Kent Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, kadına yönelik şiddetin arttığı bir dönemden İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Kayseri Kadın Platformu adına açıklama yapan Avukat Eylem Sarıoğlu, "Gece yarısı yayınlanan üç beş satırlık kararname sözleşmeye sahip çıkan milyonlarca kadının iradesi yok sayıldı" dedi. İstanbul Sözleşmesi'nin önemine değinen Sarıoğlu, "Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

URFA
Urfa'da ise Kadın Platformu'nun çağrısıyla basın toplantısı düzenlendi. Açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi'ni kendisine bir tehdit olarak gören siyasi iktidarın baskıcı ve ataerkil isteklerine teslim olmayacağız" denildi.

TRABZON
Trabzon'da kadınlar, "Yaşamak istiyoruz", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Sözleşmeyi kaldırma uygula" sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Yürüyüşe müdahale etmek isteyen polise tepki gösteren kadınlar, "Bu memlekette kadın cinayetleri olurken onlara müdahale etmek yerine ses çıkar kadınlara müdahale etmeyin" dedi. Kadınlar,  Kunduracılar Caddesi boyunca yürüyerek, Meydan Park'ta oturma eylemi yaptı.

MUĞLA
Muğla'da kadınlar Bodrum Belediye Meydanı'nda bir araya gelerek "İstanbul Sözleşmesi bizimdir" dedi.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği'nin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Erkekler eve çocuk bakmaya" sloganlarını attı. Eylemde, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan vaçgeçmiyoruz" pankartı ve "Hayatlarımıza müdahaleye isyan", "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadınlar için adalet" dövizleri taşındı.

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği üyesi Avukat Evrim İnan yaptığı açıklamada, "İstanbul Sözleşmesi kadınların ve şiddete maruz kalan bireylerin yıllarca verdikleri mücadele sonucu, elde edilmiş uluslararası bir kazanımdır. Dolayısıyla iptal edilerek yapılmak istenen, sistematik hale gelmiş erkek şiddeti ve kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele diye bir politikalarının olmadığının tescil edilmesidir. Bu fesih bildirimi aynı zamanda, sistematik erkek şiddetini görmezden gelerek, meşrulaştırma sürecini fiilen başlatmaktır" dedi.

Sözleri sık sık zılgıt, alkış ve sloganlarla kesilen İnan, "İstanbul Sözleşmesinin fesih bildirimi hükümsüzdür! Kadınlar var olduğu sürece hiçbir güç haklarımızı ve kazanımlarımızı yok sayamaz. Kadınlar artık kadınları yok sayan, kadınlara yönelik erkek şiddetine karşı mücadeleyi ve kadınların ulusal ve uluslararası kazanımlarını iktidara gelmeyi beklemeye indirgeyen siyaseti kabul etmeyecek. Bugün değil ise, yarın asla! Kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeyi reddediyor" diye konuştu.