22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar haklarını internette arıyor

Kadınlar Haklarını Google'de Arıyor başlıklı internet aramaları raporuna göre, Nisan ayında "Zorla evlendiriliyorum" araması yüzde 228, "Kardeşim beni dövüyor" araması yüzde 295, "Kocam beni dövüyor" araması yüzde 175 arttı.

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu, "Kadınlar Haklarını Google'da Arıyor" başlığıyla internet aramaları raporunu yayınladı. Ocak-Aralık 2020 aylarındaki internet aramalarından yola çıkılarak hazırlanan rapor, Türkçe konuşan kadınların Türkiye dışında en az 49 ülkede daha şiddet gördüğünü ortaya koydu. Şiddetin en çok yaşandığı 5 ülke sırasıyla Almanya, Fransa, Hollanda, Bulgaristan ve Avusturya. 

Rapor, başta Fransa, Türkmenistan, Yunanistan, İsveç, Avusturya, Ermenistan, İngiltere, Almanya, Kıbrıs ve Azerbaycan olmak üzere, en az 10 ülkede kadınların zorla evlendirildiklerini kaydetti.

Rapora göre 2020 yılı içinde şiddet gören 8 bine yakın kadın hakkını öğrenmek ya da yardım istemek için Google arama motorunu kullandı.

Araştırma sonuçlarına göre kadınların Nisan ayında yaptığı aramalar bir önceki ay yapılan aramaların iki katı karar arttı. Rapora göre Nisan ayında "Zorla evlendiriliyorum" araması yüzde 228, "Kardeşim beni dövüyor" araması yüzde 295, "Kocam beni dövüyor" araması yüzde 175 arttı.

'ARAMA MOTORLARI, ANONİM BİLGİ ALABİLECEKLERİ ARAYÜZ SAĞLIYOR'
Kadınların bilgilenmek için en çok interneti kullanmasına dikkat çeken Platform, "Kadınlar interneti kullanıyor çünkü, polise ya da yakınlarına yaşadıkları şiddeti anlatmak her zaman kolay olmayabiliyor. Çevrelerinden ve hukuk sisteminden gelecek tepkiler, kadınların bu konuda yardıma ulaşmalarını engelleyebiliyor. Arama motorları da, kadınların bu kaygılarından kurtularak anonim olarak bilgi alabilecekleri bir arayüz sağlıyor" diyor.