22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar bu akşam da Beşiktaş'tan seslendi: Kadın düşmanı devlete karışı mücadeleye devam

Beşiktaş meydanında buluşan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshederek kadın katillerinin cesaretlendirildiğini kaydetti. Kadın katliamlarının ardından devlet tarafından yapılan açıklamaların ikiyüzlülüğüne vurgu yapan kadınlar, "Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmamız" dedi. 

İstanbul Sözleşmesi'nin reddedilmesine karşı kadınlar bugün de sokakta eylemdeydi. "İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmiyoruz" yazılı pankart ile Beşiktaş meydanında bir araya gelen kadınlar; "Devlet elini hayatımdan çek", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Yasalar sokakta yazılır" ve "Kadınlar birlikte güçlü" dövizlerini taşıdı. 

Burada yapılan açıklamada, kadınlara yönelik şiddeti önleyen, koruyan, kadınları güçlendirecek destek mekanizmalarını oluşturan ve failleri cezalandırma yükümlülüğü veren bir sözleşmeden çekilmenin, devletin bu yükümlülükten kaçması anlamına geldiği kaydedildi. 

Açıklamada, "Dün gece yarısı kadınları dövme özgürlüğü isteyen erkeklere, Samsun'daki İbrahim Zarap gibilere, 'eşit değilsiniz' diyerek bizi baskıya, şiddete açık hale getirenlere büyük bir hediye verildi. Karakollarda kadınları şiddete maruz kaldığı evlerine geri yollayan polisler, sığınaklarda kadınlara hapis hayatı yaşatan yetkililer, mahkeme salonlarında kadınları maruz kaldığı şiddet için suçlayan hakimler teşvik edildi" denildi.

Bir sonraki kadın cinayetinde ortalıkta ikiyüzlü açıklamalar yaparak, cezasızlığın kol gezdiği bir ülkede, "ağır ceza getireceğiz" safsataları ile kamuoyunun yatıştırılmak isteneceği söylenen açıklamada, "Biz ise biliyoruz ki şiddete maruz kalan, öldürülen her kadının, fail kadar suçlusu, devlettir. İstanbul Sözleşmesi bizlerin yıllardır süren mücadelesi sonucu yazıldı. Çıkma kararını asla tanımıyoruz! Bir grup adamın sözünün, tek adamın kararının kadınlar tarafından hükmü yoktur! İstanbul Sözleşmesi gerektiği gibi uygulanana, erkek şiddeti son bulana kadar mücadelemiz devam edecek. Kadın düşmanı devlete karşı yaşasın kadın dayanışmamız" ifadeleri kullanıldı.