21 Eylül 2024 Cumartesi

Kadınlar Birlikte Güçlü: İtaat yok isyan var

Kadınlar Birlikte Güçlü, kadınlara ve LGBTİ+'lara dönük artan saldırılara karşı Kadıköy'de bir araya gelerek, AKP-MHP iktidarının "makbul kadın" dayatmasına karşı isyanda olduklarını haykırdı.

Kadınlar Birlikte Güçlü, son dönemde artan kadın katliamlarına ve makbul kadın olmayı reddeden kadınlara dönük saldırılara karşı Kadıköy'de bulunan Süreyya Operası önünde toplandı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm'ün yanı sıra çok sayıda kadın ve LGBTİ+'nın katıldığı eylemde, Firdevs Babat'ın katili serbest gezerken Gülşen'in tutuklanmasına tepki gösterildi.

"Katilleri kollayan devletin ahlakına itaat yok isyan var" pankartı açılan eylemde "İstanbul sözleşmesi biziz", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Sen boyun eğdiğinle kal ben isyandayım" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasını Dilek Başala okudu. "Devletin ahlakı her gün kadınları öldürüyor" diyen Başala, Kürt halkına dönük savaş politikalarını derinleştiren devletin her gün kadınları katlettiğini vurguladı. Ahmet Babat'ın abisi Ramazan Babat'ın da başka bir kız çocuğuna tecavüz ettiği için tutuklandığına dikkat çeken Başala, Babat'ın suçunu örtmek için devlete sırtını dayayarak aileyi tehdit edip para teklif ettiğini hatırlattı.

Başala, öte yanda Gülşen'in sahnede istediğini giydiği ve söylediği, LGBTİ+'lara destek olduğu için tutuklandığına dikkat çekti ve "Kadınlara uygulanan bu düşman hukukunun onda biri her türlü savaş politikasını kadın bedeni üzerinde tahakküm kurmak için kullanan erkeklere uygulansaydı Firdevs bugün hayatta olacaktı" dedi.

Yozgat'ta ise Beyza Baldemir'in kucağında çocuğuyla eski eşi tarafından defalarca bıçaklandığına ve İsa Baldemir'in suça işbirliği ettiğine işaret eden Başala, "İsa Baldemir serbest bırakılırken, Bahattin Gazi Baldemir henüz bulunamadı. Gülşen’i apar topar tutuklayanlar, konu gerçek failler olduğunda sessiz ve adaleti işletmiyor" ifadelerini kullandı.

80 yaşındaki hasta tutsak Makbule Özer'in Kürtçe tercüman olmadığı için ATK tarafından dinlenmediğini kaydeden Başala, Fatma Altınmakas'ın katledilmeden eşinden şikayetçi olmak için karakola gittiğini ancak Kürtçe tercüman olmadığı için dinlenmediğini hatırlattı.

Ülkenin dört bir yanında kadınlara dönük hak gasplarının arttığını dile getiren Başala, şöyle devan etti: "Erkek devletin her geçen gün elimizden almaya çalıştığı özgürlüğümüzden, savaş politikalarının her türlü şiddeti yönelttiği yaşamlarımızdan, kısmaya çalıştığı sesimizden, söylemek istediğimiz sözümüzden, kapatmaya çalıştığı bedenimizden, fikirlerimizden ve bize ait olan hiçbir şeyden vazgeçmiyoruz! İktidarın nefret söylemi, muhalefetin iktidarı besleyen tutumları ve yargının erkek aklı esas alması biz kadınları ve LGBTİ+ları hedef almakta ve her an bir ölüm, tecavüz, tutuklama ile karşı karşıya bırakmaktadır."

Kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak tek adam rejimine itaat etmeyeceklerinin altını çizen Başala, sokakta, evde, okulda, işyerinde ve her yerde mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Eylem boyunca, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadın cinayetleri politiktir", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları atıldı.