22 Eylül 2024 Pazar

Kadınlar Avcılar'dan iktidara yanıt verdi: Kararınız yok hükmündedir

Yaşam haklarının gece yarısı çıkarılan kararnamelerle ellerinden alınamayacağını vurgulayan Avcılar Kadın Platformu, ne haklarından, ne yaşamlarından ne de İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçeceklerini kaydetti. 

İstanbul Sözleşmesi'nin AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla feshedilmesi kararını yok sayan Avcılar Kadın Platformu, Avcılar Deprem Anıtı önünde bir araya geldi. "İstanbul Sözleşmesini bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" şiarıyla düzenlenen eylemde, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartı açıldı;, "Yaşamak istiyoruz", "Kadın, yaşam, özgürlük", "6284 uygula", "Kadın cinayetleri politiktir", "Jin, jiyan, Azadi" dövizleri taşıdı.

Eğitim Sen 7 No'lu Şube Kadın Sekreteri Gamze Yıldırım basın metnini okudu. Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden gece yarısı çıkarılan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile çekildiğinin hatırlatan Yıldırım, "Gece yarısı yayınlanan bu üç beş satırlık kararnamelerle halk iradesinin oluşturduğu meclis görmezden gelinerek fiili bir monarşi oluşturulmuştur. Ama gözden kaçan önemli nokta bu kararnamenin yasalar önünde de kadınların gözünde de hiçbir anlamının olmayışıdır. Bu açıkça hukuka aykırı bir kararnamedir acilen iptal edilmelidir" diye vurguladı.

'YAŞAM HAKLARIMIZI ORTADAN KALDIRMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Sözleşmeden anca meclis kararıyla çıkılabileceğini vurgulayan Yıldırım, Cumhurbaşkanı Kararnamesinin yok hükmünde olduğunu kaydetti. Halkın büyük bir kısmının Sözleşmeyi desteklediğinin altını çizen Yıldırım, "Yaşamlarımızı gericiliğe, yobazlığa, bağnazlığa teslim etmeyeceğiz, yaşam haklarımızı kararnamelerle ortadan kaldırmanıza izin vermeyeceğiz" dedi.

'LGBTİ+'LAR VARDIR, VAR OLACAKTIR'
İletişim Başkanlığının yaptığı açıklama ile LGBTİ+ bireylerin hedef gösterildiğini ifade eden Yıldırım, " Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. İstanbul Sözleşmesin'den Türkiye'nin çekilme  sebepleri arasında LGBTİ+ bireylerden kaynakladığını söyleyen İletişim başkanlığına cevabımız nettir LGBTİ+ bireyler vardır, var olacaktır" diye belirtti.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'Nİ SAVUNACAĞIZ'
Yıldırım, şöyle devam etti: "Hayatlarımıza dair kararları biz alırız! Hayatlarımızın ve haklarımızın tek bir adamın kararına, kararnamesine bağlı olmasına izin vermiyoruz. Hep söyledik yine söylüyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. İstanbul Sözleşmesini feshetme kararı bu ülkedeki kadınları hiçe saymak, kadın cinayetlerini görmezden gelmektedir. Kadınlar sokaklarda, meydanlarda ve alanlarda yaşamak istediğini haykırmaya devam edecek. Kadınlar, kadın kazanımlarına hız kesmeden saldırıları süren  iktidara ve onun yarattığı gerici odaklara karşı mücadele etmeye devam edecek! Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeyeceğiz. Haklarımızın ve hayatlarımızın teminatı olan İstanbul Sözleşmesini savunacağız. İstanbul sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz."

Eylem; "Jin jiyan Azadi", "Kadınları değil, erkek şiddetini engelle" sloganlarıyla sona erdi.