22 Eylül 2024 Pazar

Kadın ve LGBTİ+ gazetecilerden birlikte mücadele çağrısı

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde kadın ve LGBTİ+ gazetecilerin uğradığı şiddete dikkat çeken TGS Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu, iktidarın derhal ILO 190 No'lu Sözleşmeyi imzalamasını istedi. Komisyon kadın ve LGBTİ+ meslektaşlarına da birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ+ Komisyonu yaptıkları son anket çalışmasına göre gazeteci kadınların yarısının iş hayatında en az bir kere şiddete maruz kaldığını belirtti. Şiddetin failinin kimi zaman yönetici, kimi zaman çalışma arkadaşı, kimi zaman sosyal medya kullanıcısı, kimi zaman ise polis olduğunu dile getiren Komisyon, ayrıca yapılan araştırmalara göre, LGBTİ+ gazetecilerin iş yerlerinde kimlikleriyle var olamadıkları ve kimliklerini saklamaya zorlandıklarını kaydetti.

Gazeteciler, ILO 190 Sözleşmesi'nin yayınlanmasından bu yana yaklaşık üç yıl geçmesine rağmen Türkiye'nin konuya dair herhangi bir adım atmadığını vurguladı. İş yeri şiddetinin, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar sendika dışında hiçbir sözleşmeye ve metne yansımadığı dile getirildi.

"Sadece meslektaşlarımız adına değil, hayat kurtarmaya çalışırken hayatları tehlikeye giren sağlık emekçileri, fazla mesai ve tacizle yıldırılmak istenen tekstil işçileri, ekonomik şiddete maruz bırakılan tarım işçileri, psikolojik şiddet gören beyaz yakalı çalışanlar adına da isyan ediyoruz. Çünkü toplumsal cinsiyete dayalı şiddet meslek, statü, sınıf ayırmıyor" diyen kadın ve LGBTİ+ gazeteciler, iktidara ILO 190 No'lu Sözleşmeyi imzalaması için, başta meslektaşları gazeteciler olmak üzere tüm kadın ve LGBTİ+ emekçilere ise çalışma hayatında şiddete karşı birlikte mücadeleye çağırdı.