22 Eylül 2024 Pazar

'Kadın özgürlük mücadelesini engelleyemezsiniz'

Diyarbakır'da yapılan ev baskınlarında 22 kadının gözaltına alınmasını protesto eden Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, "Kadın özgürlük mücadelesini engelleyemezsiniz" dedi.

Diyarbakır Emek ve Demokrasi Platformu, Diyarbakır'da bu sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında 22 kadının gözaltına alınmasını Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şube binası önünde basın açıklaması yaptı.

"Kadın mücadelesini engelleyemezsiniz" yazılı pankartın açıldığı eylemde "Jin, jiyan, azadi", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Songül Can Şimşek, "Bugün sabaha karşı Diyarbakır Merkez Kayapınar ilçesinde bulunan Rosa Kadın Derneği'ne sabah saatlerinde polislerce kapı ve alarm kırılarak baskın düzenlenmiş, polislerin dernekte kimse yokken her tarafı dağıtarak arama yapmış, dernekte polis araması sürerken, aynı anda kentte birçok adrese de baskınlar yapılmıştır. Baskınlarda şimdiye kadar aralarında Emek ve Demokrasi Platformu üyelerimiz Figen Aras, Zeynep Aykat, Bahar Karakaş Uluğ ve Şilan Elmas Kan'ın da bulunduğu, birçok siyasi parti ve kadın dernekleri üyeleri ve aktivistleri gözaltına alınmıştır" dedi.

Kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınların iktidarın hedefinde oluğunu söyleyen Şimşek, "Bölgede yürütülen savaş politikası nedeniyle başta kadınlar olmak üzere toplumun her kesimi her an gözaltı, tutuklama ve türlü cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır" diye kaydetti. Siyaset eliyle karar veren bir yargı sistemiyle kadınların sendika, dernek, parti görev ve sorumluluklarından ötürü cezalandırıldıklarını ifade eden Şumşek, "Son dönemde İstanbul Sözleşmesi'nden geri çekilerek kadın hakları ihlal edilmiş, tekcil toplum yapısı dayatılarak kadınların yaşam hakları iktidar tarafından ellerinden alınmıştır. İktidar kadınların düşüncelerine, siyasi iradelerine, anadiline, yaşam tarzına müdahale ederek itaat etmeye zorlamaktadır" diye konuştu.

Şimşek, "Bizler başta kadınlar olmak üzere tüm demokratik kesimler, iktidarın son çırpınışlarıyla varlığını sürdürmek için uyguladığı baskı ve sindirme politikalarına boyun eğmeyeceğimizi, içerde ve dışarıda bulunduğumuz her yerde başımız dik mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırarak, kadın ve toplum özgürlüğü mücadelesi veren arkadaşlarımızın derhal bırakılmasını istiyor ve onlar özgür kalıncaya dek mücadele etmekten vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz" diye belirtti.