22 Eylül 2024 Pazar

Kadın hekimlerden İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Geri adım atmayacağız

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesinin kadına yönelik her türlü saldırı ve demokrasi için de bir kara leke olarak tarih sayfalarına yazılacağını kaydeden TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, kazanılmış haklardan geri adım atmayacaklarını ve mücadele edeceklerini belirtti. 

Türk Tabipler Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, gece yarısı AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla fesh edilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin açıklama yaptı. 

Tüm krizlerde olduğu gibi erkek egemen kapitalist sistemin, pandemiyi de kadınlara karşı fırsata çevirmeye devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Pandeminin ilk gününden itibaren tüm dünyada kadınlara yönelik baskılar, denetim politikaları ve kadına yönelik şiddet artarak devam etti" denildi. 

2011 yılında imzalanan, 2014 yılında Meclis onayıyla yürürlüğe giren ve "İstanbul Sözleşmesi" ismiyle anılan "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin dün gece Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile feshedildiği hatırlatılan açıklamada,  tek adam rejiminin aldığı bu kararın kadınlara yönelik saldırının yanı sıra, sözleşmenin feshedilme şekliyle de demokrasi için kara bir leke olarak tarih sayfalarına yazılacağının altı çizildi. 

Açıklamada, "Biz yaşamayı ve yaşatmayı görev edinmiş kadın hekimler olarak başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kazanımlarımızdan geri adım attırmayacağımızı, hukuksuz kararların geri alınması için ve sözleşmenin uygulanması için mücadelemize devam edeceğimizi bir kere daha bildiriyoruz" ifadeleri yer aldı.