22 Eylül 2024 Pazar

Kadın avukatlar, 1 Nisan'da İstanbul Sözleşmesi eylemi yapacak

İstanbul Sözleşmesi'nden imzanın çekilmesi kararını tanımadıklarını kaydeden İstanbul Kadın Avukat Dayanışması, "Ne olursa olsun haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" dedi ve 1 Nisan Perşembe günü saat 12.00'da Çağlayan Adliyesi C Kapısı önüne çağırdı.

İstanbul Kadın Avukat Dayanışması, 20 Mart gece yarısı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin fesih kararını tanımadıklarını kaydetti. 

Anayasanın 104. maddesini hatırlatan İstanbul Kadın Avukat Dayanışması, "Temel hak ve özgürlükler konusunda kararname düzenlenemez. Anayasaya da, Sözleşmede kararlaştırılan çekilme prosedürüne de uyulmadan alınan bu karar yok hükmündedir. Biz kadın avukatlar, sözleşmenin kadınların ve LGBTİ+'ların şiddetten korunması için ne büyük önemde olduğunu biliyor, sözleşmenin uygulanmasında ısrarcı olacağımızı tekrar ediyoruz" dedi. 

24 saatte 8 kadının öldürüldüğü, eşcinsel olduğu için işkence edilen bir gencin videolarının yayınlandığını kaydeden kadın avukatlar, "Türkiye'de ayrımcı, cinsiyetçi söylemler iktidar tarafından körükleniyor; bireyler cinsiyet, cinsel yönelim ve sözleşmenin yasakladığı her türden toplumsal cinsiyet temelli şiddete/erkek şiddetine açık hale getiriliyor. İstanbul Sözleşmesi'ne dönük saldırılar ve fesih kararı şiddet uygulayan erkekler cesaretlendirilirken, kadınların ve LGBTİ+'ların hayatını hiçe sayıyor" ifadelerini kullandı. 

'1 NİSAN'DA ÇAĞLAYAN ADLİYESİ C KAPISI ÖNÜNDE BULUŞUYORUZ'
İstanbul Kadın Avukat Dayanışması'nın açıklaması şöyle devam etti: "Biz kadın avukatlar on yılı aşkın süredir uygulanması için mücadele ettiğimiz İstanbul Sözleşmesi'ni, sözleşmenin ardından tartışmaya açılan 6284 sayılı yasayı ve hayatlarımızı tek bir adamın kararına, insafına veya vicdanına bırakmayacağız. Bu topraklarda kadın hakları mücadelesinin yüzlerce yıllık tarihini kimsenin durduramayacağını haklarımıza saldıranlara hatırlatıyoruz. Ne olursa olsun haklarımızdan, hayatlarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. 

1 Nisan Perşembe günü saat 12.00'de Çağlayan Adliyesi C Kapısı önünde buluşuyoruz. İstanbul Sözleşmesi bizim."