22 Eylül 2024 Pazar

KADEM, bu kez İstanbul Sözleşmesi'ni savunamadı

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmalarının ilk gündeme geldiği dönemde AKP tabanında yarattığı rahatsızlık nedeniyle sözleşmeden çekilmeme yönünde tutum alan KADEM, Erdoğan'ın sözleşmeden çekilme kararının ardından "İstanbul Sözleşmesi'nin zemininden koparılarak, toplumsal gerilim öznesi haline getirildiğini" söylemekle yetindi.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmalarının ilk gündeme geldiği dönemde, sözleşmeden çekilmeme yönünde fikir beyan etmesine rağmen, Erdoğan'ın kararı imzalamasının ardından tutum almamayı tercih etti.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme tartışmalarının başladığı dönemde, sözleşmeye karşı çıkanların LGBTİ+'lara yönelik saldırıları karşısında tutum geliştiren KADEM, "Bu sözleşmenin eşcinsel yönelimlerin meşrulaşmasına sebep olduğunu iddia etmek ise en hafif tabirle kötü niyetliliktir" açıklamasında bulunmuştu.

Erdoğan'ın gece yarısı operasyonuyla sözleşmeden çekilme kararını imzalamasının ardından açıklama yapan KADEM, "İstanbul Sözleşmesi kadına şiddetle mücadele için önemli bir girişimdi. Geldiğimiz noktada zemininden koparılmış ve toplumsal bir gerilim öznesi haline dönüştürülmüş durumda. Verilen fesih kararını da bu gerilimin bir neticesi olarak okuyoruz" demekle yetindi.

AKP iktidarının "kadın hakları"nı destekleyen ve ön açıcı politikalar geliştirdiğini öne süren KADEM,"Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da 'Varoluşta eşitlik, sorumlulukta adalet' sloganıyla genel kadın hakları mücadelesinde kazanımlarımızın ısrarlı takipçisi olacağız. Şiddetle mücadele noktasında 6284 sayılı kanunun daha da güçlendirilmesi ve uygulamalardaki sorunların giderilmesi için tüm gücümüzle çalışacağımızı kamuoyuna ilan ediyoruz" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar KADEM'de başkan yardımcılığını görevinde bulunuyor.