4 Ekim 2024 Cuma

Kaçmaz'dan Soylu'ya: Tarihe komplocu olarak geçtin

Soylu'nun HDP Milletvekili Kaçmaz'a yönelik iftirasına ilişkin HDP Parlamento Grubu basın toplantısı düzenledi. Bir komplo ve iftirayla karşı karşıya olduklarını dile getiren Kaçmaz, şahsı üzerinden partisinin hedef gösterildiğini vurguladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parlamento Grubu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz'a yönelik iddialarına ilişkin açıklama yaptı. Soylu, Cizre'de Tahir Güven'i öldüren kişinin Kaçmaz'ın evinde yakalandığına dair iftirada bulunmuştu. 

Basın toplantısında söz alan Kaçmaz, Soylu tarafından bir komplo, iftira ve yalanla karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Söz konusu iftirayı hatırlatan Kaçmaz, "Öncelikle belirtmek isterim ki söz konusu kişi dün sabah değil, önceki akşam Silopi çarşı merkezinde gözaltına alınmamıştır. Dosya da kısıtlılık kararı vardı. Gözaltına alınan kişinin avukatlarıyla görüşmemesi içinde yarım saat önceye kadar kısıtlama kararı vardı. Avukat yeni kendisi ile görüşebildi. Evimde yakalanmamış. Söz konusu bahsi geçen Miraç Dinç bilinmeyen herhangi bir yurttaş değil. Partimizin Gençlik Meclisi üyesi, aylardır Şırnak'ta bütün parti çalışmalarında aleni bir şekilde bütün arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarını yürüten bir arkadaşımız" dedi.

'ŞAHSIM ÜZERİNDEN PARTİM HEDEF GÖSTERİLİYOR'
Gözaltına alınan başka bir şahıs ilgili de ciddi bir iddia olduğunu kaydeden Kaçmaz, "Ama Soylu bunu açıklamadı. Söz konusu saldırı sebebiyle gözaltına alınan E.K. isimli ve iki gün önce serbest bırakılan bir şahıs ve yine bir iftiraya bir komploya maruz bırakılmamız için benim şahsım üzerinde partinin hedef gösterilmesi için bir yargısız infazla karşı karşıyayız. Az biraz Süleyman Soylu'nun hukuka riayet ettiğini bilseydim dün gerçekten masumiyet karinesinden, lekelenmeme hakkından bahsederdim ama hiçbir şekilde hukuku esas almadığını bildiğim için hiç girmedim bile bu konuya. Önceki akşam gözaltına alınan arkadaşımız hakkında direkt 'katildir' demesi, kendini hakimin, savcının yerine koyan ifadesi seviyesini gösterir niteliktedir" diye konuştu. 

'DAHA ÖNCE DE MURAT VE DİLAN VERİLİMİZİ HEDEF GÖSTERMİŞTİ'
Kaçmaz, şöyle devam etti: "Bununla birlikte bahsi geçen arkadaşımızın 'YPS' üyesi olduğuna dair iddiası ardından da benim söylediklerime yanıt verememesinin tek bir sebebi vardı. Yalan söylediğini, iftira attığını ve komplocu olduğunu biliyordu. Süleyman Soylu'nun ilk iftirası ve komplosu değil. Murat vekilimiz hakkında aracında 'terörist' yakalandı denilmiş, günlerce lince maruz bırakılmıştır. Bahse konu gözaltına alınan kişi Parti Meclisi üyemizdi ve şu anda dışarıda özgürdür, parti faaliyetlerini yürütüyor. Yine Dilan Dirayet Taşdemir vekilimiz hakkında da Gare iftirasını atmıştı. 'Çamur at izi kalsın' mantığıyla yapıldığı ortaya çıktı. Vekilimiz hakkında ne bir fezleke düzenlenmiş ne de iddia edildiği şekilde itirafçı, iftiracının ifade tutanaklarında dahi böyle bir beyan olmadığı ortaya çıktı."

'YALANCI, BİR KOMPLOCU OLARAK TARİHE GEÇTİ'
Soylu'nun Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden HDP Gençlik Meclisi üyelerine kadar çok sayıda kişiye iftira attığını örnekleriyle hatırlatan Kaçmaz, "Van'da mantar toplayan köylülere 'örgüt üyesi oldukları' iddiasıyla yapılan işkencenin fotoğrafı. İşkenceyi destekleyen, meşrulaştıran ifadeyle yalan söyledi. Bunlar sivil köylü olduğu ve Soylu'nun yalan söylediği ortaya çıkmıştı. İçişleri Bakanı'nın şirazesi kaymış durumda. Kendisinin bulaştığı kirli ilişkiler sebebiyle böyle bir komplo kurma gereği duymuş. Bir bakan düşünün ki ülkede suç örgütü liderinin söyledikleri onun kinden kat be kat geçerli olsun bu bile onun nasıl bir çukura girdiğinin göstergesidir. Soylu, yalancı, bir komplocu olarak tarihte yerini aldı. Soylu, hedef göstererek, 'Kürtler sizden nefret ediyor' demişti. Bizde diyoruz ki; Hodri Meydan seçimi getirin, Kürtlerin kimden nefret ettiğini, Kürtlerin kimden hesap soracağını el birliğiyle görelim."

'BELGEYLE KANITLADIM'
Kaçmaz, gazetecilerin sorduğu soruları da şöyle yanıtladı: "Öldürme olayı Cizre'de gerçekleşiyor ama arkadaşımız Silopi'de gözaltına alınıyor. Çok net bir şekilde İçişleri Bakanlığı kurumundaki Nüfus Müdürlüğü'nde aldığım belgeyi gösterdim. Silopi çarşı merkezine yakın eski hastane yakınlarında gözaltına alınmıştır" ifadelerini kullandı.

'SOYLU'NUN HESAPLARINI BOZACAĞIZ'
HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir de Şırnak'ta kent nüfusundan fazla asker ve polis olduğunu dile getirdi. İmir, Şırnak'ta ciddi kirli ilişkiler bulunduğunu belirterek, "Bu kirli hesapları açığa çıkaran, hesaplarını bozan HDP sokaklarda çalışmalarını yürüttü. Şırnak merkez, köyleri ve kırsallarında büyük hak ihlalleri yaşanıyor. Buna rağmen direnen, dillerini kullanan, 'bodrumda diri diri yaktık' dediklerinin yeniden dirilmesinden dolayı Süleyman Soylu ve etrafındaki çetelerin öfkesidir. Diz çökmeyen Şırnak halkına karşı bu komplolar yapılıyor. Bu algılarla halk birbirine kırdırılamayacaktır. Halkımızın yanında olmaya, Soylu'nun hesaplarını bozmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.