22 Eylül 2024 Pazar

JKŞ: Efrin'de kadınların sesi olmak için dayanışmaya

AKP/Saray rejiminin Efrin'e yönelik gerçekleştirdiği işgal sonrası kadınların uğradığı baskıya ilişkin açıklama yapan JKŞ, "Efrin'de köleleştirilen kadınların sesi olmak için kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltmeye" diye belirtti.
Komünist Devrimci Kadınlar (Jinen Komünist en Şoreşger- JKŞ), AKP/Saray rejiminin Efrin'e yönelik gerçekleştirdiği işgal sonrası demokrafik yapının değiştirilmesi ve kadınların uğradığı baskıya ilişkin açıklama yaptı.
 
"Susmak suça ortak olmaktır" başlıklı açıklamada, "Dünyanın her köşesinde kadınlar erkek egemen sistemin kadınları çemberlere ve duvarlara sıkıştırma politikasıyla ve kültürüyle yüz yüze kalmaktadır. Kadın emeğine bedenine cinsine yönelik her saldırının arkasında burjuvazinin, sömürgecilerin ve erkek egemen zihniyetin işbirliği görünmektedir. Ezen güçlerin ırkçı, talancı ve zorba karakteriyle, kadın düşmanlığı aynı kampta ve tarafta yer almaktadır. Kadın özgürlük mücadelesinin tam karşı cephesinde yer alan gericiliği yenmenin hattı kadınların cins dayanışmasını yükselterek mümkün olacaktır" denildi.
 
Geçmişinden bugününe Rojava kadın devrimiyse kadınların enternasyonal özgürleşme simgesi olduğu ifade edilen açıklamada, "Kadınlar devrimin her noktasını aklıyla, silahıyla ve varlığıyla doldurdular. Bu nedenledir ki Rojava devrimini boğmak isteyen Türk faşizmi aynı zamanda kadınların demokratik kazanımlarına saldırdı. Efrin işgalinde kadınlar cinsiyetçi sömürge güçlerinin hedefleriydiler ve hedefleri olmaya devam etmektedir. İşgalin ilk günlerinden bugüne kadın düşmanlığının en barbar uygulamalarıyla karşı karşıya kaldık. Toprak işgali kadın bedeninin işgaliyle buluştu ve pekişti. Efrin halkının kadınları savaş ganimeti ve cinsel obje olarak görüldü. Efrin direnişinde yer alan kadınlar sömürgeci güçler tarafından tacizle, tecavüzle ve şiddetle tehdit edildi" diye belirtti.
 
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
 
"Faşist Türk devletinin erkek egemen yüzü Efrin'de en yoğun haliyle görülmektedir. Bugün Efrin'in sömürgeci güçler tarafından işgali devam ederken kadınlar savaşın ve işgalin kurbanı haline getirilmektedir. Rojava kadın devriminin ileri adımları işgalle yerle bir edilirken kadınlar köleleştirme ağına çekilmektedir. Faşizm eliyle kadınlar tekrar evlere hapsedilmekte, kadınlar sınırsız sömürü nesnesi yapılmaktadır.
 
"Erkek egemenliğinin Efrin'deki varlığına kayıtsız kalınmamalıdır.  Efrin'in sömürgeci güçlerden temizlenmesi büyük önem taşırken, kadınların kurtuluşu ancak Efrin'in tekrar Rojava kadın devrimiyle buluşmasıyla gerçekleşecektir. Efrin'de köleleştirilen kadınların sesi olmak için kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltmeye."