22 Eylül 2024 Pazar

İzmirli kadınlardan iktidarın savaşına yanıt: Siz çekin, biz Sözleşme'den çekilmiyoruz

İstanbul Sözleşmesi'nin kadınların etiyle, tırnağıyla bedel ödeyerek kazandıklarını kaydeden İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanyası, iktidara seslendi ve "Siz çekin biz İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiyoruz" dedi. 

İzmirli kadınlar; yaşamları ve kazanılmış hakları için Alsancak'taki Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ni doldurdu. İstanbul Sözleşmesi İzmir Kampanyası çağrısı ile bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmeyiz" yazılı pankartı açtı; sözleşmenin maddelerinin yer aldığı dövizleri taşıdı. 

'İKTİDAR BİZE, KADINLARA SAVAŞ AÇTI'
"Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa" ve "Dünyayı yerinden oynatacağız" sloganları, alkış ve zılgıtlarla Alsancak'ı inletti. Söz alan kadınlar, bedel ödeyerek, direnerek, mücadele ederek haklarını kazandıklarını ve bu kazanımlardan da yaşamlarından da vazgeçmeyeceklerini vurguladı. 

Halka yönelik konuşma yapan kadınlar, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gece yarısı verdiği kararla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini kaydetti ve bu kararla kadınların ve LGBTİ+'ların yaşam haklarına doğrudan saldırarak İstanbul Sözleşmesi için mücadele edenlere savaş açtığını kaydetti. 

'SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇMİYORUZ'
Basın metnini okuyan Pınar Çetinkaya, İstanbul Sözleşmesi kimsenin iki dudağının arasında değildir. Milyonlarca kadının hayatı ve hakları tek bir adamın kararına sığamaz, milyonlarca kadının canı tek adamın bekasına kurban edilemez. Bu sözleşmeyi biz kadınlar dişimizle, tırnağımızla, mücadelemiz ile kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz" dedi.

Sözleşmeden çekilme kararının Anayasa'ya ve uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğunun altını çizen Çetinkaya, insan haklarına aykırı faaliyette bulunmanın devletin yetkisini açıkça kötüye kullanmak olduğunu kaydetti.

'TARİHİ BİR HATADIR'
Çetinkaya, "Biz kadınlar eşitlik istiyoruz. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istiyoruz. Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz. Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmesinden çıkılması tarihi bir hatadır" diye konuştu.

'SİZ ÇEKİN, BİZ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ'NDEN ÇEKİLMİYORUZ'
Kararın Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçeceğinin altını çizen Çetinkaya, "İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kadınların kazanımlarına yapılmış en büyük saldırıdır. Şimdi biz buradan bu kararı alan iktidara diyoruz ki; siz çekin biz İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmiyoruz. Hayatımızdan, kazanılmış haklarımızdan ve İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. İktidarın kadınlara karşı açtığı bu savaşa karşı tüm kadınları haklarımızı savunmaya ve mücadeleye çağırıyoruz " diye vurguladı. 

Eylem, "Trans cinayetleri politiktir", "Yaşasın kadın dayanışması", "Dünyayı yerinden oynatacağız", "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" sloganları, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.