22 Eylül 2024 Pazar

İzmirli kadınlar bugün de sokaktaydı: Vazgeçmiyoruz

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediğini haykıran İzmirli kadınlar, Çiğli ve Bornova'da yaptıkları eylemlerde kadın ve LGBTİ+ katliamlarını devleti yönetenlerin körüklediğinin altını çizdi ve mücadeleden bir adım geri atmayacaklarını vurguladı. 

İstanbul Sözleşmesi'nin gece yarısı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aldığı kararla feshedilmesini karşı İzmirli kadınlar bugün de sokakta. Bornova ve Çiğli'de buluşan kadınlar, yaşamlarından ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

Çiğli Belediyesi önünde bir araya gelen Çiğli Kadın Platformu, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" yazılı pankart ile yaşamlarından ve kazanılmış haklarından vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

Basın metnini okuyan Deniz Uslu, eşitlik istediklerini kaydetti. Evde, işte, sokakta korkmadan yaşamak, çalışmak, yürümek istediklerini belirten Uslu, "Şiddete uğramaktan, öldürülmekten korkmadan yaşamak istiyoruz" diye konuştu. 

Uslu, "Her kadının kendini güvensiz hissettiği bu ülkede, şiddetle etkin bir mücadelenin, daha etkili önlemlerin, koruma mekanizmalarının konuşulması gerekirken, İstanbul Sözleşmeisi'nden çıkılması tarihi bir hatadır. Bu karar Türkiye tarihine bir utanç sayfası olarak geçecektir. İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılması kadınların kazanılmış haklarına yapılmış en büyük saldırıdır. Sözleşmeyi nasıl kazandıysak öyle savunacağız. İstanbul Sözleşmesi bizimdir, vazgeçmeyeceğiz" ifadelerini kullandı. 

BORNOVA KADIN PLATFORMU: KATLİAMLARI DEVLETİ YÖNETENLER KÖRÜKLÜYOR
Bornova Kadın Platformu da Hükümet Konağı önünde, "Haklarımızdan, hayatlarımızdan, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" yazılı pankart ile eylem yaptı. Basın metnini okuyan Deniz Bölük, İstanbul Sözleşmesi'ne tarafken bile kadın ve LGBTİ+ katliamlarının devleti yönetenler tarafından körüklendiğini vurguladı.

Bugün Konak'ta bir polisin Nagihan Ü.'yü tabancayla vurarak katlettiğine dikkat çeken Bölük, "Yine bugün Denizli'de Meral Sivrikaya boşanma aşamasındaki eşi tarafından korkunç bir planla kaldığı eve çatıdan ip sarkıtarak giren eşi tarafından bıçakla katletti. Bu katliamlar sizin kadına yönelik şiddeti meşrulaştıran söylem ve eylemlerinizden, LGBTİ bireylerine yönelttiğiniz nefret dilinden, siz sözleşmeden çekildiğinizi ilan ettiğinizden yaşandı" diye konuştu. 

Eylem, "Bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarıyla sona erdi.