30 Eylül 2024 Pazartesi

İzmir'de Zaxo katliamı insan zinciriyle lanetlendi

HDP İzmir İl Örgütü Alsancak'ta oluşturduğu insan zinciriyle Zaxo katliamını lanetledi. Katliamın Kürt düşmanlığı üzerinden yürütülen savaş politikalarının sonucu olduğu hatırlatılan eylemde, savaş siyasetinin sona ermesi için mücadelenin süreceği kaydedildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, Türkiye'nin 20 Temmuz'da gerçekleştirdiği Zaxo katliamını Alsancak'ta bulunan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde oluşturdukları insan zinciriyle protesto etti. 

Harflerle "Zaxo katliamı insanlık suçudur" yazılan ve katledilenlerin fotoğraflarının taşındığı eylemde, sık sık "Savaşa hayır barış hemen şimdi" denildi. Eylemde ayrıca katledilenler anıldı. 

Basın metnini okuyan HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik, küresel güçlerin Ortadoğu üzerinden yürüttüğü paylaşım savaşlarının güvenlik adı altında çıkarlına savaş tezkerelerinin insanların yaşamlarında ağır yıkımlara neden olduğunu hatırlattı. "Nitekim Zaxo'da gerçekleşen katliam da bunun sonuçlarından sadece biridir" diyen Çelik, Kürt düşmanlığı üzerinden yürütülen savaş politikalarına Roboskî'den, Maxmur'dan, Şengal'den ve Kuzey Doğu Suriye'den tanık olduklarını dile getirdi. 

Halkların birlikte yaşaması için mücadeleyi daha da yükselteceklerini söyleyen Çelik, şöyle devam etti: "Çünkü bizler şunu çok iyi biliyoruz ki; savaş politikaları sonucu bu topraklarda onlarca insanlık suçu işlenmiştir. AKP-MHP iktidarının, Kürt düşmanlığı üzerinden yürüttüğü kirli savaş siyaseti sonucu ülke kriz ve kaos alanına dönmüştür. Yoksulluk, işsizlik, doğa talanı her geçen gün derinleşirken, ekolojik yıkımlar da arttırılarak sürdürülmektedir.

Savaş siyasetinin açığa çıkardığı yıkımlar ortadadır. Bu siyasetin son bulması ve halklara onurlu kalıcı barışın yolu başta Zaxo katliamı olmak üzere işlenen insanlık suçları ile yani hakikatlerle yüzleşmekten geçer. Kürt sorununun inkarından vazgeçmekten geçer. Türkiye ve Ortadoğu halklarının bugün en çok ihtiyaç duyduğu şey kalıcı ve onurlu bir barışın inşasıdır. Bu vesile ile demokrasi, eşitlik ve özgürlükten yana olan tüm kesimleri savaş siyasetine karşı kalıcı onurlu barış talebini yükseltmeye çağırıyoruz. Bir kez daha Zaxo'da gerçekleşen katliamı lanetliyor, Irak ve Federe Kürdistan halklarına başsağlığı diliyoruz."