20 Eylül 2024 Cuma

İzmir'de hukuk örgütlerinden kayyum darbesine karşı açıklama

İzmir'de kayyum darbesine karşı yan yana gelen hukuk örgütleri, iktidarı ve yargı organlarını halkın iradesine saygı duymaya, bakanlık aracılığıyla yapılan darbe girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırdı.

Hakkari Belediyesine yönelik kayyum gasbına karşı tepkiler sürüyor. İzmir'de Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubeleri, Adalet İçin Hukukçular ve Çağdaş Avukatlar Grubu, Bayraklı'da bulunan İzmir Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Kayyım halkın iradesine darbedir. Kabul etmiyoruz" pankartının açıldığı eylemde sık sık "Kayyım darbedir darbeye hayır" sloganı atıldı.

Basın metninin Kürtçesini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise ÖHD'li Selahattin Timur okudu. Açıklamaya İzmir Barosu, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İzmir İl Örgütü'nün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

'VAN'DAKİ HUKUKSUZLUK HALKLARIN ORTAK DİRENİŞİYLE GERİ PÜSKÜRTÜLDÜ'
AKP-MHP iktidarının 31 Mart yerel seçimlerinde taşıma seçmen yoluyla Kürt halkının iradesini gasp etme başta olmak üzere birçok usulsüzlük yaptığını söyleyen Timur, seçim sonrası Van'da ve Hilvan'da yaşananları hatırlattı. Tüm bu hukuksuzluklara rağmen halkın, kayyum rejimini kabul etmediğini ve iradesini sandıklara yansıttığını ifade eden Timur, "Van'daki hukuksuzluk halkların ortak direnişiyle geri püskürtülmüştür. Hilvan'da yeniden yapılan seçimde halk, iradesini DEM Parti'den yana kullanarak büyük bir farkla kayyum zihniyetini, gaspları, usulsüzlükleri kabul etmediğini ortaya koymuştur" dedi.

AKP-MHP iktidarının yerel seçimlerde tüm Türkiye'de ve kayyumlara rağmen Kürdistan'da büyük bir yenilgiye uğradığını dile getiren Timur, bu kez de Hakkari halkının iradesinin gasp edilmeye çalışıldığını ifade etti. Timur, "Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış, 10 yıl önce açılmış ve yargılaması devam eden bir dosya ve seçilmesinden sonra hazırlanan ve bugüne kadar onlarca defa karşılaştığımız soyut iddialarla gözaltına alınarak, yerine kayyum atanmıştır. Dün ise tamamen göstermelik bir yargılama ile hakkında mahkumiyet hükmü verilmiş ve hükmen tutuklanmıştır. Yaşanan bu durum Hakkari halkının iradesine vurulmuş siyasi bir darbedir" ifadelerini kullandı.

'İKTİDAR, HALKIN İRADESİNİ KAYYUMLA GASP ETTİ'
2016 yılından bu yana kayyum politikalarıyla Kürt halkının iradesinin sistematik bir şekilde gasp edildiğini vurgulayan Timur, "Kürt halkının iradesi, bugün de, 'Kürtler hariç, herkese hak olan' seçme ve seçilme hakkı, Hakkari belediyesi ve belediye eşbaşkanı nezdinde bir kere daha yok sayılmak, gasp edilmek istenmektedir. AKP-MHP iktidarı, seçimle kazanamadığı şehirleri, vali ve kaymakam gibi iktidara bağlı memurları aracılığıyla kayyum siyaseti ile bir yönetme biçimi olarak ve kendi iktidarının bekası için uygulama haline getirmek istemektedir. Halkın iradesini kayyumla gasp eden iktidar, buna karşı yapılmak istenen protesto eylemlerini yine memuru olan valilik ve kaymakamlıklar eliyle yasaklamakta, sıkıştığı anda iktidarın yanında hizalanan hukuk da buna göz yumarak, içinde avukatların da olduğu onlarca kişiyi gözaltına almaktadır" dedi.

AKP-MHP iktidarının kayyum siyaseti ile halkların iradesini ve hiçbir hukuki veya ahlaki normu tanımadığını bir kere daha gösterdiğini kaydeden Timur, son olarak şu ifadelere yer verdi: "Demokratik, eşitlikçi ve özgürlükçü hukuk ve hak kurumları olarak; halkların iradesini yok sayan, demokratik ilkeleri ortadan kaldıran kayyum siyasetini ve halkların iradesine yapılan bu darbeyi kabul etmediğimizi belirtiyor; siyasal iktidarı ve yargı organlarını halkın iradesine saygı duymaya, bakanlık aracılığıyla yapılan darbe girişime karşı bütün demokratik kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Açıklama sloganlarla sona erdi.