4 Ekim 2024 Cuma

İzmir'de 'Failler yargılansın' eylemi

İHD İzmir şubesi, 28 yıl önce kaybedilen  Hüseyin Taşkaya'nın dosyasını Konak Eski Sümerbank önünde yaptığı açıklamayla kamuoyuyla paylaştı. Kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması istendi.

İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failleri yargılansın" talebiyle Konak eski Sümerbank önünde yaptığı açıklamayla Hüseyin Taşkaya'nın dosyasını kamuoyuyla paylaştı.

"Kayıplar belli failler nerede" pankartının açıldığı ve Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesinde katledilen Garibe Gezer'in anıldığı açıklamada basın metnini Caner Canlı okudu. Canlı, kayıplar mücadelesiyle simgeleşen Galatasaray Meydanı'nın Cumartesi Anneleri'ne yasaklanmasına tepki gösterdi. 

'90'LI YILLARDA AĞIR HAK İHLALLERİ YAŞANIYORDU'
Canlı, 28 yıl önce kaybedilen Hüseyin Taşkaya'nın durumuna dikkat çekti. Canlı, "Bucak Aşireti'nin hakimiyetinde olan Siverek'te 90'lı yıllarda  ağır hak ihlalleri yaşanıyordu.  Müteahhit olan ve çevresinde sözüne itibar edilen Hüseyin Taşkaya, bu ihlalleri eleştirdiği için güvenlik güçlerinin ve Bucak Aşireti'nin hedefindeydi" diye belirtti.

'BUCAK AŞİRETİ DEVLETE TESLİM ETMİŞ'
Hüseyin Taşkaya'nın 6 Aralık 1993 tarihinde Siverek'in Bağlar Mahallesi'nde amcasının evinden askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular tarafından gözaltına alındığını hatırlatan Canlı, Gözaltı işlemlerini Siverek Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Ahmet Şentürk'ün yönettiğini kaydetti. Canlı,"Ailesi Hüseyin Taşkaya'yı sormak için jandarmaya, emniyete, savcılığa ve valiliğe başvurdu. Askeri yetkililer gözaltı işleminden kısa bir süre sonra Taşkaya'nın polisler tarafından götürüldüğünü söyledi. Emniyet 'bizde yok Sedat Bucak'a sorun' dedi. DYP milletvekili, aşiret reisi- korucu başı Sedat Bucak 'Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; bundan sonra haberimiz yok, devlet biliyor' dedi" ifadelerini kullandı.

Canlı, Taşkaya'nın gözaltında kaybedilmesinden sorumlu kişileri şöyle sıraladı: "Siverek Jandarma Karakol Komutanı Üsteğmen Ahmet Şentürk,  Siverek Kaymakamı Celalettin Yüksel, Urfa Jandarma Alay Komutanı Seral Saral, Jandarma Asayiş Bölge Komutanı Korgeneral Hasan Kundakçı, Urfa Emniyet Müdürü Mehmet Cebe, Urfa Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube Müdürü Mustafa Tekin, Urfa Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Fidanboy, Urfa Valisi Tevfik Ziyaeddin Akbulut sorumludur."

'FAİLLER YARGILANSIN'
bir kere daha duymayan kulaklara, görmeyen  gözlere  seslendiklerini belirten Canlı, kayıpların bulunması ve faillerin yargılanması istedi.