21 Eylül 2024 Cumartesi

İzmir'de Cumartesi Anneleri'ne destek eylemi

"700 haftadır bitmedi bekleyişim, eksilmedi özlemim, tükenmedi umudum, kaybolmadı inancım, azalmadı direncim, solmadı karanfilim diyerek Galatasaray'a çıkışımız bu yüzdendir" diyen Cumartesi Anneleri'nin 700. haftasına destek için İzmir'de oturma eylemi düzenlendi.
"Kayıplar bulunsun failler yargılansın" talebi ile 445 haftadır kayıpların akibetini soran İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine destek amacıyla Konak'ta bulunan Başbakanlık binası önünde ve Altınoluk'ta otuma eylemi yaptı.
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, HDP MYK üyesi Mahfuz Güleryüz ve PM üyeleri, SKM MYK Üyesi Satiye Ok, CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam, Barış Anneleri, kayıp yakınları ile ESP ve SKM yöneticileri de katıldı. Açıklamayı İHD adına Ahmet Çiçek okudu. Çiçek, "Kayıpların bulunması ve adaletin sağlanması" talebiyle başlattıkları direniş bugün 700. haftasında her Cumartesi Galatasaray Meydanı'nda, gözaltında kaybedilen yüzlerce yakınlarının fotoğrafını taşıyarak Türkiye'nin en uzun erimli protestosunu sürdürdüklerini belirtti.
 
"700 haftadır gözaltına alındıktan sonra varlığı inkar edilen insanlarımıza ne olduğunu soruyor, onları kaybedenlerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmasını istiyoruz" diyen  Çiçek, "Ancak devlet, bugüne kadar, gözaltında kaybedilenlerin akıbetini açığa çıkartacak ve onları kaybedenleri yargılayarak hakkıyla cezalandırılmalarını sağlayacak bir adalet sistemini devreye sokmadı" dedi.
 
"700 haftadır Galatasaray'da dile getirdiğimiz talepler, demokratik toplumun temel değerlerine, Türkiye'nin anayasal normlarına ve uluslararası hukuk kurallarına dayanan meşru haklarımızdır" diyen Çiçek, bu taleplerin önündeki en büyük engelin siyasi iktidar olduğunu ifade etti.
 
TÜKENMEDİ UMUDUMUZ
 
Çiçek, iktidarların, inkar, baskı ve şiddet politikaları ile toplumu duyarsızlığa, suskunluğa sürüklemek istemesine karşılık, 700 haftadır, yılgınlığa karşı inancı, umutsuzluğa karşı umudu, baskıya karşı direnci, inkara karşı hakikati hatırlattıklarını söyleyerek "700 haftadır bitmedi bekleyişim, eksilmedi özlemim, tükenmedi umudum, kaybolmadı inancım, azalmadı direncim, solmadı karanfilim diyerek Galatasaray'a çıkışımız bu yüzdendir" diye konuştu.
 
"Hakikati inkar eden, failleri hukukun üstünde tutarak cezasız bırakan devlet politikası, ülkenin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve barışa gidecek yolu üzerinde barikat kuruyor" diyen Çiçek, insanlık onurunu hedef alan gözaltında kaybetme suçunun cezasız bırakılmaması için herkesi ses çıkarmaya çağırdı.
 
KATİLLER BULUNUNCAYA KADAR...
 
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni ise Cumartesi Anneleri'nin 23 yıllık direnişleri ile destan yazdığını belirterek "700 haftadır çocuklarımızın akıbetini soruyoruz. Ve bugün Galatasaray Cumartesi meydanına saldırdılar. 23 yıldır adalet isteyenlerin taleplerini karşılama yerine azgınca saldırıyorlar. 23 yıl önce Hasan Ocak'ın kaybedilmesiyle başlayan bu mücadele katillerden hesap sorana denk sürecek" dedi.
 
İzmir Barış Anneleri üyesi Perihan Kortak da sadece çocuklarının kemiklerini istediklerini belirterek "Biz asker, polis ve gerilla annelerinin ağlamasını artık istemiyoruz. Biz hepimiz anneyiz. Herkes elini vicdanına koysun. Biz her gün çocuklarımız için dua ediyoruz. Artık çocuklarımızın mezarının yerini bize söyleyin" diye belirtti.
 
İKTİDAR UTANMALIDIR
 
CHP İzmir eski Milletvekili Musa Çam, Türkiye'nin barış, demokrasi ve kardeşlik mücadelesinde geriye giden bir ülke olduğunu belirterek, ülkeyi yönetenlerin utanması gerektiğini söyledi. 105 yaşındaki Berfo Ana'nın oğlunun kemiklerine ulaşamadığını belirten Çam, "Acılarımız katlanarak devam ediyor. Unutursak yüreğimiz kurusun. Unutmayacağız" dedi.
 
Hasan Ocak'ın ablası Hüsniye Ocak ise kayıpların bulunmasını talep ederek, Galatasaray meydanında gözaltına alınanların biran önce serbest bırakılmasını istedi.
 
Konuşmaların ardından 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. Ardından yurttaşlar Konak ilçesinde bulunan Konak Pier yanında denize karanfiller attı.